Zanimljivosti..

FESB porinuo kaić na vodik

Kaić s pogonom na vodikDalmaciju često uspoređujemo s Kalifornijom, pri tome mislimo na klimu i prirodne ljepote. Zašto ne bismo u energetskom smislu postali europska Kalifornija, odnosno prednjačili u korištenju novih energetskih tehnologija? Mislim da bi Vlada morala u ovim trenucima krize više ulagati u znanost - stvaranje novih znanja i stvoriti uvjete za ugradnju tih znanja u nove proizvode - kaže dr. Frano Barbir sa splitskog FESB-a, stručnjak koji je svoje znanstvene titule stekao u SAD-u, te surađivao s NASA-om i američkim Ministarstvom obrane, sa svojim je splitskim asistentima  javnosti demonstrirao prvi kaić u Hrvatskoj pogonjen na vodik, potpuno bešumno i bez ikakvog zagađenja. Slobodna Dalmacija donosi priču s FESB-a. Pročitajte. Za izlazak iz naše krize potrebno je više proizvoditi, a među onim što Hrvatska može proizvoditi i izvoziti jedan od proizvoda trebalo bi biti znanje ...

NAŠA PAMET

FESB porinuo kaić na vodik

Studenti splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojrstva i brodogradnje (FESB), predvođeni Dr. Franom Barbirom, nedavno su javnosti pokazali plovilo s alternativnim pogonom


Piše: Filip Bubalo / Slobodna Dalmacija
Snimio:  Božo Vukičević / Otvoreno more
Izvor: Slobodna Dalmacija


Na nedavnom održanim prvim Danima hrvatske male brodogradnje, domaći mali škverovi i te kako su imali što pokazati, no najmanji brodić među njima, niti tri metra dug, plijenio je najviše pozornosti i s pravom bi ponio, da je kojim slučajem postojala ta kategorija, titulu "dečka koji obećava".

dr. Frano Barbir

Naime, dr. Frano Barbir sa splitskog FESB-a, stručnjak koji je svoje znanstvene titule stekao u SAD-u, te surađivao s NASA-om i američkim Ministarstvom obrane, sa svojim je asistentima javnosti demonstrirao prvi kaić u Hrvatskoj pogonjen na vodik, potpuno bešumno i bez ikakvog zagađenja.

Jedna električna penta, tri spremnika s vodikom, dva akumulatora i put u budućnost je trasiran...


Mislim da u Dalmaciji imamo dovoljno energenata -s unca, vjetra, mora, hidropotencijala - da bismo mogli biti energetski samodostatni. Od tih energenata gotovo potpuno iskorištavamo hidropotencijal, a tek smo sramežljivo počeli s korištenjem energije vjetra... - kaže dr. Barbir.

Naglasak treba staviti na racionalno korištenje ili trošenje energije, primjenu načela solarne pasivne arhitekture, korištenje solarne energije za zagrijavanje potrošne tople vode, a djelomično i za grijanje prostora, proizvodnju električne energije iz sunca i vjetra (u budućnosti kombiniranom s proizvodnjom vodika).

Ne trebamo biti izvoznici energije, ali mogli bismo biti izvoznici znanja kako proizvoditi potrebnu energiju iz raspoloživih resursa.

Kaić na vodik

Tim mladih i sposobnih

Atmosfera na splitskom FESB-u je odlična. Proširenjem zgrade dobili smo potrebne prostore, a iz poticajnih sredstava za povratnike, i onih Nacionalne zaklade za znanost, visoko obrazovanje i tehnologijski razvoj Republike Hrvatske, i europskih (Marie Curie International Reintegration Grant), nabavili smo opremu za laboratorij koja nam pruža mogućnost da se bavimo ovim tehnologijama slično kao istraživači u najrazvijenijim zemljama.

Moj tim čine mladi i sposobni studenti - znanstveni novaci Dario Bezmalinović i Ivan Tolj, diplomirani inženjeri strojarstva, laborant Borisa Simića, inženjer elektrotehnike, i stručni suradnik Goran Stipanović, fizičar. Kao inženjeri strojarstva i elektrotehnike ovom se tehnologijom i bavimo s tog aspekta.

Dakle, više se bavimo primjenom i integracijom sustava, kako osigurati potrebne reaktante, kako odvesti otpadnu toplinu, kako dobiti potreban napon, kako kontrolirati rad sustava i slično.

U svakodnevnom radu u laboratoriju mjerimo parametre rada gorivnih članaka, pravimo proračune, kompjutorske simulacije, o tome pišemo i objavljujemo znanstvene radove, ali željeli smo ići i korak dalje i u praktičnoj primjeni s ovim kaićem pokazati što ova tehnologija može, te da da mi to znamo i možemo napraviti.


PROČITAJTE VIŠE

http://www.slobodnadalmacija.hr/Nedjeljna/tabid/95/articleType/ArticleView/articleId/52808/Default.aspx

Povezani članci

Who's Online

We have 205 guests and no members online