Kupujmo hrvatsko (još malo pa nestalo)

Proteklih dana u Splitu su se održavala čak tri festivala. Osim na ovim stranicama već spomenutih drugog međunarodnog festivala gitare koji je umjetnički osmislio naš dugoraćanin Petar Čulić, prvog festivala vina i kulinarstva o kojem smo već pisali, mještani Splita i regije mogli su posjetiti i popratiti i događanja na festivalu Dani otvorenog performansa (DOPUST). Perfomansima, prezentacijama, projekcijama, predavanjima profesori, studenti, teoretičari, slobodni umjetnici nastojali su ponuditi svoj komentar na prošle i suvremene događaje. Tako je sinoć umjetnik Siniša Labrović u svom performansu "Ivo Sanader - heroj, a ne premijer", crnom bojom ispisao istovjetnu poruku na zidu Akvatorija na splitskim Bačvicama. Splitska umjetnica Sandra Sterle prije koji dan je izvela performans u kojem je 40 minuta povraćala uz stihove Miše Kovača 'Dalmatinac nosi lančić oko vrata'. Student Likovne akademije Božidar Katić interaktivnim performansom pod nazivom "Kupujmo hrvatsko" na dražbu je ponudio kockice hrvatskog grba od kojih svaka predstavlja parcelu na prodaju. Svih 25 komada je prodano, a početna cijena se kretala od jedne lipe do nekoliko kuna ...


Prenosimo Vam članak Živane Šušak iz Glasa Dalmacije

Performans Siniše Labrovića:
Ivo Sanader - heroj, a ne premijer

Piše: Živana Šušak / Glas Dalmacije
Izvor: Glas Dalmacije
Snimio: Ernest Pelaić

"Ivo Sanader - heroj, a ne premijer", crnom bojom ispisao je na zidu Akvatorija na splitskim Bačvicama umjetnik Siniša Labrović u svom sinoćnjem performansu.

Perfomans- Moj se čin referira na stanje u društvu u kojem je dovoljno postaviti sebe u neku natpoziciju koja postaje neupitna i sve se pravda njom, ona je važnija od znanja, etike i profesionalizma. Heroj je netko neupitan, sve se pokriva herojstvom, nacionalizmom, hrvatstvom. Vrijeme da se počnemo razvijati - kazao je Sinjanin Labrović nakon ispisivanja poruke koju je okupljeno društvo pozdravilo s neskrivenim oduševljenjem.

Nakon imena premijera s nestrpljenjem se očekivao nastavak poruke, nagađalo se, poručivalo performeru, a konačnu poruku simpatizerima performansa nije trebalo dublje tumačiti.

- Ne znam koja je procedura i što me čeka nakon ispisivanja zida - dodao je na kraju Labrović koji je posebno poželio zahvaliti organizatorima na čelu s Markom Markovićem koji su se pobrinuli za "izvrsne dane festivala otvorenog performansa u Splitu".

Jednako provokativan bio je nastup zagrebačkog studenta Likovne akademije Božidara Katića. Interaktivnim performansom pod nazivom "Kupujmo hrvatsko" umjetnik je na dražbu ponudio kockice hrvatskog grba od kojih svaka predstavlja parcelu na prodaju. Svih 25 komada je prodano, a početna cijena se kretala od jedne lipe do nekoliko kuna.

- Povoljno otoci, more, sječa šuma... Gradite što hoćete, mi ćemo vam pomoći. Firme traže upravitelje iz inozemstva, dođite i ponudite se, nećete požaliti. Jedina smo zemlja s pitkom vodom iz kanalizacije, navalite dok još ima - bile su uvodne riječi 24-godišnjeg studenta koji je odmah pobrao simpatije promatrača.

Bilo je akcije platiš jednu, dobiješ dvije, plaćalo se i memory stickom, a za jednu je kockicu i ravnatelj Galerije umjetnina Božo Majstorović licitirao je i izdvojio 20 kuna.

- Pitate li političare koliko su zaradili prodajom hrvatskog teritorija - protuupitom odgovorio je Katić na novinarsko pitanje koliko je na kraju večeri zaradio kao domaćin licitacije.

Ideja je nastala iz njegovog nezadovoljstva zbog manipuliranja Hrvatskom i svih nas, kako kaže, koji se samo žalimo, a ne mijenjamo situaciju. Na koncu je postavio pitanje sebi i svima nama:

- Zašto je slogan "Kupujmo hrvatsko", a ne "Kupujmo jeftinije", posebice kad znamo kako su hrvatski proizvodi u inozemstvu povoljniji nego kod nas, počevši od "Kraša" preko "Cedevite", pa do "Vegete".

Labrović


Povezani članci

Who's Online

We have 147 guests and no members online