Magazini naše mladosti

nikola teslapolitikin zabavnikPrvi broj "Politikinog zabavnika" izašao je početkom 1939. a zagrebački "Plavi vjesnik" pokrenut je 1954. godine. Riječ je o časopisima za mlade u kojem su naši roditelji (a možda i vi, čitatelju) čitali prve stripove, poput Flasha Gordona, Petra Pana, Princa Valianta, Pustolovina Marka Pola, Koko Bila, Dena Derija, Winnetoua i drugih – a sve je to, uz informiranje mladosti, bilo važno i za novu umjetnost 20. stoljeća - strip. Plavi vjesnik je objavio 970 brojeva do 1973.; najveća naklada bila je 120 tisuća primjeraka. Pomagao je razvoj domaćeg stripa, a u njemu su svoja djela objavljivali Andrija Maurović, Julije Radilović i kultna braća Neugebauer. Politikin zabavnik, magazin uz kojeg sam takoreći naučio čitaiti, pak, izlazi i danas, no nažalost ne i u latiničnom izdanju ...


POLITIKIN ZABAVNIK

I Tito je čitao Politikin zabavnik

Izvor: Slobodna Dalmacija

politikin zabavnikNedavno je izašao 3.000 broj "Politikinog Zabavnika" u Srbiji, a početkom godine je proslavljena 70. godišnjica ovog kultnog časopisa. "Politikin Zabavnik" uživa kultni status u pop kulturi Srbije i bivše Jugoslavije.

Prvi broj je izašao 28. veljače 1939. godine. U početku je tiskan u obliku dnevnih novina, a izlazi je dvaput tjedno, utorkom i petkom. Danas izlazi samo petkom.

U Hrvatskoj postaje iznimno popularan početkom sedamdesetih (na latinici je počeo izlaziti 1971. godine), te je bio nezaobilazno štivo svih od 7 do 77 godina - kako mu je moto nekad glasio (danas je to "od 7 do 107") - sve do početka 90-ih, kad prestaje izlaziti na latinici.

Trećinu "Zabavnika" čine stripovi, dok druge dvije sadrže članke o znanosti, prirodi, povijesti, glazbi i zanimljivostima iz života, često pisanim u u zabavnom tonu.

Jedini prekid u kontinuitetu izlaženja bio je po završetku Drugog svjetskog rata, kada su paranoične komunističke vlasti u svemu i svačemu vidjele prijetnju novom poretku, pa tako i u stripovima. Ponovo je počeo izlaziti 1952. godine, kad je oslabio sovjetski utjecaj na Titovu Jugoslaviju.

nikola teslaPrema anegdoti, koju je teško provjeriti, uvjeti za ponovno izlaženje stvorili su se nakon posjete grčkog predstavnika kompanije "Walt Disney". On je predložio Titu da vrati strip izdavaštvo u Jugoslaviju. - "Što da ne, ja volim Paju Patka", bio je, navodno, Titov odgovor.

Kritičari kažu da su ga prije kupovala djeca (unerednik ovih stranica s nestrpljenjem je očekivao svaki broj!), a da ga posljednja dva desetljeća kupuju nostalgični roditelji.

Na pitanje novinara, u razgovoru za e-novine, što je to što "Zabavnik" čini tako dugovječnim, današnji urednik Zefirino Grasi kaže:

politikin zabavnikKoji je recept za omiljenost gibanice ili reform torte, i oni opstaju i preživljavaju udarce brze i loše hrane? Znači, za sve ukuse i generacije, a ukusno je i zdravo.

Zabavnik je endemska vrsta u novinama, časopis koji je u svijetu u tom obliku izumro početkom sedamdesetih, kad je podizanjem standarda društva omogućeno obitelji da kupuje više časopisa. Tada su se listovi koji nisu bili specijalizirani, u kojima se, kao u Zabavniku, moglo pročitati o svemu i svačemu, ugasili.

Od njih je nastalo nekoliko vrsta specijaliziranih časopisa za popularnu znanost, popularnu povijest - znači svih onih tema koje su nekada objavljivane u jednim novinama.

Kod nas ni danas nije moguće jednom djetetu kupiti više časopisa, i to je jedan od razloga zašto je Zabavnik opstao."