Zanimljivosti..

Kučiće: Prelijepa jama Omerovica puna smeća

jama Omerovica u KučićimaViše od 30 tona smeća zatrpalo je jamu Omerovicu na području Kučića, nedaleko zaselka Raboteg, čime je direktno ugrožena rijeka Cetina, udaljena nekoliko stotina metara od jame. Do tog otkrića došli su speleolozi Speleolološkog društva “Špiljar” i o svemu su obavijestili nadležne inspekcije. Jama Omerovica je poznata po svojoj ljepoti, no nije dovoljno istražena pa su splitski speleolozi počeli s istraživanjem, no već na samom ulazu zatekao ih je neugodan prizor ...

Kučiće: Prelijepa jama Omerovica puna smeća

Piše: Ojdana Koharević / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

jama OmerovicaUlaz u jamu je širok oko osam-devet metara, što je doista impozantno, no odmah smo primijetili kako se ulaz sužava zbog čega smo hodali kroz smeće – kaže Tonći Rađa, jedan od speleologa. Zajedno s njim u Omerovicu su se spustili ostali speleolozi “ŠpiljaraFrane Kožemelj, Ivan Kuvačić i Joško Maslov.

Premda su vidjeli stotine jama i špilja, speleolozi su bili zatečeni neugodnim otkrićem u Omerovici, prije svega stoga što je riječ o iznimno lijepom speleološkom nalazištu u omiškom zaleđu. O ljepoti jame mogli su se uvjeriti nekoliko metara dalje jer su širom njezina podzemlja brojni stalaktiti i stalagmiti.

Čuli smo od mještana kako se već godinama baca smeće u Omerovicu, što je sramotno za njih. Ova jama nije istraživana od daleke 1960. godine, pa je onda jasno da je prvo smeće bačeno još u to vrijeme. Ne znamo što će se dalje učiniti, ali mi smo spremni pomoći u akciji čišćenja Omerovice – kaže Rađa.

Jer doista bi bila šteta da njezina ljepota zauvijek ostane zatrpana smećem.

Povezani članci

Who's Online

We have 379 guests and no members online