Pothodnik u Stanićima ili će blokirati Magistralu

opasan prelazak ceste- Ako nam do Velike Gospe ne odobre izgradnju pothodnika ispod Magistrale, počet ću štrajk glađu, a svi mještani spremni su na blokadu ceste – kazao je ogorčeni Gojko Marušić, jedan od mještana Stanića. Problem s opasnom cestom aktualan je već nekoliko desetljeća, no u posljednje vrijeme, pričaju nam mještani, sve je više prometnih nesreća u kojima posebno stradavaju pješaci. - Cesta nam je prenapučena, posebno u ljetnim mjesecima kada se broj stanovnika utrostruči – kazala je Emilija Bietry, jedna od najaktivnijih zagovaratelja izgradnje pothodnika. Skupina mještana obratila se, pričaju nam, već svim mjerodavnim institucijama, od Hrvatskih cesta, Komunalnog odjela u Omišu, pa sve do hrvatske Vlade, odakle su dobili zeleno svjetlo ...


MJEŠTANI STANIĆA POSTAVILI UVJET HRVATSKIM CESTAMA - ČEKAT ĆE SAMO DO VELIKE GOSPE

Pothodnik u Stanićima ili će blokirati Magistralu

Kako bi se što lakše izgradio pothodnik, mještani su spremni odreći se i dijela zemljišta, jer, kažu, vredniji je jedan ljudski život nego stotine hektara zemlje

Piše: Ojdana Koharević / Slobodna Dalmacija
Foto: Joško Šupić / Cropix
Izvor: Slobodna Dalmacija


stanići- Ako nam do Velike Gospe ne odobre izgradnju pothodnika ispod Magistrale, počet ću štrajk glađu, a svi mještani spremni su na blokadu ceste
– kazao je ogorčeni Gojko Marušić, jedan od mještana Stanića, na prostoru grada Omiša.

- Iz Vlade smo s oduševljenjem primili dopis kako odobravaju Hrvatskim cestama početak radova na ovom dijelu Magistrale kako bi se izgradio pothodnik. Ovo nas je zaista razveselilo, jer je stiglo iz važne institucije, no našem čuđenju nije bilo kraja kad smo shvatili da se ni nekoliko mjeseci nakon ovog dopisa ništa značajnije nije dogodilo – kazao je Ratko Kalajžić, jedan od mještana.

I on poput ostalih ima kuću iznad Magistrale i dolazak do kuće automobilom zaista je poput ruskog ruleta, a da o prelaženju pješice i ne govorimo, u što smo se i sami mogli uvjeriti.


Pješački ruski rulet

Mještani znaju prijeći pola ceste, pa se odmah vratiti, jer s druge strane vide automobil, a posebno je opasno kad kupači prelaze s punom opremom za kupanje, s madracima, kolutima za more, torbama i u pratnji dvoje-troje djece. To je posebno ružan prizor, kažu uglas mještani.

opasna cesta u Stanićima
Opasno je živjeti uz prenapučenu Magistralu u Stanićima
Foto: Joško Šupić / Cropix


Odluku o štrajku glađu i blokadi ceste nije im lako donijeti, jer ne žele posezati za radikalnim mjerama, no kako kažu, u ovom će slučaju doista to morati napraviti kako bi se izbjegle moguće tragedije.

Kako bi se što lakše izgradio pothodnik, mještani su se čak spremni odreći i dijela zemljišta, jer kako kažu, vredniji je jedan ljudski život nego stotine hektara zemlje kod Magistrale.

Povezani članci

Who's Online

We have 254 guests and no members online