Turizam: Obilježit će se sve povijesne utvrde u Zagori

Nakon obilježavanja tvrđava uz Cetinu, sve tvrđave u zagorskom dijelu Splitsko-dalmatinske županije bit će uskoro obilježene pločama kako bi se turistima približili ovi povijesni lokaliteti, a ploču će dobiti i rimski vojni logor Tilurij u triljskom selu Gardun te utvrda Gradina iznad Vrgorca i Topana iznad Imotskoga. - Ovo je početak kvalitetne valorizacije povijesnih lokaliteta u našoj županiji, a s obzirom na to da su tvrđave značajan dio naše povijesti, od velike nam je važnosti što smo uspjeli obilježiti većinu utvrda. Uz to izradili smo Kulturno-povijesni vodič Zagore Splitsko-dalmatinske županije, kazao je Joško Stella, pročelnik županijskog Odjela za turizam novinarki Slobodne Dalmacije ...

BAŠTINA
ŽUPANIJA ĆE POVIJESNE LOKALITETE U ZAGORSKOM DIJELU PRIBLIŽITI TURISTIMA
 
Turistima na znanje: Obilježit će se sve povijesne utvrde u Zagori

 
Nakon obilježavanja tvrđava uz Cetinu, interpretativne ploče postavit će se na rimski vojni logor Tilurij u triljskom selu Gardun te utvrdu Gradinu iznad Vrgorca i Topanu iznad Imotskoga
 
Piše: Ojdana Koharević / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

 
Sve tvrđave u zagorskom dijelu Splitsko-dalmatinske županije bit će uskoro obilježene pločama kako bi se turistima približili ovi povijesni lokaliteti, a ploču će dobiti i rimski vojni logor Tilurij u Gardunu kod Trilja.

Rimski vojni logor Tilurij- Ovo je početak kvalitetne valorizacije povijesnih lokaliteta u našoj županiji, a s obzirom na to da su tvrđave značajan dio naše povijesti, od velike nam je važnosti što smo uspjeli obilježiti većinu utvrda. Uz to izradili smo Kulturno-povijesni vodič Zagore Splitsko-dalmatinske županije, kaže Joško Stella, pročelnik županijskog Odjela za turizam.
 
Nakon obilježavanja tvrđava uz Cetinu, interpretativne ploče postavit će se na rimski vojni logor Tilurij u trijskom selu Gardun. U Tiluriju je boravila VII. legija do sredine 1. stoljeća, a u rimskoj legiji služilo je oko 5000 vojnika.
 
U kamene kuće Garduna još uvijek su uzidani spomenici iz rimskog vremena. Osim poznatog Tilurija još je mnogo arheoloških nalazišta manje poznatih javnosti pa će se krenuti i s obilježavanjem tih mjesta. Novu ploču dobit će i utvrda Gradina iznad Vrgorca te Topana iznad Imotskog.
 
Cijena svih ploča je 76 tisuća kuna, a sve su izrađene uz pomoć stručnjaka Konzervatorskog zavoda u Splitu.
 
Osim obilježavanja tvrđava u tijeku je edukacija vodiča koji će na najbolji način interpretirati ove i ostale kulturno-povijesne lokalitete u Dalmatinskoj zagori.
 
- Mnogo smo uložili u promociju cijele regije, a u posljednje je vrijeme pogotovo velik interes domaćih i stranih turista za Zagoru. S obzirom na to da je velik broj poznatih tvrđava upravo u tom dijelu Županije, od velike nam je važnosti postavljanje ploča na sve utvrde,
kaže Joško Stella.