Koncert Petra Čulića u Dugom Ratu

petar čulićDugoratsko ljeto13.08. ČETVRTAK
Koncert Petra Čulića

Dugi Rat – Crkva Sv. Josipa – 20:00 sati
Gitara: Petar Čulić, Dugi Rat


DUGORATSKO LJETO

KONCERT
PETAR ČULIĆ

Petar čulić


Životopis


PETAR ČULIĆ
, rođen je 26. lipnja 1986. godine u Splitu, a stalno nastanjen u Dugom Ratu. Jedan je od najprominentnijih mladih gitarista današnjice. Upisao je studij u kvoti posebno nadareni bez završene srednje škole, te je diplomirao u srpnju 2008. godine na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu. Školovanje nastavlja na postdiplomskom studiju u Koblenzu (Njemačka) na „Koblenz International Guitar Academy“ u klasi prof. Hubert Käppel.

Već šestu godinu predaje gitaru u osnovnoj glazbenoj školi „Lovro pl. Matačić“ u Omišu, a od ove godine i u srednjoj glazbenoj školi u Makarskoj.

Do danas bilježi više od 250 uspješnih solističkih recitala te više od 800 nastupa diljem Hrvatske i Europe. Član je stručnog žiria na hrvatskim i međunarodnim natjecanjima (Male žice Dalmacije, Concorso di Gorizia...). Još sa 12 godina održao je prvi samostalni recital. Uz brojne solističke nastupe koncertirao je u duima, kvartetima te s gudačkim orkestrima (već od 11 godina svirao koncert za gitaru i orkestar u D duru, A. Vivaldi).

Za vrijeme školovanja postigao je izvanredne rezultate na domaćim i međunarodnim (Engleska, Wales, Grčka, Njemačka, Češka Republika, Italija, Slovenija, Crna Gora) natjecanjima. Kao solist osvojio je ukupno 33 nagrade, od čega čak 21 prvu (5 drugih i 7 trećih). Kao nastavnik, na domaćim i međunarodnim natjecanjima (pri OGŠ «Lovro pl. Matačić» u Omišu), unatoč vrlo malom broju učenika u svojoj klasi, osvojio je 15 prvih, 21 drugih i 6 trećih nagrada.

Dobitnik je godišnje nagrade općine Dugi Rat za izvanredna postignuća na području glazbenog i kulturnog stvaralaštva.

Dobitnik je dvije rektorove nagrade u akademskoj godini 2005./2006. Nagrada rektora u znak priznanja za izvanredne rezultate postignute u studiju te nagrada rektora za izuzetna umjetnička ostvarenja.

16.05.2005. U foajeu HNK u Splitu održao je gitaristički recital i promovirao svoj prvi CD. Član je Hrvatske Glazbene Unije.

Umjetnički je direktor Splitskog gitarističkog festivala na kojem je u dosadašnja 3 izdanja nastupilo 60 vrhunskih majstora na gitari, a sudjelovalo oko 550 sudionika iz 35 zemalja sa pet kontinenata (Europa, J. Amerika, S. Amerika, Azija i Australija).

Od dosadašnjih recitala izdvajamo nastup na prestižnom Norfolk and Norwich festivalu (03.svibanj-14.svibanj 2006.) u Velikoj Britaniji. Norfolk and Norwich festival okuplja jedne od najvećih svjetskih imena u glazbi, glumi, plesu i likovnoj umjetnosti, te je festival sa najvećom tradicijom u Velikoj Britaniji (prvi se održao još 1772 godine).

Najpoznatiji sudionici na festivalu 2006. godine su bili Londonska filharmonija, Balanescu kvartet, Tamas Vasary, Budapest Simfonijski orkestar, Andy Sheppard, John Wiliams... Recital je održao u dvorani Assembly House, dvorani u kojoj su održali recital mnoge povijesne ličnosti u svijetu glazbe, od kojih izdvajamo,  Frederick Chopin, Nicolo Paganini, Franz Liszt, Anton Rubinstein...


gitara

Od samih početaka svog gitarističkog školovanja bavi se i skladanjem. Svoju prvu skladbu je napisao u dvanaestoj godini, te je s njom nastupio na 3 natjecanja na kojima je osvojio tri prve nagrade.

