Zanimljivosti..

Ivan s bijelim štapom: Poznat ću te i u mraku

Ivan Bogdanović u šetnji SplitomUpisati studij povijesti i filozofije na splitskom Filozofskom fakultetu velika je želja maturanta omiške Opće gimanazije Ivana Bogdanovića. No, za razliku od svojih vršnjaka, da bi ostvario svoj životni cilj, ovaj odlični učenik mora osim prijamnog ispita svladati još jednu stepenicu - kretanje po Splitu. Dok s bijelim štapom, simbolom slijepih osoba, šeta splitskim ulicama u pratnji defektologinje Gordane Šestić iz Centra za odgoj i obrazovanje “Vinko Bek”, osmijeh mu ne silazi s lica. - Tehniku kretanja već izvrsno znam, a treningom orijentacije kretanja učim putove, odnosno rute kako bih bio samostalan u kretanju - kaže Ivan ...

MLADI OMIŠANIN UČI SE KRETATI VELIKIM GRADOM U KOJEMU ŽELI STUDIRATI

Ivan s bijelim štapom: Poznat ću te i u mraku


Tehniku kretanja već izvrsno znam, a treningom orijentacije učim putove, odnosno rute kako bih bio samostalan u kretanju, kazuje Ivan

Piše: Franka Babić / Slobodna Dalmacija
Foto: Vladimir Dugandžić / Cropix
Izvor: Slobodna Dalmacija


Osmijeh na licu

Filozofski fakultet je dislociran, pa ću naučiti od stana u Splitu doći do sve tri zgrade, kao i kretanje po njihovoj unutrašnjosti - kazuje gimnazijalac Ivan, objašnjavajući da uz to želi naučiti kako samostalno doći do teatra, sportskih dvorana, jer obožava malonogometne utakmice te kazališne predstave i koncerte.

Ivanu Bogdanoviću u snalaženju Splitom pomaže defektologinja Gordana Šestić

Ivanu Bogdanoviću, maturantu omiške gimnazije, u snalaženju Splitom pomaže defektologinja Gordana Šestić iz zagrebačkog Centra ‘Vinko Bek’

S Gordanom Šestić, koja dolazi iz Zagreba, trenira još od prvog razreda srednje škole, a splitske ulice će zajednički “svladavati” jedanput mjesečno do kraja ove školske godine.

- Treniramo najduže dva do tri sata, jer je to dosta stresno, brinete se da se nešto ne dogodi - kazala je Šestić, a Ivan nastavlja da je posebno teško prijeći ulicu.


Zvučni semafori

- Zvučnih semafora nema puno, orijentiram se prema tome što čujem u prometu. Nije uvijek lako, prošli put kad sam bio u Splitu automobil je projurio pokraj mene na pješačkom prijelazu.

Na autobusnoj stanici na Pazaru je uvijek mnogo ljudi, od kojih neki čak preskaču moj štap, a primijetio sam da ih se većina ne miče od zida ili bilo kakvog čvrstog uporišta, koje mi služi kao orijentir - pripovijeda maturant.

Slijepim osobama je ponekad potrebna pomoćvidećih’ osoba, pa je defektologinja Šestić zamolila one koji vide dezorijentiranu slijepu osobu da joj daju jednostavne i precizne upute o tome gdje se nalaze, ili da dopuste da ih slijepa osoba primi za ruku te da je odvedu do cilja, a vozači autobusa bi trebali kazati broj linije ako vide bijeli štap na stajalištu.

Veliku pomoć i podršku Ivan ima u svojim roditeljima, koji mnogo s njim rade, često mu čitaju da bi došao spreman na nastavu, a kako sam priznaje, mama ipak odradi lavovski dio posla.


Govorni laptop

Za fakultetsku literaturu na brajici Ivan smatra da neće biti problema, nabavi se ono što se može, jer nikada neće imati sve udžbenike. Pomoć mu pruža Centar ‘Vinko Bek’, a donacijama dobrih ljudi nabavljeni su stroj za pisanje i čitanje na Brailleovu pismu te govorni laptop, na kojem će Ivan ‘hvatati’ bilješke s fakultetskih predavanja.

Povezani članci

Who's Online

We have 446 guests and no members online