Izložba: Dite u tradicijskoj kulturi Dalmacije

Etnografski muzej u splituSeoske žene rijetko su rađale ležeći. Uz riječi: "Oprostila se!" najčešće su se porađale "s nogu", držeći se za lance ponad komina. 40 dana su potom bile izolirane jer su smatrane "nečistima", ali im se davala "kripnija" hrana. Dijete se krstilo brzo, pogotovo ako bi bilo slabašno. Bio je običaj bučnijeg i bogatijeg krštenja muškog djeteta no ženskog. Ako bi dijete umrlo, nije se smjelo plakati - jer bi, vjerovalo se, dijete na onom svijetu stalno bilo u košuljici mokroj od majčinih suza... Splitski etnografski postav izložbe "Dite u tradicijskoj kulturi Dalmacije", piše Lenka Gospodnetić-Dvornik u Slobodnoj Dalmaciji, približava nam što su proživljavale naše majke i bake kao rodilje, ali i kao djeca ...

IZLOŽBA 'DITE U PUČKOJ KULTURI DALMACIJE'
 
Od kolijevke do kapsilića
 
Piše: Lenka Gospodnetić - Dvornik / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

 
Osebujna izložba "Dite u tradicijskoj kulturi Dalmacije", postavljena u Etnografskom muzeju u Splitu, mnogima od nas približila je ono što su proživljavale naše bake i prabake diljem otoka i Zagore kao rodilje, majke, ali i kao djeca.
 
Dijete u pučkoj kulturi ovih prostora zastupljeno je nizom izložaka iz 19. i s početka 20. stoljeća, tematski razvrstanih u podgrupe trudnoća, dojenje, krštenje, kumstvo, dječje igre...
 
Izložene su kolijevke, naćve za tijesto (po Zagori su često služile za kupanje dojenčadi), "paketinica", i majušnih opanaka vrlo je zanimljiv tekstualni dio kazivačica Ivke Despotušić iz Biskog, Ljube Tadić iz Otoka i Pave Delić iz Ćaporica.
 
Seoske žene rijetko su rađale ležeći. Uz riječi: "Oprostila se!" najčešće su se porađale "s nogu", držeći se za lance ponad komina. 40 dana su potom bile izolirane jer su smatrane nečistima, ali im se davala "kripnija" hrana.
 
Dijete se krstilo brzo, pogotovo ako bi bilo slabašno. Bio je običaj bučnijegi bogatijeg krštenja muškog djeteta no ženskog. Ako bi dijete umrlo, nije se smjelo plakati - jer bi, vjerovalo se, dijete na onom svijetu stalno bilo u košuljici mokroj od majčinih suza...
 
Izložba koju su postavile Maja Alujević i Vedrana Premuž Dipalo, može se vidjeti do kraja ljeta i uputiti u mnoge "lipe običaje" ove regije, ali i sagledati sve siromaštvo i maštovitost koje su naši ljudi upregli kako bi tu neimaštinu lakše prebrodili.
 
Posebnu podtemu izložbe čine mali alkari te postav "Didova katriga" Branke Vojnović Traživuk s 50-ak izloženih stolaca simbolično vezanih uz život po malim mjestima Zagore od prije sto godina, ali i danas.
 
Osim izloženih, stogodišnjih predmeta vezanih uz djecu, vrlo je zanimljiv popratni, tekstualni dio, obrađen od izvornih kazivača.

Uz dječju se zipku prije stotinjak godina stavljalo predmete zbog zaštite od zlih sila, ili pak izbora budućeg zanimanja; nekoga bi tako dopalo oruđe, slabašnijeg bi se navrnulo knjizi (učitelj), a sve bi okadila blagoslovljena sol, maslinova grančica, križić, ali i srp, češnjak ili - rog.

Povezani članci

Who's Online

We have 242 guests and no members online