Inspektori počinju 'češljati' obalu

Od 10. lipnja počinje veliki pretres obale - na raspolaganju je 1000 inspektora koji će se baciti u potjeru za ilegalnim iznajmljivačima smještaja za turiste. Lani su inspektori, piše Davor Verković u Vjesniku, obavili 28.200 nadzora naplativši pritom 3,77 milijuna kuna kazni. Nije bila rijetkost da su turisti uredno platili i zatim se našli na ulici, primorani naputiti zemlju u roku 24 sata. No problem i dalje ostaje neiskorijenjen, budući mnogi, zbog ovih ili onih razloga, i dalje krše zakon ilegalnim iznajmljivanjem ...

ČUVAJ SE INSPEKTORSKE RUKE

Na Jadranu više od 700 inspektora!

Od 10. lipnja počinje veliki pretres obale. Lani su inspektori od lipnja do rujna obavili 28.200 nadzora naplativši pritom 3,77 milijuna kuna kazni

Piše: Davor Verković / Vjesnik
Izvor: Vjesnik

Veliki i dugi godišnji pohod obalom državni inspektori počinju 10. lipnja, a učestale će inspekcije potrajat do kraja rujna, rekla je Vjesniku Vedrana Cetina, glasnogovornica Državnog inspektorata, dodavši da trenutačno nema prevelikih potreba za pojačanim radom na obali jer nema mnogo gostiju.

Ovih će se dana u prostorijama Državnog inspektorata održati glavni kolegij posvećen turističkoj sezoni nakon kojeg će se znati i točan broj inspektora koji će predstojeće sezone češljati obalu.

Na raspolaganju je gotovo 1000 ljudi, a područne jedinice Inspektorata u Rijeci i Splitu procijenit će koliko će ih i u kojem trenutku raditi na obali.

Proteklih se godina događalo da u ljetnim špicama na Jadranu istodobno bude i 700 državnih inspektora.

Glasnogovornica Inspektorata pretpostavlja da će se i ove godine primjenjivati ustaljena praksa, odnosno da neće biti velikih promjena u radu inspektora.

Lani su od lipnja do rujna inspektori obavili 28.200 nadzora naplativši pritom 3,77 milijuna kuna kazni. Vijesti iz srpnja 2007. stizale su jedna drugu - Državni su inspektori na Viru zapečatili 11 apartmana u vlasništvu Mađara, a slične scene vidjeli smo i u krčkome mjestu Polju, gdje su pak vlasnici Nizozemci.

Gosti bi vlasnicima uredno platili odmor, a potom su, šokirani, morali na ulicu, jer su strani vlasnici ilegalno iznajmljivali. Državu su morali napustiti u roku 24 sata.

Vlasnici su pak nudili vječno istu izlizanu priču: "To nam nisu gosti, nego rođaci i prijatelji" ili "Oprostite, nismo upoznati s hrvatskim zakonima".

Ilegalno iznajmljivanje teško će se iskorijeniti preko noći premda to državnom proračunu odnosi silne milijune eura. Prošlogodišnja je statistika pokazala da su zbog nelegalnog iznajmljivanja smještajnih objekata turistima gospodarski inspektori fizičkim i pravnim osobama izrekli 781 rješenje o zabrani obavljanja ugostiteljske djelatnosti.

Inspektorat je sastavio listu najučestalijih prekršaja, prekršaja o kojima će se posebno vodit računa i predstojećih mjeseci.


Iznajmljivanje na crno

Iako su se inspektori naradili ispisavši kilometre novčanih opomena, neke se pogreške često ponavljaju. Iznajmljivanje na crno trajni je problem - na lov u mutnom odlučuju se i stranci, ali i naši ljudi. Iritantnije je, međutim, iznajmljivanje objekata u stranom vlasništvu.

Najčešći prekršaji

1. Kampiranje izvan kampa;
2. Nevođenje popisa gostiju;
3. Nelegalan rad agencija;
4. Rad bez propisanih uvjeta ili odobrenja;
5. Neisticanje standardizirane ploče.

Inspektori, uz ostalo, nadziru

1. Cijene usluga i normativa u ugostiteljskim objektima;
2. Pridržavanje propisanog radnog vremena;
3. Neprosljeđivanje boravišne pristojbe turističkim zajednicama;
4. Vođenje knjiga žalbi;
5. (Nelegalan) rad turističkih vodiča i animatora.

Povezani članci

Who's Online

We have 558 guests and no members online