Najbolji svjetski gitaristi u Dalmaciji - počinje Split Guitar Festival

Petar ČulićDrugi međunarodni Split Guitar Festival kojeg je lani pokrenuo naš dugoraćanin Petar Čulić uz potporu kolega sa Umjetničke akademije i tvrtke Mense medio održat će se u Splitu od 7. do 12. travnja, a sastoji se od tri dijela: natjecanja, majstorskih tečajeva i koncertnih izvedbi. Lokacije održavanja su Muzej hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu, Gradska knjižnica Marka Marulića te Multimedijalni kulturni centar – Dom mladeži, a organizator je tvrtka Mense medio. Posebnost ovogodišnjeg Festivala su dva flamenco koncerta, u Splitu i Solinu, na kojem će nastupiti Javier Conde kojeg zovu “nasljednikom Paca de Lucije“ te Jeronimo Maya Quartet ...

NAJBOLJI SVJETSKI GITARISTI U DALMACIJE

Počinje Split Guitar Festival

Na festivalu će biti više od 150 sudionika natjecanja i majstorskih tečajeva, koji dolaze iz dvadesetak država s tri kontinenta

Piše: Ana Jerković / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

- Drugi Split Guitar Festival počinje u ponedjeljak, a završava u subotu flamenco koncertom, koji se u Splitu zadnji put održao davne 1979. na prepunim Gripama - kaže direktorica Festivala Neda Milišić.

gitaristU šest večernjih koncerata predstavit će se neki od najboljih svjetskih klasičnih i flamenco gitarista, redom Duo Melis, najkvalitetniji svjetski duo, zatim Flavio Sala iz Italije, te tri “intelektualca klasične gitare“ – Marcin Dylla (Poljska), Denis Azabagić (SAD) i Zoran Dukić (Hrvatska) koji je najtraženiji profesor na svjetskim konzervatorijima.

Festival će ponuditi i majstorske tečajeve vrhunskih profesora gitare, te natjecanja s bogatim fondom nagrada. Pobjedniku će pripasti novčani iznos od 15 tisuća eura (pokroviteljstvo Grada Splita), a gitaru Pavlosa Gypasa u vrijednosti 6 tisuća eura dobit će najperspektivniji gitarist Festivala.

- Očekujemo više od 150 sudionika iz dvadesetak država s tri kontinenta – od Australije, preko Japana i cijele Europe do Čilea i Brazila - objašnjava Milišić.

Viva flamenco

Napredak u odnosu na prošlu godinu vidi se u svim segmentima festivalskih događanja. Lani su na programu bili samo koncerti klasične gitare, dok je sada prisutna i flamenco gitara, čiji temperament i strastvenost u potpunosti odgovara Dalmatincima i Dalmatinkama. Izvođači će biti najtraženiji svjetski gitaristi, a lanjsko organizacijsko iskustvo pomoglo je da se ove godine festival realizira puno lakše i brže.

- Veliku podršku imamo od državnih institucija, posebno Grada Splita, koji je prepoznao kvalitetan projekt i potencijale mladih ljudi koji rade na njemu, što je značajan napredak u razvoju kulturnog turizma u našoj regiji - zaključuje Milišić.


Humanitarni Sajam gitare

gitaristSajam gitare održava se od 10. do 12. travnja u novouređenom izložbenom prostoru Doma mladeži, a okupit će većinu domaćih music shopova i nekoliko graditelja gitare. Prošlogodišnji asortiman klasičnih gitara nadopunjen je akustičnim i električnim gitarama i basevima, te opremama za gitare.

U sklopu Sajma, u amfiteatru će se održati humanitarni koncerti jazz i rock grupa u suradnji s Udrugom za zaštitu glazbe STOP. Prihodi od kotizacija sa Sajma i koncerata bit će uplaćeni na račun Zaklade “Kajo Dadić”.

Strani sponzori i izvođači

Festival je i te kako prepoznat u Europi i svijetu, a u prilog tome govori i činjenica da su ovogodišnji sponzori Ministarstvo kulture, sporta i medija Republike Crne Gore i Veleposlanstvo Republike Poljske. Zastupljenost festivalskih zbivanja je uočljivija u inozemnim medijima nego u domaćim, a to potvrđuje i znatno veći broj stranih sudionika. Naime, na ostalim festivalima ovakvog tipa bude većinom oko 80 posto sudionika iz zemlje domaćina, a kod nas ima 70 posto stranaca ...

Povezani članci

Who's Online

We have 216 guests and no members online