Sudjelovao je na brojnim seminarima (stručnim usavršavanjima) koje su vodili poznati gitaristički pedagozi iz Hrvatske i inozemstva (Ana Vidović – Hrvatska,  Marcin Dylla – Poljska, William Kanengiser - SAD, Scott Tennant - SAD, John Dearman - SAD, Matthew Greif - SAD, Pavel Steidl – Češka Republika, Aniello Desiderio - Italija, Carlo Marchione - Italija, Tilman Hoppstock - Njemačka, Zoran Dukić - Hrvatska, Costas Cotsiolis - Grčka, Marco Tamayo - Kuba, Jaime Zenamon - Brazil, Predrag Stanković – Bosna i Hercegovina, Ramon Carnota Mendez - Španjolska, Goran Krivokapić – Crna Gora, Alexander S. Ramirez - Peru, Goran Listeš – Hrvatska, Denis Azabagić – SAD, Alexis Muzurakis – Grčka, Lorenzo Micheli – Italija, Fabio Zanon – Brazil, Judicael Perroy - Francuska...).

 

Recenzije

"Petar Culic is a fine representative of the new generation of guitarists. He has a strong and confident sound, a natural musicality, and a relaxed and friendly stage presence. He is a talented young guitarist that deserves to be heard."
... William Kanengiser, član Los Angeles Guitar Quarteta (dobitnika nagrade Grammy 2005)

„Petar je glazbenik koji svira punim srcem i koji pritom osvaja publiku svojim iskrenim i nadahnutim muziciranjem. Njegova tehnika na gitari je na izuzetno visokom nivou, no ono što Petra čini jedinstvenim, je njegova duboka povezanost sa instrumentom. Petar je jedan od najtalentiranijih gitarista koji će svojim radom, ambicioznošću i ustrajnošću postići još jako puno!“
 ...  Ana VidovićIz medija...


Izvori:

M. Jelača, Slobodna Dalmacija , 2000.
Branka Čolak, Večernji list, 2000.
T. Alajbeg, Slobodna Dalmacija , 2003.
T. Alajbeg, Slobodna Dalmacija , 2005.
G. Pelaić, www.splitskifestival.hr, 2006.


…u tih 60 minuta, koliko je trajao koncert, Petar je odisao karizmom i sad je potpuno jasno zašto vrhunski stručnjaci drže da je on jedan od najperspektivnijih mladih gitarista svijeta. Prava je rijetkost da jedan glazbenik posjeduje sve atribute kvalitetnog sviranja…

…ovim koncertom iskazao je sve potrebne segmente dostatne vrhunskom svjetskom glazbeniku: impresivne tehničke vještine, nevjerojatna muzikalnost, sjajan ton, upečatljiv umjetnički dojam, zreli način predstavljanja različitih stilskih razdoblja, a moramo pohvaliti umjetnikov izbor programa, koji je bio raznovrstan…

…Petar Čulić je pružio vrhunski doživljaj za sve ljubitelje gitare i klasične glazbe…

…u zraku se osjetila veza između Petra i prisutne publike, koja je svaki odsvirani ton popratila sa divljenjem, te je i nakon regularnog dijela koncerta, bučno pozdravila glazbenika…

…o dojmu koji je Petar Čulić ostavio na publiku najbolje govori srdačan i snažan pljesak koji ga je tri puta pozivao na bis…

…da samo slušamo, a ne vidimo, zacijelo ne bismo rekli da tako lijepe i zrele interpretacije gradi tako mladi glazbenik. Onog trena kada glazba poteče, Čulić uranja u drugi, imaginarni svijet kojemu je potpuno predan. Njegova nježna i istančana muzikalnost nadgradnja je primjernoj gitarskoj školi. Čulićevo glazbeno odrastanje mora pobuditi divljenje…

…gitarski recital Petra Čulića bio je istinsko otkriće, čak i onima koji ga dobro poznaju i budno prate njegove glazbene uspjehe. Mladi gitarist izgradio se u zanosnoga interpretatora. On muzicira predano, oslobođeno i iskreno, a misli niže razgovijetno i nadasve logično. Urođena muzikalnost koja mu je još u dječačkoj dobi krasila tonsku izražajnost, sada je prosjala neskrivenom, pravom umjetničkom senzibilnošću…

...mladi glazbeni genijalac...

