Pro et Contra: Hajduk bi trebao bojkotirati kraj sezone?

vinko vukovićpro et contraNemojmo se zavaravati. Hrvatskom klupskom nogometu potrebna je radikalna promjena, a ona se neće dogoditi bez radikalnih akcija. Jednako kao što su se studenti drznuli bojkotirati nastavu, tako bi i poljudski čelnici trebali bojkotirati kraj sezone. Ako već ne mogu dokazati priču koja kaže da su igrači Šibenika podijelili dva milijuna Mamićevih kuna ili da je, primjerice, taj isti Mamić u Prelogu iskeširao kapetanu Varteksa Miljenku Mumleku 50.000 eura (neka počasti ekipu), onda mogu pokazati da, za razliku od svojih prethodnika, imaju kičmu koja se ne savija. To, da se razumijemo, ne bi značilo prikrivanje vlastitih slabosti - a njih, hvala Bogu, ne manjka - nego odlučnost da se Hajduku zaista omogući ravnopravna borba na travnjaku nakon koje će - tražimo li previše? - bolji pobijediti ...


pro et contra 

VINKO VUKOVIĆ

Hajduk bi trebao bojkotirati kraj sezone

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Službeni prvak Litve, Kaunas, istupio je iz prve lige i sljedeće godine će se natjecati u trećoj ligi. Iako bi se moglo zaključiti da je razlog za taj čin financijske prirode, ovdje je ipak riječ o sasvim drugim stvarima.

Naime, čelnici Kaunasa su izrazili otvorenu sumnju da njihov glavni rival, Ekranas, namješta utakmice. Predsjednik Kaunasa, Vladimir Romanov, zatražio je od čelnika Nogometnog saveza Litve da Ekranas bude izbačen u niži rang natjecanja.

Pošto je ovaj zahtjev odbijen kao neosnovan, čelnici Kaunasa su odlučili istupiti iz natjecanja.

Zdravko Mamić

’Dosta mi je! Svi znaju da Ekranas namješta utakmice, a Savez nije poduzeo ništa. Mi napuštamo ligu, odlazimo u treći rang, igrat ćemo među amaterima’, odlučio je Vladimir Romanov, vlasnik Kaunasa, aktualnog litvanskog prvaka, kluba koji je prošloga ljeta u kvalifikacijama za Ligu prvaka izbacio Glasgow Rangers te došao na korak do elitnog nogometnog natjecanja.

Citirana vijest kao primjer iz aktualnog trenutka litvanskoga nogometa možda nije baš najsretnija, ali ne zato što su se iz Kaunasa nabacili lažnim optužbama na konkurente iz Ekranasa, nego stoga što je gazda Kaunasa u najmanju ruku ekscentričan lik koji sa svojim djelovanjem teško da nekome može biti uzor, pa tako čak ni hrvatskim nogometnim neimarima.

Ipak, nakon svega što smo na našim terenima vidjeli proteklih mjeseci, točnije od 22. veljače, pa do 13. svibnja, nimalo se nelogičnom ne bi činila moguća odluka čelnika Hajduka da bojkotiraju svako daljnje natjecanje, od prvenstva preko kupa, te da stoički, baš kao što su to učinili i tijekom najnovijeg masakra u Maksimiru, podnesu pripadajuće sankcije.

Nogomet se u Hrvatskoj ionako igra samo zbog Dinama, jednako kao što se u Jugoslaviji igrao samo zbog Crvene zvezde. Hrvatski nogometni savez istoznačnica je za Fudbalski savez Jugoslavije, Hrvatska televizija ekvivalent je Beogradskoj televiziji, suci sude kao nekoć sudije, a klubova Dinamovih satelita možda čak ima i više nego u ’slavno’ Zvezdino doba.

hajduci leže

Nemojmo se zavaravati. Hrvatskom klupskom nogometu potrebna je radikalna promjena, a ona se neće dogoditi bez radikalnih akcija

Jednako kao što su se studenti drznuli bojkotirati nastavu, tako bi i poljudski čelnici trebali bojkotirati kraj sezone.

Ako već ne mogu dokazati priču koja kaže da su igrači Šibenika podijelili dva milijuna Mamićevih kuna ili da je, primjerice, taj isti Mamić u Prelogu iskeširao kapetanu Varteksa Miljenku Mumleku 50.000 eura (neka počasti ekipu), onda mogu pokazati da, za razliku od svojih prethodnika, imaju kičmu koja se ne savija.

To, da se razumijemo, ne bi značilo prikrivanje vlastitih slabosti - a njih, hvala Bogu, ne manjka - nego odlučnost da se Hajduku zaista omogući ravnopravna borba na travnjaku nakon koje će - tražimo li previše? - bolji pobijediti.

Naravno, ’bijelima’ uvijek preostaje i onaj drugi način, mnogi ga, svjedoci smo, otvoreno i zazivaju, a on kaže da se u bitku s Dinamom valja upustiti opskrbljeni njihovim oružjem. Ljutu travu, na ljutu ranu.

Takve pak treba podsjetiti da je Hajduk u novije doba već jednom pokušao s tom taktikom, štoviše uspio je na taj način utržiti i dvije titule prvaka, no nakon svega mu je ostao samo prezir ne samo protivničkih, nego i vlastitih navijača. I nije pri tome problem bio u kupovini, nego u prodaji. Obraza.

