Zanimljivosti..

Izumiruće ljepotice iz govornice u kolekciji Ante Mimice

Ante MimicaPsiholozi se slažu da je zbog duševna zdravlja dobro cijeloga života čuvati dijete u sebi; Ante Mimica iz Stanića, kroz svoj hobi "djetinjast" je tako sustavno da vjerojatno nikad neće - barem duhom - ostarjeti. Taj tokar zaposlen kao zaštitar, član KUD-a "Dalmacija", strastveni je sakupljač kartica za telefonske govornice, a u njih je toliko "infišan" da jedva čeka da prođe ljeto kako bi tijekom zime imao više vremena za bavljenje svojom kolekcijom od gotovo 12 tisuća kartica iz više od 130 zemalja svijeta. Slobodna Dalmacija donosi priču o njemu i njegovom hobiju ...


HOBIJI:

ANTE MIMICA IZ STANIĆA SAKUPKJA MAGNETSKE I ČIPIRANE TELEFONSKE KARTICEPiše: Lenka Gospodnetić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


- Znate, ljeti sam zaokupljen redovnim poslom, ali i turizmom. To mi skroz pojede vrijeme, pa patim što ne mogu sortirati i dopunjavati svoju zbirku. Sva sreća, svoje goste naučio sam pravilu: bez kartica mi ne dolazite na ljetovanje, nećete dobiti krevet! - šali se Ante, iako tu ima i istine.

Česi, stalni gosti, niz godina su mu donosili potrošene kartice koje su za njih bezvrijedne, a Anti neprocjenjive. Na žalost, danas je era mobitela, pa se ovakve kartice puno manje kupuju, troše, ali i proizvode.

Ante posjeduje gotovo sve hrvatske kartice objavljene od uspostave samostalnosti do danas.

- Kako je bilo teško napraviti sve podjele i potpodjele, odlučio sam se na sortiranje na bazi motiva. Tako imam najviše kartica s motivima ptica, čak njih 840, a imam isto toliko i onih s fotografijama cvijeća, te jako puno riba, školjaka, leptira, aviona, automobila, brodova...

Posebno su mi drage one s motivima iz crtanih filmova, jer su malobrojne, kao i američke nadahnute erotikom, kojih sam se domogao zahvaljujući poznanicima pomorcima.

Jako volim meksičke kartice s portretima pokojnog pape Ivana Pavla Drugog, dok je supruga zaljubljena u u američke kartice s likovima Jamesa Deana i Lady Di - govori Mimica, čija su posebna strast prve kartice s magnetima, koje su prethodile čipiranima.


Smisao života

A sve je počelo, kako to već biva, slučajno: svestrani Ante u mladosti je plesao folklor pri KUD-u “Dalmacija” u Dugom Ratu, te zahvaljujući toj okolnosti putovao po svijetu i pritom spontano prikupio velik broj telefonskih kartica. Onda ih je, malo po malo, počeo “čejnđati” s prijateljem iz Omiša, te ga uskoro “prešišao”.

Danas je umrežen s kolekcionarima iz cijeloga svijeta, a njegova golema zbirka, iako na tržištu vrijedi tek oko dvije tisuće eura, životu mu daje “viši smisao”, povjerio nam je simpatični Mimica.