Joskanove ‘Omiške marende’

Stipe Baučić Joskan- Omiš je uvik bio grad od marendi. Po gradu uvik se marendavalo i družilo uz pismu i vino kad nije još ni struje bilo, bez obzira kolika je trpeza, dovoljno je bilo malo onako za zasupat.. Velik broj prijatelja okupio se u nedjelju navečer u omiškoj gradskoj luci, na broduJoskan”, vlasništvu poznate omiške obitelji Baučić koja se stoljećima bavi pomorstvom i ugostiteljstvom. Spomenuta obitelj, svima poznata pod nadimkom Joskan, svojim prijateljima i gostima prezentirala je knjiguOmiške marende i kuharski savjeti”, autora Stipe Baučića Joskana, kojemu je ugostiteljska tradicija u obitelji prisutna već gotovo 500 godina. A tradiciju dobre marende u Omišu i dalje će slijediti barba Stipina djeca Joško i Marija ...


PREDSTAVLJENI KUHARSKI SAVJETI STIPE BAUČIĆA JOSKANA

Joskanove ‘Omiške marende’

Piše: Nikolina Tomasović / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Riječ je o spoju tradicije i kulture jednog podneblja koje je zbog svojih geografskih blagodati (spoj mora, rijeke i planine) uvjetovano bogatstvom tradicionalnih recepata ušća rijeke Cetine. Riječ je o načinu na koji su kuhali naši stari, iako živeći u neimaštini svoju maštu upotrebljavali su oplemenjujući svoju trpezu stvarima koje ih okružuju.

Stipe Baučić JoskanNema tu modernih sastojaka ni mirodija, sve samo prirodno, a opet raznovrsno. Time je Baučić želio prenijeti memoriju naših i svojih predaka, pritom ne izostavljajući ni jezik prošlosti koji s vremenom iščezava.

- Danas se pod izlikom domaće kuhinje i dalje domaćice koriste vrhnjem ili govore bijeli luk za kapulu, ka da su zaboravile odakle su - kaže barba Stipe.

- Nije to nikakva kuharica koja će vam dati upute koliko čega treba staviti u neko jelo. To su savjeti za one koji već kuhaju kako bi poboljšali svoje umijeće na tradicionalan način.

A šta je to omiška marenda, najbolje opet zna autor - krivac za mnoga prijateljstva, čija je konoba još jedno od posljednih utočišta na Jadranu u kojem možete pronaći, osim dobre spize i dobru družinu.

- Omiš je uvik bio grad od marendi. Po gradu uvik se marendavalo i družilo uz pismu i vino kad nije još ni struje bilo, bez obzira kolika je trpeza, dovoljno je bilo malo onako za zasupat...

A tradiciju dobre marende u Omišu i dalje će slijediti barba Stipina djeca Joško i Marija.

Naslovnicu knjige, ali ne slučajno, krasi natpis s kuće jednog renesansnog Omišanina na kojoj piše: “Koja god ovde dođe, veselo opet doma pođe”, a i barba Stipe s razlogom može potvrditi, o čemu će mnogi posvjedočiti, kako onaj tko u njegovu konobu dođe, uvik sritan kući pođe.

 

Povezani članci

Who's Online

We have 134 guests and no members online