Hajduk

Maksimir u srijedu nije bio pun, ulaznice za dvije etaže na tribinama (jedna na zapadu i jedna na sjeveru) uopće nisu bile puštene u prodaju. Pitate se zašto. Sve ljude možete varati neko vrijeme, neke ljude možete varati svo vrijeme, ali ne možete varati sve ljude svo vrijeme.

Rekao je Abraham Lincoln i oslobodio Ameriku ropstva. Poslije su ga, naravno, ubili, ali sloboda je ostala...

P.S. Što mislite, hoće li HTV i nakon ovoga derbija organizirati specijalnu emisiju Otvoreno...

pro et contra

VEDRAN BUBLE


DIŠPET, A NE AGRESIJA

Pokus se oteo kontroli

Piše: Vedran Buble

Ante Miše donio je Hajduku ono što mu je nedostajalo godinama, pravi splitski dišpet i veliku dozu agresivnosti, koja protivnicima utjerava strah u kosti.

Ruku na srce, na početku je to izgledalo sasvim dobro, Hajduk je nizao pobjede, a protivnici su redom ostajali iznenađeni, ako ne i prestrašeni agresivnošću splitskih igrača, koji su za svaku loptu grizli kao da im se radi o životu.

Međutim, ideja se malo po malo otimala kontroli, a Miše nije znao da je ideju "posijao" na ionako plodno tlo, među Juricu Buljata i Sinišu Linića.

Naime, za početak interesantno je primijetiti kako se čak tri igrača Hajduka nalaze među 35-oricom s najviše žutih kartona u povijesti HNL-a. To su, na 22. mjestu sa 35 žutih kartona Hrvoje Vejić, zatim 33. na vječnoj ljestvici Srđan Andrić sa 32 žuta kartona te 35. na ljestvici Siniša Linić sa 31. žutim kartonom.

Kada se njima pridodaju iznimno talentirani u tom smislu Jurica Buljat i Boris Pandža više je no očito da su Splićani u momčadi imali -  tempiranu bombu.

Hajduci
Hajduk u 30 utakmica skupio 83 žuta i šest crvenih kartona!


Blaga narav Gorana Vučevića tu je bombu držala pod kontrolom, međutim dolaskom Ante Miše, timer na bombi počeo je otkucavati. Nikoga to nije brinulo i samouništenje aktiviralo se sinoć na Maksimiru.

Ako vjerojatno jednog od najhrabrijih ljudi u Hrvatskoj - suca Bruna Marića ne možemo osuditi što se (s)lijepo držao pravila, onda sva krivnja pada na leđa Ante Miše i stručnog stožera Hajduka, koji nije prepoznao enormni "potencijal" svojih pulena.

Zabavimo se malo statistikom. Hajduk je ove sezone poslije vinkovačke Cibalije najprljavija momčad u HNL-u. Naime, u 30 dosadašnjih utakmica Splićani su zaradili čak 83 žuta i šest crvenih kartona. Simptomatično ili ne, Dinamo je primjerice skupio najmanje žutih kartona, samo 40, što je upola manje od Hajduka, a čak 17 manje od drugoplasiranog po fair-playu Slaven Belupa.


Boris "kung-fu" Pandža

Ako ćemo pojedinačno, Boris "kung-fu" Pandža najgrublji je igrač Hajduka, a u 23 utakmice zaradio je čak 11 javnih opomena. Slijede Andrić s osam, Jurica Buljat sa sedam, koliko imaju Gabrić i Skoko. Primjerice, Jurica Buljat uspio je u samo 14 utakmica skupiti sedam žutih i tri crvena kartona.

Ukoliko bi još malo precizirali ovu našu analizu, na stranu sa svima, dva igrača izdvajaju se iz mase poprilično agresivnih igrača. Jurica Buljat i Siniša Linić klasa su za sebe...

Boris kung fu Pandža


Siniša Linić i Jurica Buljata "klasa za sebe"

Kada je stasiti Zadranin dolazio u Hajduk, Reno Sinovčić se kleo da je ovaj iznimno talentiran, međutim namjerno ili ne, nije precizirao u kojem smislu, a sada smo to i otkrili.

Buljat je u tri sezone za Hajduk nastupio u 40 utakmica u kojima je skupio 15 žutih i čak četiri crvena kartona. U nebrojeno situacija suci s "bijelom zviždaljkom" progledali su mu kroz prste, a svi se još sjećaju njegovog nokautiranja Smrekara u Varaždinu. Igrači su se nekako dogovori i zanijekali sukob tako da je Buljat prošao nekažnjeno, on naime, nikada nije kriv.

To je rekao i sinoć: "Padao sam i pri tome nisam vidio Mandžukića. Instinktivno sam mahnuo rukom i slučajno ga udario. Stvarno mi je žao, nisam imao nikakvu namjeru."

hajduci

I Siniša Linić priča je za sebe. Taj plemeniti veznjak, kako su mu tepali Riječani, nema ništa plemenito su sebi. Ove je sezone Linić je započeo 11 utakmica u prvoj momčad te dobio tri žuta i dva crvena kartona. Linić je u zadnje dvije godine kao prvotimac Hajduka započeo 40 utakmica, a skupio je 13 žutih i tri crvena kartona. Ništa manje agresivan Linić nije bio ni u Rijeci gdje je u sezoni 2006./2007. zaradio dva crvena kartona.

Zašto sve ovo pišemo? Ne da opravdamo suca Marića, već da ukažemo da su Splićani došli do zida.

Poznati splitski dišpet zamjenila je - agresija.


Drago Gabrić

Povezani članci

Who's Online

We have 144 guests and no members online