Projekti obogaćivanja turističke ponude

TopićiPredstavnici političke i turističke županijske vlasti, kao i konzervatori, u konobi u Topićima predstavili su žiteljima do sada realizirane projekte revitalizacije etno-eko sela, poput Humca na Hvaru, Gornje Podstrane, Dola i Murvice na Braču, a sve s ciljem da se planirani projekt obnove Topića počne što brže realizirati... Stare kuće moraju se obnavljati planski prema izrađenom projektu, jer jedino na taj način zadržavaju vrijednost i objekti i selo. Za to ministarstva poljoprivrede i turizma odobravaju posebne stimulativne kredite ...

PROJEKTI - OBOGAĆIVANJE TURISTIČKE PONUDE

Ekoselo Topići obnovit će stare i napuštene kamene kuće

Piše: Ana Dragičević / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Do sada je uz pomoć županije za ovaj zaselak izrađena geodetska podloga i konzervatorski elaborat,  slijedi izrada urbanističkog plana. Kako je naglasio Joško Stella, pročelnik Županijskog upravnog odjela za turizam, nastoji se ljudima što jednostavnije objasniti kako treba teći obnova kako bi se očuvala što autentičnija pučka arhitektura i upregnula u daleko veći turističku dobit.

Dr. Ante Nosić objasnio jekako su kamene kuće hit Španjolskoj i drugim zemljama Europe.

Joško Belamarić naveo je primjer oživljavanja starih sela Dalmatinske zagore, te je posebno upozorio da betonska nadogradnja znači devastaciju te da se kuće moraju obnavljati planski prema izrađenom projektu, jer jedino na taj način zadržavaju vrijednost i objekti i selo.

Za to ministarstva poljoprivrede i turizma odobravaju posebne stimulativne kredite.

Ivan Topić, predsjednik Općinskog vijeća Baške Vode, pozvao je građane na putovanje u Istru, na razgledavanje njihovih obnovljenih sela, koje sufinanciraju općina i TZ.

eko selo Topići

Obavijestio je kako se općina sprema otkupiti jednu staru zidinu u Topićima i od nje sagraditi kamenu kućicu kao ogledni primjerak. Također će se sagraditi i crkvica koje u tom selu nema.

Povezani članci

Who's Online

We have 320 guests and no members online