Izložba ‘Tvornice’ privukla veliku pozornost

Izložba pod nazivom “100 fotografija za 100 godina Dugog Rata“, u subotu je otvorena u prostoru bivše “Dalme” u Dugom Ratu. Glavni motiv okupljanja velikog broja Dugoraćana i njihovih prijatelja bila je “Tvornica“ koja je razlog postojanja i opstanka njihovog mjesta. Na 100 fotografija prezentirano nam je kako je sve nekada izgledalo ...

IZLOŽBA ‘TVORNICE’ PRIVUKLA VELIKU POZORNOST

‘100 fotografija za 100 godina Dugoga Rata’

Piše: Nikolina Tomasović / EPEHA
Foto: Jakov Prkić  / CROPIX
Izvor: Slobodna Dalmacija

stari Dugi RatNa 100 fotografija prezentirano nam je kako je sve nekada izgledalo, od vremena kad je Austro-Ugarska 1907. izdala koncesiju za izgradnju hidroelektrane “Kraljevac“ na Cetini talijanskom društvu SUFID iz Trsta, a koncesija uključivala zemljište Duće-Polje u uvali pokraj Dugog Rata, pa je tako nastao i naziv mjesta Dugi Rat, odnosno kako se do početka sedamdesetih prošlog stoljeća i pisalo i izgovaralo Dugirat, pa sve do početka izgradnje tvorničkih hala i peći 1908. kada je započela i izgradnja kuća za stanovanje radnicima tvornice.

A dok su fotografije pričale o prošlosti mjesta koje ulazi u jednu novu epohu, istoimena udruga simboličnog imena “Tvornica“, ujedno i organizator izložbe, željela je prestaviti početak rađanja jedne nove - tvornice ideja.

Ante Čizmić, Goran Tičić i Jerko Roglić na otvaranju izložbe
"Tvorničari" Ante Čizmić i Goran Tičić s Jerkom Roglićem, načelnikom općine Dugi Rat

Predsjednik udruge i jedan od organizatora izložbe Goran Tičić nam je kazao: - Udrugu smo osnovali kako bismo poradili na upotpunjavanju i organiziranju svih onih aktivnosti kojima se ne bave druge udruge, odnosno klubovi u Dugom Ratu. I ovo nam je prva akcija.

Osim Gorana Tičića “proizvođači ideja” u novoj “Tvornici“ su i Joško Čizmić, nositelj ovog projekta, te urednik i autor izložbe Ante Čizmić, fotoreporter CROPIX-a.

Povezani članci

Who's Online

We have 167 guests and no members online