Dugoratsko ljeto: Arijana Čulina - 'Za Europu spremni'

arijana čulinaDugoratsko ljeto21.08. PETAK
Komedija „Za Europu spremni“
DUGI RAT, Poljički trg, 20:00 sati
Arijana Čulina : „Za Europu spremni

Arijana Čulina, splitska glumica, predstavit će se dugoratskoj publici u petak, 21.08 s početkom u 20 sati sa svojom novom monodramom olitiga stand-up komedijom "Za Europu spremni". Glumica je sama dramatizirala i režirala predstavu po motivima svoje knjige istog naslova u kojoj je iznijela svoja duhovita razmatranja o tome koliko su uopće Hrvati spremni za prijam u Europu i koliko je Europa spremna za nas. U predstavi će se dotaknuti i brojnih različitosti u običajima i kulturi ...


DUGORATSKO LJETO

ARIJANA ČULINA:

Za Europu spremni!

Naša društvena i politička svakodnevica u interpretaciji Arijane Čuline svoju izvedbu doživjet će večeras i na Dugoratskom ljetu.

Piše: I.T.K / Teatar.hr
Izvor: Teatar.hr


Arijana ČulinaJoš je 2005. godine Arijana Čulina izdala zbirku satiričnih kolumni pod imenom "Za Europu spremni". Zahvaljujući kojekakvim aferama, blokadama, generalima i sudovima, isti je naslov i danas, četiri godine poslije, jednako aktualan.

Vlastitu je zbirku poznata splitska glumica i spisateljica prekrojila u monodramu koju, pogađate, sama i izvodi.

Čulinine kolumne na tragu su njenih nekadašnjih televizijskih nastupa u ulozi Goge Bjondine u emisiji "Glamour Cafe". One daju duhovitu kritiku hrvatskog društva i političkih zbivanja.

Neki od uvijek vrućih problema kojima se tamo bavi su hrvatski jal među ljudima po principu "nek’ susjedu crkne krava", homoseksualizam, međudjelovanje ljudi i tehnologije, razlike između starih i mladih, bespravne gradnje, zanemarivanje ljudskih prava itd.

Nađe se tu i pokoja lakša tema poput odavanja počasti zahodima, svakodnevnog (ne)pridržavanja bontona ili ismijavanja novijeg hrvatskog leksika.

Kako sama autorica kaže, njena zbirka društvenih kronika nije ozbiljna knjiga, iako je pisala o užasno ozbiljnim problemima, ali nije ni humoristična, iako se čovjek može slatko nasmijati.

U ovom slučaju pristup je ipak nešto drukčiji od onoga Goge Bjondine: ne govori se o konkretnim slučajevima i ne prozivaju se konkretne osobe, već se opisuju generalni principi i odnosi unutar hrvatskog društva te sudbinska povezanost našeg malog kozmosa s tom nedokučivom, mistificiranom Europom.

Predstava je svojevrsni, barem po formi, nastavak prethodne monodrame Arijane Čuline "Šta svaka žena triba znat o onim stvarima" (također nastale prema dvjema njenim knjigama i također već izvedena u okviru jednog od prošlih Dugoratskih ljeta, op.ur.), a namijenjena je onima vole Gogu Bjondinu ili Čulininu prozu, te se radije smiju nego tuguju pred apsurdima svakodnevnice.

Povezani članci

Who's Online

We have 251 guests and no members online