 

Uspjesi na natjecanjima


1.   Regionalno natjecanje gitarista, Omiš 1995.; 3. nagrada (I. kategorija do 13 godina)

2.   Regionalno natjecanje gitarista, Split 1997.; 1. nagrada (I. kategorija do 13 godina)

3.  Međunarodno gitarističko natjecanje «Simone Salmaso», Viareggio (Italija) 1997.;  1. nagrada (I. kategorija do 16 godina)

4.   Državno natjecanje gitarista, Sisak 1997.; 1. nagrada (I. kategorija do 13 godina)

5.  Međunarodno gitarističko natjecanje «Kutna Hora», Kutna Hora (Češka Republika) 1998.; 3. nagrada (I. kategorija do 16 godina)

6.    Međunarodni gitaristički festival Bath (Velika Britanija) 1998.; Finale  (kategorija do 20 godina)

7.   Državno natjecanje neklasičnih komornih sastava, Bjelovar 1998.; 2. nagrada

8.   Regionalno natjecanje gitarista, Sinj 1999.; 1. nagrada (II. kategorija do 15 godina)
 
9.  Međunarodno gitarističko natjecanje «Simone Salmaso», Viareggio (Italija) 1999.; 1. nagrada (II. kategorija do 20 godina)

10.  Državno natjecanje gitarista, Dubrovnik 1999.; 1. nagrada   (II. kategorija do 15 godina)

11. Međunarodno gitarističko natjecanje «Simone Salmaso», Viareggio (Italija) 2000.; Finale (III. kategorija do 35 godina)

12.  Međunarodno gitarističko natjecanje «Andreas Segovia», Velbert (Njemačka) 2000.; 2. nagrada (I. kategorija do 14 godina)

13.   Regionalno natjecanje gitarista, Zadar 2001.; 1. nagrada   (III. kategorija do 17 godina)

14.  Državno natjecanje gitarista, Dubrovnik 2001.; 1. nagrada  (III. kategorija do 17  godina)

15. Međunarodno gitarističko natjecanje «Ana Amalia», Weimar (Njemačka) 2001.;   3. nagrada (II. kategorija do 17 godina)

16. Međunarodno gitarističko natjecanje «Ivan Padovec», Lovran 2001.; 1. nagrada   (II. kategorija do   22 godine)

17. Međunarodno gitarističko natjecanje «Simone Salmaso», Viareggio (Italija) 2002.; Finale (III. kategorija do 35 godina)

18.  Državno natjecanje komornih sastava, Zagreb 2002.; 3. nagrada

19.  Regionalno natjecanje gitarista, Makarska 2003.; 1. nagrada   (IV. kategorija do 20 godina)


20. Državno natjecanje gitarista, Dubrovnik 2003.; 1. nagrada   (IV. kategorija do 20 godina)

21. Međunarodno gitarističko natjecanje «Ana Amalia», Weimar (Njemačka) 2003.;   3. nagrada (II.kategorija do 17 godina)

22.  Državno natjecanje komornih sastava, Zadar 2004.; 3. nagrada

23.  Regionalno natjecanje gitarista, Makarska 2005.; 1. nagrada   (V.kategorija - studenti 1. i 2. godine)

24.  Državno natjecanje gitarista, Dubrovnik 2005.; 1. nagrada                                            
       (V. kategorija - studenti 1. i 2. godine)

25.  Gitarističko natjecanje «Ivan Padovec», Zagreb 2005.; 1. nagrada

26. Državno natjecanje komornih sastava, Samobor 2005.; 1. nagrada

27. Međunarodno gitarističko natjecanje "Morski festival kitare", Murska Sobota (Slovenija) 2006.; 2. nagrada (VII. kategorija)

28. Međunarodno gitarističko natjecanje "Nikšić guitar festival", Nikšić (Crna Gora)
        2006.; Finale

29. Međunarodno natjecanje mladih glazbenih umjetnika "Ferdo Livadić", Samobor
        2006.; Finale

30. Državno natjecanje komornih sastava, Opatija 2006.; 1. nagrada

31. Međunarodno gitarističko natjecanje "Winter Guitar Festival", Volos (Grčka) 2007.;      1. nagrada (B kategorija do 22 godine)

