Pametno: Nedopustivo je da se udruge koje rade s djecom s poteškoćama u razvoju osnivaju i rade bez nadzora struke

Stranka Pametno reagirala je danas na zabrinjavajuće događaje u kojima su žrtve djeca s poteškoćama u razvoju i njihove obitelji. Danijela Ninčević je spornim programom Svjetskog dječjeg parlamenta uspjela ući u privatne vrtiće i jednu zagrebačku školu, bez da je projekt odobren od resornog ministarstva, kao i lažni humanitarac Slaven Vujić, koji je pod krinkom skrbi za djecu s poteškoćama u razvoju izvlačio novac od roditelja za usluge koje nije pružio, pritom se ogriješivši o struku.. Nedopustivo je da se udruge koje rade s djecom s poteškoćama u razvoju osnivaju i rade bez nadzora struke! - poručuju iz Pametnog, a njihovo priopćenje za javnost prenosimo u cijelosti u nastavku članka..

Izvor: Pametno.org

Posljednjih tjedana javnost je suočena s medijskim izvješćima o zabrinjavajućim događajima u društvu kojima su žrtve bila djeca s poteškoćama u razvoju i njihove obitelji, navode u stranci Pametno i ističu dva najnovija primjera.

Danijela Ninčević je spornim programom Svjetskog dječjeg parlamenta uspjela ući u privatne vrtiće i jednu zagrebačku školu, bez da je projekt odobren od resornog ministarstva, kao i lažni humanitarac Slaven Vujić, koji je pod krinkom skrbi za djecu s poteškoćama u razvoju izvlačio novac od roditelja za usluge koje nije pružio, pritom se ogriješivši o struku.

- Odgovornijima od navedenih pojedinaca smatramo državu i sustav kontrole resornih ministarstava koji je u potpunosti zakazao. U Hrvatskoj ima oko 57.000 udruga, od kojih je značajan broj udruga osnovan za rad s najmlađom populacijom koja ima teškoće u razvoju i zdravstvene teškoće – kaže Jacqueline Bat, članica Pametno Zagreb i nastavlja - Roditelji djece s poteškoćama u razvoju često se obraćaju takvim udrugama, neki ih i sami osnivaju, ne bi li svojoj djeci omogućili terapije koje nedostaju jer zdravstveni, socijalni i obrazovni sustav u tom smjeru u našem društvu je još uvijek jako nerazvijen, a ako i postoje, na terapije se dugo čeka. Istodobno, ne postoje kontrolni mehanizmi kojima bi se nadzirao rad, stručnost i financiranje takvih udruga koje se bave upravo našom najmlađom populacijom.

Stoga stranka Pametno poziva Vladu RH da hitno krene u izradu okvira za rješavanje ovih problema i konkretno predlažu: osnivanje nacionalnog referalnog centra za dijagnostiku autizma, izradu jedinstvenog dijagnostičkog okvira za PAS te osnivanje povjerenstva za stručni i financijski nadzor udruga koje djeluju u području obrazovanja i socijalne skrbi.

- Smatramo kako je zaštita ranjivih skupina od državnog interesa, osobito djece s poteškoćama u razvoju, zaključuju u Pametno te dodaju - Očekujemo promptno osnivanje povjerenstva za nadzor kvalitete usluga i poslovanja udruga koje razvijaju programe na ovom području, od kojih su pojedine, kako pokazuju pokrenute kriminalističke obrade, djelovale suprotno zakonima.

Povezani članci

Who's Online

We have 182 guests and no members online