Zanimljivosti..

Zakon braće

Braća Cavelera i bandMnoštvo je fraza koje nadobudni rock kritičari koriste u ocjenjivanju pojedinih diskografskih izdanja. Kreću se u rasponu od 'totalno smeće' i 'izbjeći po svaku cijenu', preko 'samo za fanove', pa sve do 'remek djelo' i 'vanserijski klasik'. Ja bih tom cijelom asortimanu nakon samo dva, tri preslušavanja albuma 'Inflikted' banda Cavalera Conspiracy dodao još i ocjenu 'u, j*bote!'. Zašto? Pa, zato jer na svom friškom projektu (nakon duuugo vremena opet) složna braća Igor i Max Cavalera proslavljena radom u kultnoj Sepulturi zvuče kao da pokojni Toma Bebić uz upaljeni pikamer i miješalicu cementa pokušava s članovima Laibacha otpjevati najveće hitove Vucinog Živog blata. Jednom riječju: prebolesno! Ali i nenadhebivo moćno! ...

ZAKON BRAĆE

Sluša i piše: Ante Čikotić Chiko

Nije to album kojeg bi mogao preporučiti prosječnom čitatelju ovog portala, ali vjerovatno će se naći dva, tri ona iz klase Optimist sa malo čvršćim želudcem i ušima koja neće prokrvarit već nakon prvih taktova ovog teškometalnog raspašoja.

Upravo njih želim uputit da svakako poslušaju speed metal rokačinu 'Sanctuary' izdanu kao prvi singl s ovog albuma. Obvezna lektira su i etno metal (da, draga djeco, postoji i ta vrsta muzike, a do savršenstva su je doveli upravo braća Cavalera na Sepulturinoj ploči 'Roots')  rasturačine 'Terrorize' i 'Dark Ark' čiji je čelični kostur sazdan na tribalnim ritmovima koje, valjda već po tisućiti put, Igor Cavalera posuđuje od južnoameričkih domorodaca.

Međutim, definitivno najveće iznenađenje je sačuvano za stvar 'Bloodbrawl' koju nenadano, neposredno prije samog kraja prekida izrazito melodični, akustični dio u totalnom kontrastu sa death metalnim podrigivanjem, da prostite, koje mu prethodi.

Da li je riječ o provali genijalnosti ili se braća Cavalera potpomognuta Marc Rizzom iz Soulflyja i Joe Duplantierom iz Gojirae samo spretno poigravaju sa živcima slušatelja, uistinu ne bi znao reći.

No, koji god odgovor bio na to pitanje, teško će te poreći glazbenu eklektičnost likovima koji na speed/thrash/death grakatežu u stvari 'Inflikted' po kojoj je album i nazvan, uspijevaju nagratati bliskoistočne melodijske freske. Nevjerovatno, kažem vam!

Cavalera bros

Dakle, da zaključimo, nije ovo ploča uz koju ćete moći sanjariti zatvorenih očiju ili plesati sa voljenom osobom, ali je zato kao stvorena za cuganje bire, headbanganje i dizanje revolucija u Latinskoj Americi.

Pa tko voli, nek' izvoli!   

Povezani članci

Who's Online

We have 200 guests and no members online