Zanimljivosti..

Dalmatinski kuhari četvrti među 200 svjetskih ekipa

Prva kuharska reprezentacija Dalmacije koja je nastupila na svjetskim kuharskim olimpijskim igrama, održanim u njemačkom grad Erfurt, izborila je u konkurenciji od 200 vrhunskih nacionalnih i regionalnih ekipa iz 54 zemalje senzacionalno četvrto mjesto. Okuse i mirise Dalmacije branili su Zlatko Marinović (kapetan) šef kuhinje i vlasnik restorana "Noštromo" iz Splita, Slaven Stegić, kuhar i vlasnik restorana "Carmen" iz Tisna, Dean Todorović, šef kuhinje hotela "Zora" iz Primoštena, Zlatko Mornar, slatičar u poduzeću "Bobis" iz Splita i Renato Kraljev, šef kuhinje restorana "Kornat" u Zadru ...

KUHARSKA OLIMPIJADA "ERFURT 2008"

Dalmatinski kuhari četvrti među 200 svjetskih ekipa

Piše: Stanko Ferić / EPEHA
Izvor: Slobodna Dalmacija

Trener i savjetnik reprezentacije bio je Zdravko Kalabrić, šef šibenske Kuharske akademije, jedini hrvatski kuhar osvajač zlatne kuharske olimpijske medalje i sudionik čak šest kuharskih olimpijada od 1974. do 1994. godine.

Pokrovitelj regionalne reprezentacije Dalmacije je Kuharski savez Hrvatske.

Kuharska reprezentacija Dalmacije u Erfurtu

Reprezentacija Dalmacije nastupiila je na Kuharskoj olimpijadi s temom "Dalmatinski običaji". Dalmatinska jela reprezentacija je prezentirala na virtualnoj pučini Jadranskog mora oko vjernih kamenih modela otoka Jabuke i Biševa.

Reprezentacija je pripremila riblju platu za 8 osoba, šest glavnih jela od ribe i mesa, šest vrsta malih zakuski po pet vrsta jela, vegetarijanski jelovnik te desert s tim da kolač nije smio biti viši od 60 centimetara ni imati veću površinu od 80 x 40 centimetara.

Sve namirnice, sva oprema pa i kamen za izradu maketa Jabuke i Biševa bili donijeti su u Njemačku iz Hrvatske.

Kuharska olimpijada (IKA-Olympiade der Koche) koju organizira  Savez kuhara Njemačke najveća je kulinarska i enološka priredba na svijetu. Na njoj nastupaju najbolji kuhari sa svih kontinenata, a svoje najjače ekipe šalju kuharske velesile poput Francuske, Kanade, Mađarske i Italije te Švicarska čiji su kuhari do sada osvajili najviše medalja.