32. Međunarodno gitarističko natjecanje "Winter Guitar Festival". Volos (Grčka) 2007.;     1. nagrada (A kategorija bez starosne granice)

33.  Regionalno natjecanje gitarista, Makarska 2007.; 1. nagrada                     
        (VII.kategorija - studenti 3. i 4. godine)

34.  Državno natjecanje gitarista, Dubrovnik 2007.; 2. nagrada                                        
        (VII. kategorija - studenti 3. i 4. godine)

35. Međunarodno gitarističko natjecanje "Morski festival kitare", Murska Sobota (Slovenija) 2007.; 1. nagrada (VII. kategorija)

36. Međunarodno gitarističko natjecanje "Morski festival kitare", Murska Sobota (Slovenija) 2007.; 1. nagrada (VIII. kategorija)

37. Međunarodno gitarističko natjecanje "Citta di Gorizia", Gorizia (Italija) 2007.; Finale

38. Državno natjecanje komornih sastava, Opatija 2007.; 1. nagrada

39.  Međunarodno gitarističko natjecanje "Guitar Art Festival", Beograd (Srbija) 2009.; Finale

40.   Međunarodno gitarističko natjecanje, Gevelsberg (Njemačka) 2009.; 2. nagrada

 

Uspjesi učenika na natjecanju


1. Iva Lukin - Regionalno natjecanje gitarista, Makarska 2005. - 2. nagrada, I. kategorija

2. Duje Pupačić - Regionalno natjecanje gitarista, Makarska 2005. - 3. nagrada,               
     I. kategorija

3. Marko Ćurlin - Međunarodno gitarističko natjecanje, "Morski festival kitare", Murska Sobota (Slovenija) 2006. – Zlatno priznanje, I. kategorija

4. Ante Bakota - Međunarodno gitarističko natjecanje, "Morski festival kitare", Murska Sobota (Slovenija) 2006. – Zlatno priznanje, I. kategorija

5. Marko Ćurlin – Međunarodno gitarističko natjecanje, Daleki Akordi, Split 2006.            1. nagrada, I. kategorija

6. Iva Lukin - Međunarodno gitarističko natjecanje Daleki Akordi, Split 2006.                  
      2. nagrada, II. kategorija

7. Duo Iva Lukin – Latica Anić - Državno natjecanje komornih sastava, Opatija 2006.        1. nagrada, I. kategorija

8. Marko Ćurlin - Regionalno natjecanje gitarista, Makarska 2007. - 1. nagrada,               
     I. kategorija

9. Ante Bakota - Regionalno natjecanje gitarista, Makarska 2007. - 1. nagrada,                                                           
     I. kategorija

10. Frane Miljak - Regionalno natjecanje gitarista, Makarska 2007.– 2. nagrada,            
      II. kategorija

11. Iva Lukin - Regionalno natjecanje gitarista, Makarska 2007. - 2. nagrada,                 
       III. kategorija

12. Marko Ćurlin - Državno natjecanje gitarista, Dubrovnik 2007. - 1. nagrada,                 
      I. kategorija

13. Ante Bakota - Državno natjecanje gitarista, Dubrovnik 2007. - 2. nagrada,                  
       I. kategorija

14. Marko Ćurlin - Međunarodno gitarističko natjecanje, Split Guitar Festival 2007.          2. nagrada, I. kategorija

15. Ante Bakota - Međunarodno gitarističko natjecanje, Split Guitar Festival 2007.            2. nagrada, I. kategorija

16. Marko Ćurlin - Međunarodno gitarističko natjecanje, Consorso di Chitarra Classica "Citta di Gorizia" (Italija)  2007. - 2. nagrada, I. kategorija

17. Iva Lukin - Međunarodno gitarističko natjecanje, Consorso di Chitarra Classica "Citta di Gorizia" (Italija) 2007. - 2. nagrada, II. kategorija

18. Frane Miljak - Međunarodno gitarističko natjecanje, Consorso di Chitarra Classica "Citta di Gorizia" (Italija) 2007. - 4. nagrada, II. kategorija

