Chagallova snoviđenja o ljubavi, poeziji i vjeri

Staroj gradskoj vijećnici na splitskoj Pjaci, u sklopu proslave Dana grada, sv. Dujma, splitski gradonačelnik, Ivan Kuret u utorak na večer je otvorio izložbu slika i grafika Marca Chagalla pod nazivom "Snoviđenja o ljubavi, poeziji i vjeri". U produkciji tvrtke Song, 77 Chagallovih slika Splićani i njihovi gosti moći će razgledavati sve do 9. kolovoza. Na izložbi je izloženo 42 litografije iz ciklusa Daphnis & Chloe, 25 drvoreza iz ciklusa Pjesme te još 10 radova s biblijskom temom koje čine osam bakropisa iz ciklusa Biblija i dva rada u tehnici akvatinte ...

CHAGALL U SPLITU

Slike i grafike glasovitoga slikara u Splitu do 9. kolovoza

Piše: Irena Dragičević / Vjesnik
Izvor: Vjesnik

 

Chagall je oblikovao svoj osebujni izraz u atmosferi kubizma, ekspresionizma, simboličkog misticizma i nadrealizma. Inspiriran ruskim pučkim legendama i folklorom, trajno je opsjednut uspomenama na provincijski židovski ambijent iz djetinjstva. Unutar moderne umjetnosti, zapisao je Jean Michael Foray, cijeli njegov opus djeluje atipično.

Marc Chagall

"Kultura nam je u središtu pozornosti i obilježit će ovogodišnju Sudamju. Chagallova izložba bit pri prilika da se naš grad istakne kao središte Jadrana. Izložba Marca Chagalla se jednostavno mora vidjeti", kazao je
Kuret.

Pokretač izložbe je Miloš Glavurtić, a kustos je Toni Horvatić. Pregovori s predstavnicima njemačke institucije Kunstmuseum Mülheim an der Ruhr, koja u svojoj zbirci ima vrijedne Chagallove radove, te s Galerie Fetzer, koja također raspolaže dijelom umjetnikovih slika, traju već godinama.

Postavljanje Chagalla Split će stajati pola milijuna kuna. No, cijene ulaznica su 40, 30 i 20 kuna.

Na prodaju je ponuđeno 58 originalnih Chagallovih litografija. Grafike iz galerije Chris & Berni Fetzer Splićanima se nude po cijeni između 250 i 1.000 eura. Na svečanosti otvorenja gostovao je mladi violinist Marc Graziani.

Izložba slika i grafika Marca Shagalla u Splitu do 9. kolovoza

Povezani članci

Who's Online

We have 247 guests and no members online