Večer splitskih gitara

Nova godina donosi i nove kazališne izazove, a u ponedjeljak će je otvoriti koncert četvorice mladih gitarista pod nazivom “Viva gitara - Petar Čulić i prijatelji” s početkom u 19.30 sati u foajeu Hrvatskog narodnog kazališta Split. Tim povodom novinarka Slobodne Dalmacije Ana Jerković razgovarala je s Petrom Čulićem, jednim od naših najvećih mladih talenata, ovjenčanim brojnim nagradama i priznanjima, koji će samo za Splićane zasvirati neke od najljepših gitarističkih skladbi ...

GITARIST PETAR ČULIĆ GOVORI O NASTUPU S TROJE KOLEGA, KOJIM OTVARA NOVU GODINU SPLITSKOGA HNK

Piše: Ana Jerković / Slobodna Dalmacija
Foto: Joško Šupić / CROPIX


Nova godina počinje baš gitarističkim koncertom. Je li to znakovito?

Mislim da je znakovito to što na prvom ovogodišnjem koncertu sviraju Petar Čulić: Hrvatska gitaristička škola jedna od najcjenjenijih na svijetuveoma perspektivni mladi ljudi, koji žive i studiraju u Hrvatskoj te koji moraju biti putokaz svim mladima da ne moraju ići u inozemstvo po obrazovanje. Naime, i u Hrvatskoj se mogu napraviti velike stvari, a nas smo četvorica dokaz za tu tvrdnju.

Moram i istaknuti da je hrvatska gitaristička škola jedna od najcjenjenijih na svijetu, i u svim dobnim grupama imamo najbolje gitariste. Gdje god Hrvat dođe svirati na međunarodnom natjecanju, uživa veliki respekt od ostatka natjecatelja. Jednostavno, imamo sjajne gitariste, te mislim da je u klasičnoj glazbi gitara naš najpoznatiji i najkvalitetniji brand u svijetu.


Koje skladbe ćemo čuti i koje goste nam dovodite?

Na koncertu će osim mene nastupiti još tri gitarista, a svatko od nas će svirati petnaestak minuta. To će sigurno biti koncert za pamćenje. Genc Quivlaku je student prve godine Umjetničke Akademije u Splitu, u klasi prof. Gorana Listeša. Iako ima tek 19 godina, već je osvojio brojne nagrade i priznanja, od čega se mogu izdvojiti uspjesi u Španjolskoj. Odsvirat će “Fantasiju” skladatelja A. de Mudarre, “FandanguilloJ. Turine te poznata “KatedralaA.B. Mangorea.

Srđan Bulat je student treće godine splitske Akademije, također u klasi prof. Listeša. Kod njega treba istaknuti tri prve nagrade na jakim međunarodnim natjecanjima za mlade gitariste.Odsvirat će TedescovuTarantellu”, te tri hrvatske igre skladatelja B. Papandopula.

Petrit Čeku je student Muzičke akademije u Zagrebu u klasi prof. Darka Petrinjaka. On je osvojio jedno od najprestižnijih natjecanja današnjice, Michele Pittaluga u Alessandriji (Italija). Publici će predstaviti RodrigovuElogio de la Guitara”.

Ja ću pak odsvirati “Rossinianu br. 3 M. Giulianija te popularni “Tango en skaiR. Dyensa. Sva djela su prilično zahtjevna, ali i atraktivna, tako da će publika uživati u programu, ali i u sjajnoj svirci.

Petar Čulić i Srđan Bulat
Kako napreduje vaš studij?

- Sada sam na četvrtoj godini Umjetničke akademije u Splitu, u klasi prof. Listeša. Diplomirat ću u ovoj godini, a još ne znam gdje bih nastavio svoje obrazovanje. Ali znam da ću sigurno ostati živjeti u Dugom Ratu. Nikakvim novcem se ne može platiti osjećaj kada si doma, u Dalmaciji, s ljudima koje voliš.


Osvrt na prošlu godinu i planovi za ovu...

2007. godina je bila zaista uspješna, osvojio sam 4 prve međunarodne nagrade, stručno se usavršavao kod desetak profesora iz inozemstva, đaci su mi osvojili 12 nagrada na natjecanjima, Splitski gitaristički festival je održan i to na veličanstven način, a i u prosincu 2006. sam bio dobitnik dvije rektorove nagrade. U 2008. ću nastaviti s radom, imam već dogovorene koncerte, ići ću na neka natjecanja, imam dosta posla i oko festivala, nastavit ću raditi sa đacima te se nadam završiti svoj studij na Umjetničkoj akademiji u Splitu.

Povezani članci

Who's Online

We have 206 guests and one member online

  • admin