Izložba fotografija Denisa Fistanića

Denis FistanićFotografija Denisa FistanićaU gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu Omišanin Denis Fistanić izlaže 36 fotografija velikog formata tiskanih na platnu. Pjesniku objektiva, povlaštenom majstoru u vještini okupljanja svjetlosti u naročitim okolnostima, pod osobitim kutom i u svezi s raznorodnim manifestiranjem objekta, dano je u zadatak da ta latentna svojstva otkrije i s nama podijeli njihovo isijavanje začudnog i neponovljivog. Denis Fistanić je jedan od takvih, umjetnik s fotoaparatom, pedantni iluminist, svojevrsni vizionar, znalac koji se razumije u nauk od oka, u veliki mirkokozmos u kojem uvijek u vizualnom pravorjeku kamere - stvarno i fiktivno, realno i onirično jedno drugome posuđuju energiju, toplinu i ljepotu te zajedno postižu zrcalnu kristalizaciju života oko nas, dakle i u nama. Izložba, koja je već pokazana u Omišu, svojevrsni je herbarij malog velikog života, rezultat umjetnikova fotografiranja proteklih nekoliko godina. Autora posebno inspirira voda i njezine refleksije te kamen, dakle ono čime njegov grad na ušću Cetine obiluje ...

U GRADSKOJ KNJIŽNICI MARKA MARULIĆA U SPLITU OMIŠANIN DENIS FISTANIĆ IZLAŽE 36 FOTOGRAFIJA VELIKOG FORMATA TISKANIH NA PLATNU

Mali misteriji

Denis Fistanić

Gotovo bez ikakve dodatne dorade, Fistanićeve fotografije znaju podsjetiti na ulja bogatih kolorističkih ritmova, ali u biti uvijek su to nature vive

Piše: Jakša Fiamengo / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Denis FistanićFotografija Denisa FistanićaDok nam veliki svijet prirode svakodnevno nudi male, najčešće usputnom promatraču golim okom gotovo neuhvatljive senzacije, dok nas zasipa svojim malim misterijima na koje obično ne obraćamo pozornost, potebno je uzeti u ruke kameru, stati iza objektiva i vlastitim očima, ciljano, ne samo gledati već i stvarno vidjeti ono što u brzini života najčešće promiče pokraj nas.

Stati iza objektiva zapravo i nije drugo nego stati u aktivnu ulogu spram životu, osjetiti mu potkožna pulsiranja, nazreti mu i ono nevidljivo ili  slabo vidljivo, golim okom neprimjetno, i osjetiti mu moguće oblike i priviriti u njegov tajni život, koji sve na svijetu, i živo i neživo, ima ali iskazuje ga na različite načine, manje ili više realne, manje ili više do metafizičnosti articifijelne.

Pjesniku, u ovom slučaju pjesniku objektiva, povlaštenom majstoru u vještini okupljanja svjetlosti u naročitim okolnostima, pod osobitim kutom i u svezi s raznorodnim manifestiranjem objekta, dano je u zadatak da ta latentna svojstva otkrije i s nama podijeli njihovo isijavanje začudnog i neponovljivog.

Fotografija Denisa FistanićaDenis Fistanić je jedan od takvih, umjetnik s fotoaparatom, pedantni iluminist, svojevrsni vizionar, znalac koji se razumije u nauk od oka, u veliki mirkokozmos u kojem uvijek u vizualnom pravorjeku kamere - stvarno i fiktivno, realno i onirično jedno drugome posuđuju energiju, toplinu i ljepotu te zajedno postižu zrcalnu kristalizaciju života oko nas, dakle i u nama.

Denis Fistanić od ovoga ponedjeljka izlaže svoje fotografije u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu

Riječ je o 36 fotografija velikog formata, tiskanih na platnu, što je kao tehnika novost u fotografiji posebno u ovim našim prostorima, a obrađene su u New Yorku kao ulja na platnu.

Izložba, koja je već pokazana u Omišu, svojevrsni je herbarij malog velikog života, rezultat umjetnikova fotografiranja proteklih nekoliko godina. Autora posebno inspirira voda i njezine refleksije te kamen, dakle ono čime njegov grad na ušću Cetine obiluje.

Fotografija Denisa FistanićaUpravo viđenje cjeline u detalju, reflektiranje svijeta u malom, u kojem se nazire sva njegova ljepota i ravnovjesje, jednostavna elementarnost i signal vrijedan kozmičkog iskustva, teme su koje ponajviše ulaze u Fistanićev objektiv.

U središtu zanimanja ovog majstora pisanja svjetlom upravo je to prepoznavanje malih misterija, jasnog u nejasnom i vidljivog u naizgled nevidljivom, čas do čiste kristalizacije zornom a dač do oniročnosti zamagljenom, najčešće u kakvom eksplicitnom ili pritajenom dodiru i dosluhu s vodom, elementom u kojem se sve stvari odražavaju i trepere, atomiziraju i okupljaju, rastu i nestaju.

Omišaninu Fistaniću, inače elektrotehnlčaru u omiškom HEP-u, rođenom 1968. u Splitu, ovo je tek četvrta izložba premda se s fotoaparatom druži od malih nogu. Oduvijek nešto snima, a jedno se vrijeme intenzivno bavio i grafičkim dizajnom, pa su tri njegova rada objavljena među najboljim svjetskim radovima u knjizi ArtShow 6 u izdanju Corel Canada. Također, bavi se i računalima i vanjski je suradnik jedne informatičke tvrtke iz Splita.

Fotografija Denisa FistanićaDo sada je fotografije izlagao u Omišu i Splitu, a na prvoj, postavljenoj 2003. u Muzeju grada Omiša ta u Foto klubu "Split", objektivom je snimao Omiš iz zraka, iz paraglidera.

Doskora (10. ožujka) planira svoju prvu izložbu u Zagrebu, a isto tako svojim će fotografijama opremiti i jedan hotel. Inače, fotografije su mu objavljivane u knjigama i stručnim časopisima te u drugim medijima.

Denis Fistanić


Svjetlosne etide

Fotografija Denisa FistanićaFistanićev objektiv analitički fokusira sve oko sebe, od barice vode do kapi rose na listu, od leptirova krila i strukture cvijeta do mora u plićaku i iznimno slikovitog „nebopisa", od jabuke u vodi do nizanja udica parangala. od treperenja bilja do isijavanja "impregniranih" veduta. I nema toga što nije dostojno biti objektom njegova fotoaparata.

Katkad, prezentitrane gotovo bez ikakve dodatne dorade u foto-laboratoriju, njegove fotografije znaju podsjetiti na ulja minijaturista, pune kolorističkih ritmova, ali u suštini uvijek su to nature vive, utihnute i pritajeno, kao da su zaustavljene u svom prirodnom disanju, ali isto tako uvijek u slutnji nekog pokreta koji se ima dogoditi ili se već zbio.

Pri tomu ne izostaje osjećaj umjetnika za pažljivim odabirom motiva i skladom u kompoziciji te njegova pedantna senzibiliziranostu građenju ovih svjetlosnih etida, koje su u pravilu gotovo uvijek u nekom dosluhu s irealnim i, doslovce, ponavljamo, u vezi s vodom u kojoj se sve odražava i fotografijama daje dodatnu plastičnost.


Izložba fotografija Denisa Fistanića
Izložba fotografija Denisa Fistanića

Povezani članci

Who's Online

We have 185 guests and no members online