Smojina marenda, izložba i vitrina

Miljenko SmojeU čast rođenja velikoga čovika, koji je živija za maloga čovika, i ovu godinu na Valentinovo, kad se i rodija, a sad bi mu da je živ, bilo 86 godina, u splitskom hotelu Bellevue, učinjena je marenda - Smojina marenda. Opet se skupilo svita za nevirovat i da se razumimo, govorimo o Smoji novinaru šta govoru da je umra, a svi znamo da nije i nikad neće. Dok je njegovih libri i Smojinoga duha šta ga Splićani "u se" čuvaju, Šunje će živit vično, pa i kroz ove marende ...

SMOJINA MARENDA

Treća Smojina marenda

Piše: Joško Bonaći, S.H. / Radio Dalmacija
Slike: Boško Perlain
Izvor: Radio Dalmacija

Ovaj put je bilo i nagrada. Posebni stručni žiri "Smojine marende" u sastavu Slobodan Prosperov Novak, Mile Skračić, Enes Kišević, Branka Brekalo i organizator Boris Kragić, odlučili su da prvu nagradu "Miljenko Smoje" za kulturni, umjetnički, novinarski ili sportski doprinos suvremenoj Dalmaciji, dodjele književniku Ivi Brešanu koji nam je rekao kako je Smoje bio novinar na korak do književnika:

Smojina marenda

"Čim su mi rekli da sam dobitnik ove nagrade, odmah sam to prihvatio. To mi je velika čast. Pokojnog sam Smoju dobro poznavao i mi smo se uzajamno cijenili. Teško je njega sada svesti smo na novinara, jer ono što je on pisao uvijek je imalo nekakvog šarma, uvijek je imalo neke duhovitosti razmišljanja o našoj općoj situaciji. Uvijek je to bilo na rabu književnosti, a njegova djela su književna djela, tako da on svakako prije spada u književnost negoli u novinarstvo."

A ni Smojina "Ona" teta Lepa nije imala ništa protiv priznanja "Brončani Smoje" koju je dobila za posebni doprinos za dugogodišnje pranje i peglanje mudanata svom Miljenku.

Smojina marenda

- Ona koja nema pravog muškarca ne zna šta je šumpreš, a bija je onaj stari na paru, na garbun. A moran reć, zajedno smo šumprešavali, a bila je to jubav, jubav velika- rekla je Lepa opisujući kako ona kaže svoga Smoju.

- Zahvaljujem ovom malom Kragiću o kojem nitko  ne vodi računa, kada je on manje vridan od ovih drugih fotografa, to mi je najžalije. A normalno da sam zadovoljna šta je Brešan dobija nagradu, pa Brešan je Brešan, neće je valjda dobit Primorac - rekla je Lepa u svojim prepoznatljivim, iskrenim pristupom.

Smojina marenda


PRIZNANJE NOVINARU

Slobodna Dalmacija odužila se Smoji

Piše: Ivica Profaca / Jutarnji List
Izvor: Jutarnji List

Slobodna Dalmacija odužila se svom možda najvećem peru - u redakciji u Dugopolju postavljena je spomen-vitrina Miljenka Smoje, u kojoj je izložena i njegova mitska makinjeta, pisaći stroj na kojem je stvorio sve svoje priče i likove.

- Miljenko Smoje je bio najveći meštar radosti i tragične strane života, on je zadnji pučki tribun svoga carskog Splita - rekao je pjesnik i Smojin prijatelj Luko Paljetak.

- Ovo je velika satisfakcija, ali je on to i zaslužio - rekla je smojina udovica Lepa.

Smojina marenda

FOTO IZLOŽBA

Smoje u 69 poza

U Galeriji fotografije Fotokluba Split otvorena je  izložba našeg poznatog fotoreportera Feđe Klarića: Smoje u 69 poza.

Smoje u 69 poza

Izložba je otvorena  povodom rođendana Miljenka Smoje (koji je rođen 14.02. na Valentinovo), a postav čini 69 fotografija Miljenka Smoje u raznim životnim stađunima.

Izložbu je otvorio akademik Luko Paljetak. Nakon otvorenja izložbe na splitskoj Peškariji organizirana je, nemore falit, mala fešta.

Povezani članci

Who's Online

We have 173 guests and no members online