Gata pred dobivanjem doma Poljičkog statuta

Poljička republikaPoljičani će u Gatima, u srcu drevne Poljičke republike, podignuti dom Poljičkog statuta, kao podsjetnik na jedan od najvrjednijih hrvatskih povijesnih dokumenata. Zajednički inicijativu o podizanju doma dali su zajedno Grad Omiš, općine Dugi Rat i Podstrana, kao i Grad Split, a projekt izgradnje financirat će država. Prijedlog se svidio županijskim poglavarima, pa su ga objeručke podržali, a osim ove formalne, obećali su i novčanu pomoć. Inicijatori ove ideje zamislili su dom kao memorijalno-znanstveno središte gdje bi se na oko 10 tisuća četvornih metara pejsažnim, urbanističkim i arhitektonskim zahvatima uredio spomenički prostor te izgradio objekt koji bi na najbolji način posjetitelje upoznao s Poljičkim statutom i životom i običajma Poljičana ...

PRIHVAĆENA INICIJATIVA POLJIČANAPriprava soparnika
 
Gata pred dobivanjem doma Poljičkog statuta
 
Piše: Olga Koharević / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

 
U sklopu Doma Poljičkog statuta bit će i biblioteka s čitaonicom, te kongresna dvorana. Inače, najstariji sačuvani primjerak iz 1440. godine napisan bosančicom čuva se u arhivu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu.
 
Županijski poglavari su htjeli saznati i nešto više o domu u Gatima, a informaciju iz prve ruke dao im je Dujomir Marasović, pravi predstavnik Poljičke republike u Poglavarstvu.

Povezani članci

Who's Online

We have 658 guests and no members online