Iznenađujući izbor ministra turizma

Eto, dogodilo se i to! Na čelo turističke struke, koja zapošljava oko 100 tisuća stručnih ljudi u zemlji i još oko 30 tisuća sezonaca, koja ima 83 turističke škole i devet sveučilišnih institucija koje trenutačno obrazuju 7 tisuća budućih turističkih menadžera i stručnjaka za tu oblast svih profila, došao je turizmu potpuno nepoznati diplomirani pravnik iz - Bjelovara koji u poslovnoj biografiji nema baš nikakvih dodirnih točaka s turizmom. Nije to, doduše, prvi put da se u Vladi nađe netko tko se s ministarskim resorom koji vodi susreće po prvi put upravo na toj funkciji, ali do sada su to barem bila ona "opća" ministarstva, dok se je za usko stručne resore uvijek ipak tražio čovjek iz te branše ...

IZNENAÐUJUĆI IZBOR MINISTRA TURIZMA

Plivajte, gospon Bajs! 

Piše: Ružica Mikačić / Slobodna Dalmacija

Damir Bajs Sve one koji duže pamte i prate turizam, taj je potpuno neočekivani izbor čelnog čovjeka strateške gospodarske grane podsjetio na neslavnu 1998. godinu kada je, jednako neočekivano i izvan struke, ministar turizma postao Sergej Morsan, veleposlanik kojemu je istekao mandat pa je u tom trenutku bio slobodan. I to mu je bila jedina referenca da upravlja resorom turizma! Njegov je mandat ostao zapamćen po uvođenju najviše sredozemne stope PDV-a od 22 posto za turizam, po restriktivnom Zakonu o kategorizaciji koji hotelima ni s desecima milijuna eura ulaganja nije osiguravao više od tri zvjezdice, po ocjeni da bombardiranje Jugoslavije za Uskrs neće nimalo utjecati na dolazak turista u Hrvatsku....

Nije da Damira Bajsa netko unaprijed ne voli, ali svaka mu čast na hrabrosti


Na pragu EU

No, tada je Hrvatska tek izišla iz rata, obnavljala kapacitete, objašnjavala gostima da je kod nas mir i uspijevala dovesti tek oko 4 milijuna turista godišnje. Deset godina kasnije, kada je Hrvatska ugostila 11 milijuna turista, ostvarila 7 milijardi eura prihoda od te grane, uložila milijardu eura samo u 2007. godini u obnovu infrastrukture i kapaciteta, na pragu ulaska u EU, s članstvom u svim svjetskim turističkim institucijama, na čelu tog resora mora imati kompetentnog, vrsnog stručnjaka za tu oblast.

Ako se utjeha traži u tome da ni Božidar Kalmeta nije turističkom strukom baratao prije ministarskog mjesta, onda valja znati da je u velikom ministarstvu imao stručne ljude koji su vodili taj posao u cijelosti i gotovo samostalno uz njegovu potporu.

Novi će ministar turizma, pak, biti prvi i jedini na čelu resornog ministarstva, njega će se jedinog pitati, on će se susretati s čelnicima Svjetske turističke organizacije, predstavljati zemlju na svim svjetskim turističkim sajmovima, držati konferencije za novinare, odgovarati na pitanja usko stručne prirode kod kuće. I sve to sada kada nas svijet priznaje i prepoznaje kao ozbiljnu turističku zemlju koja je do sada vodila kvalitetnu razvojnu politiku turizma pa je se takvom i tretira.

Nije da gospodina Damira Bajsa netko unaprijed ne voli, ali svaka mu čast na hrabrosti i volji.