19. Duo Iva Lukin – Ivona Tafra - Državno natjecanje komornih sastava, Opatija 2007.    3. nagrada, I. kategorija

20. Marko Ćurlin - Međunarodno gitarističko natjecanje, Split Guitar Festival 2008.         2. nagrada, I. kategorija

21. Ante Bakota - Međunarodno gitarističko natjecanje, Split Guitar Festival 2008.            3. nagrada, I. kategorija

22. Ante Bakota – Međunarodno gitarističko natjecanje, Male žice Dalmacije, Split 2008.      1. nagrada, I. kategorija

23. Marko Ćurlin - Međunarodno gitarističko natjecanje, Male žice Dalmacije, Split 2008. 2. nagrada, I. kategorija

24. Frane Miljak – Međunarodno gitarističko natjecanje, Male žice Dalmacije, Split 2008. 2. nagrada, II. Kategorija

25. Iva Lukin – Međunarodno gitarističko natjecanje, Male žice Dalmacije, Split 2008.     1. nagrada, III. kategorija

26. Mate Spain – Međunarodno gitarističko natjecanje, Daleki Akordi, Split 2008.             1. nagrada, I. kategorija

27. Marko Ćurlin – Međunarodno gitarističko natjecanje, Daleki Akordi, Split 2008.         1. nagrada, II. kategorija

28. Frane Miljak – Međunarodno gitarističko natjecanje, Daleki Akordi, Split 2008.          1. nagrada, II. kategorija

29. Ante Bakota  – Međunarodno gitarističko natjecanje, Daleki Akordi, Split 2008.          1. nagrada, II. kategorija

30. Iva Lukin – Međunarodno gitarističko natjecanje, Daleki Akordi, Split 2008.                1. nagrada, III. kategorija

32. Marko Ćurlin - Međunarodno gitarističko natjecanje, Consorso di Chitarra Classica "Citta di Gorizia" (Italija) 2008. - 1. nagrada, I. kategorija

33. Ante Bakota - Međunarodno gitarističko natjecanje, Consorso di Chitarra Classica "Citta di Gorizia" (Italija) 2008. - 2. nagrada, I. kategorija

34. Mate Spain - Međunarodno gitarističko natjecanje, Consorso di Chitarra Classica "Citta di Gorizia" (Italija) 2008. - 2. nagrada, I. kategorija

35. Frane Miljak - Međunarodno gitarističko natjecanje, Consorso di Chitarra Classica "Citta di Gorizia" (Italija) 2008. - 3. nagrada, II. kategorija

36. Iva Lukin - Međunarodno gitarističko natjecanje, Consorso di Chitarra Classica "Citta di Gorizia" (Italija) 2008. - 3. nagrada, III. kategorija

37.  Mate Spain - Regionalno natjecanje gitarista, Zadar 2009. - 1. nagrada, I.kategorija

38. Daria Schafie - Regionalno natjecanje gitarista, Zadar 2009. - 2. nagrada, I.kategorija

39.  Marko Ćurlin - Regionalno natjecanje gitarista, Zadar 2009. - 1. nagrada, II.kategorija

40.  Ante Bakota - Regionalno natjecanje gitarista, Zadar 2009. - 2. nagrada, II.kategorija

41.  Iva Lukin - Regionalno natjecanje gitarista, Zadar 2009. - 2. nagrada, IV.kategorija

42.  Mate Spain - Državno natjecanje gitarista, Dubrovnik 2009. - 2. nagrada, I.kategorija       

43.  Ante Bakota – Međunarodno gitarističko natjecanje, Male žice Dalmacije, Split 2009. - 2. nagrada, II. Kategorija

44. Mate Spain – Međunarodno gitarističko natjecanje, Male žice Dalmacije, Split 2009. - 2. nagrada, I. kategorija

45. Frane Miljak – Međunarodno gitarističko natjecanje, Male žice Dalmacije, Split 2009. - 2. nagrada, III. kategorija

46. Marko Ćurlin – Međunarodno gitarističko natjecanje, Male žice Dalmacije, Split 2009. - 3. nagrada, II. kategorija

 

Povezani članci

Who's Online

We have 306 guests and no members online