Ekonomsko-politički performans Ivice Karničića

ivica karninčićU Foto klubu Split održao se performans i otvorila izložba Ivice Karninčića, bivšeg direktora bivše tvornice "Dalmacija" u Dugom Ratu, a poslije poduzetnika u Italiji. Ekonomsko-političkim perfomansom Karninčić želi ukazati na pogrešnu ekonomsku politiku zadnjih 30 godina koja je dovela gospodarstvo na rub ponora. Izložba je otvorene otvorena do 28. siječnja. Otiđite, pogledajte. u nastavku prenosimo osvrt Nenada Medelića, novinara Slobodne Dalmacije ...


U SPLITSKOM FOTO KLUBU OTVORENA NEOBIČNA IZLOŽBA


Karninčićeva umjetnost preživljavanja


Piše: Nenad Medelić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Crna naslovnica kataloga je kao osmrtnica hrvatskom gospodarstvu, a ovce koje na istoj naslovnici pasu su kao narod: nikad neće propasti, ali će pasti travu”, rekao je na otvaranju svog hepeninga “Nešto kao izložbaIvica Karninčić. Fotoklub u Marmontovoj bio je pretijesan da primi sve uzvanike, pa ih je od dvjestotinjak, većina ostala pred vratima.

“Nešto kao izložba” sastoji se od par instalacija i desetaka fotografija od kojih svaka nastoji upozoriti na neke od društvenih nepravdi i anomalija, ali i zabaviti, nasmijati i razveseliti


Ivica Karninčić
Ivica Karninčić pokraj eksponata Nove tehnologije u mraku
Foto: Joško Šupić / Cropix


Da ne bismo prenaglašavali umjetnički karakter, Ivica, inače bivši direktor tvornice u Dugom Ratu, a poslije poduzetnik u inozemstvu, naglasio je u predgovoru da “ono što radi nema veze s umjetnošću, ali ima s umjetnošću preživljavanja u državi koju vode nesposobni drugovi i gospoda”.

Svaki od radova slijedi ekonomsku logiku, ali ne bez kritičkog promišljanja i angažiranosti: instalacija električnog napajanja gotovo je dijagram koji zorno dočarava što je sve potrebno održavati na životu da bismo preživjeli, a poraznim brojkama energetskog suficita i propustima koje pripisuje svim vladama i vlastima, u pitanje dovodi to isto preživljavanje.

U govoru održanom na otvaranju, uzdignut nad gostima na piturskim skalama u maniri redikula, iako to nije, zalazi u politikantske vode izražavajući slaganje s dizanjem spomenika prvom predsjedniku na Rivi, istodobno naglašavajući da će urbanizam “problematične Rive” riješiti podizanje spomenika žrtvama privatizacije na istočnoj strani obale, podsjećajući na 50.000 ljudi koji su u splitskim kombinatima i tvornicama ostali bez posla.

ivica karninčićKarninčić je voljan podići taj spomenik i poziva sve koji žele da mu se pridruže u njegovoj namjeri. Izložbom se dotiče svega onoga što čini naše živote: turizma, ekologije, tehnologije, načina življenja, a ako ćemo se malo našaliti, mogli bi mu zamjeriti da se nije pozabavio lijekom za rak.

Razlog zbog kojeg bi se čovjek mogao ozbiljno zamisliti, soba je koju je uredio u svom domu nazvavši je modernim audio-vizualnim rajem. Napunivši je žalom po svom guštu, sobu s projektorom i projekcijskim zidom koristi za gledanje videoradova s izložbi koje sakuplja, jer nakon završetka izložbi radovi prečesto ostaju zaboravljeni kao samo još jedna referencija umjetničkog životopisa.

U kutu je sobe plavo drvo Vaska Lipovca koje je Karninčić uz dozvolu autora okitio dolarskim novčanicama, viagrom, kondomima, komentirajući svoje upletanje u Lipovčev rad riječima: “Tko bi se još dao iskvariti jednom jabukom?”

 

Povezani članci

Who's Online

We have 251 guests and no members online