Dugoratsko ljeto: Obljetnica 'TIN je bio prvi'

Započinje osmo Dugoratsko ljeto 2009.TIN je bio prvi ...Dva dana nakon otvaranja i već nas čeka druga manifestacija ovogodišnjeg Dugoratskog ljeta! U petak, 10. srpnja 2009., uoči 18.-u obljetnice jednog od događaja koji nas i danas ispunjava ponosom, a u nemirnim danima ratne 1991. na sutrašnji dan uljevao je prijeko potrebni optimizam i jačao vjeru u sposobnosti hrvatskog čovjeka koji je na najteži način i u iznimno nepovoljnim okolnostima stvarao i stvorio svoju državu. To što ju je elita poslije rasprodala neka je druga priča.. 11. srpnja te ratne 1991. iz kruga danas "pokojne" i porušene dugoratske Tvornice ferolegura izašao je prvi oklopni transporter Hrvatske vojske, odnosno tadašnjeg Zbora Narodne Garde (ZNG). Radnici "Dalmacije" nazvali su ga "TIN" po velikom hrvatskom pjesniku Tinu Ujeviću ...

DUGORATSKO LJETO

"TIN" je bio prvi ...

Piše: Mladen Banović


Prvi hrvatski oklopni transporter - TIN
Prvi hrvatski oklopni transporter "TIN" napravljen je u dugiratskoj tvornici ferolegura "Dalmacija".
Foto: Nedjeljna Dalmacija, 13. srpnja 1991.

O "TIN"-u i njegovim sljedbenicima, a bilo ih je još dvoje, o trenutcima iz te ratne 1991. koje tako olako zaboravljamo, o ljudima koji su svoje znanje i vještine utkali u izradu tog simbola, pogotovo o onim našim bezimenim meštrima i svima onima koje je tako lako prešutiti i zaboraviti, te o pokretačima ove inicijative biti će više riječi večeras (petak) u vjeronaučnoj dvorani naše župne crkve Sv. Josipa u Dugom Ratu u 20:00 sati.

Dugi Rat. Vijenci pred spomenikom palim braniteljima i svim palima za Hrvatsku

Prije početka obljetničkog skupa položiti će se vijenci pred spomenikom svim palima za Hrvatsku, te pomoliti za njih u župnoj crkvi zajedno sa našim župnikom.

Nažalost od predviđene projekcije filmskih zapisa o ovom događaju, unatoč najavama i garancijama večeras neće biti ništa. Filmovi postoje u nekim privatnim arhivama, no eto, "Tvorničarima" i široj dugoratskoj javnosti još nisu dostupni. No dobro, biti će još prilike!

Večeras će se u vjeronaučnoj dvorani sudionici ovih događaja prisjetiti tih ratnih dana i okolnosti u kojima je u njedrima naše "Dalmacije" rastao "TIN". "TIN" koji je bio prvi ...


TIN je bio prvi ...

10.07.2009.  PETAK

Obljetnica "TIN je bio prvi"

DUGI RAT – Vjeronaučna dvorana župne crkve Sv. Josipa, 20:00 sati
„TIN je bio prvi“ – 18. Obljetnica izrade prvog Hrvatskog transportera


TIN je bio prvi ...

Povezani članci

Who's Online

We have 226 guests and no members online