Uz dan dječje knjige: Što čitaju najmlađi?

Harry PotterDobro ispričane fantastične pustolovine junaka s kojima se djeca mogu poistovjetiti ipak su, u doba kada su djeci dostupni i drugi mediji, uspjele zadržati njihovu pažnju. U povodu Dana dječje knjige a sudeći po zanimanju mladih čitača, omiljene knjige među najmlađim uzrastom su lijepo ilustrirane knjige "Oprostite, molim vas" Tita Bilopavlovića (o ljubavi i prijateljstvu), "Priča o dječaku koji je spasio more" Mira Gavrana (o dječaku Jakovu i svemircima koji su naumili pomoću svemirskog broda ukrasti more) i "Sebični div" Oscara Wildea (priča o tome kako je div, koji je mrzio sva živa bića, postao prijatelj djece koja su se dolazila igrati u njegov vrt). Među mlađim uzrastom omiljeni su i proza i poezija Vere Zemunić. Njezine vesele i čarobno ispričane pričice sakupljene su u zbirci "Ljubavi obične i neobične", a pjesme su u zbirci "Dobro jutro, tratinčice" raspoređene su po godišnjim dobima i blagdanima. Malo starijima sviđa se "Dnevnik Pauline P." autorice Sanje Polak, priča o desetogodišnjoj djevojčici koja želi sačuvati sve što vidi oko sebe zapisujući to u dnevnik ...

Najmlađi čitači gutaju fantastične knjige ...Pustolovna i spretna djeca junaci su ostalih naslova koji privlače mlade čitače.

"Sjekirica" Garyja Paulsena priča je o dječaku koji se zbog avionske nesreće našao u kanadskoj divljini, u kojoj je preživio tridesetak dana zahvaljujući sjekirici koju mu je mama darovala kada se ukrcao na avion.

Popularna Laura iz ciklusa knjiga Petera Freunda, slično kao i Harry Potter, na strani je dobra u vječnoj borbi dobra i zla. Uz pomoć Elysiona, Čuvara svjetla iz druge dimenzije, bori se da na svijetu ne predvlada vječno ništavilo.

Eragon, junak istoimene knjige Paolinija Christophera, dječak je koji pronalazi čudnovati plavi safir, iz kojega se nakon nekog vremena izleže zmaj. Dječak postaje Jahač zmaja i s njim se bori protiv zlog kralja Galbatorixa.

 

Povezani članci

Who's Online

We have 231 guests and no members online