Grijeh struktura 'pliva' Cetinom

omišTemeljem Zakona o eksproprijaciji, dana 11. srpnja 1969. god. eksproprirana je zemlja radi regulacije ušća rijeke Cetine. Iako svrha eksproprijacije nije ostvarena niti na polovini ekspropriranog kompleksa, jer se samo dio uz desnu obalu Cetine uređivao, a ostala polovina je bila i prije uređena, te je bila u vlasništvu pretežno mještana Duća, na kojoj je uzgajana poljoprivredna kultura. Stvaranjem samostalne hrvatske države, donesen je 1996. god. Zakon o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine. Temeljem tog zakona bivši vlasnici ekspropriranog zemljišta, i ja kao opunomoćeni zastupnik moje majke, tražili smo povrat neizgrađenog zemljišta ili pravičnu naknadu ...

Grijeh struktura 'pliva' Cetinom

Piše: Ante Škarica, mještanin Duća

Na bezbroj dogovora koje su omiške vlasti vodile s vlasnicima eksproprirane zemlje obećavali su platiti oduzetu zemlju po cijeni od 100-200 EUR/m2.

Međutim, početkom ove godine prodali su dio zemljišta za izgradnju stambenih zgrada po cijeni od 630 EUR/m2, a bivšim vlasnicima stižu obavijesti o PRAVIČNOJ naknadi od 14,oo Kn/m2 rok isplate 20 god. u obveznicama RH.

prosvjed dućanaKada vlasnici zemljišta s potpunim pravom mirno prosvjeduju, videći da su ih lažnim obećanjima u potpunosti izigrali, na njih šalju specijalnu policiju.

Gosp. Pivčević za predsjedništvo G.O. HDZ-a Omiša u Slobodnoj Dalmaciji od 5.3. 2008. osuđuje prosvjede dijela mještana Duća, te ističe da su Poglavarstvo i gradonačelnik u postupku povrata rečenog zemljišta postupali u skladu sa zakonom.

Gosp. Pivčeviću, po zakonu za vrijeme komunističke vladavine osuđen je kardinal Stepinac, oduzeta nam je eksproprijacijom i nacionalizacijom imovina koju su generacije stjecale, mentalitet tog doba duboko je ukorijenjen i danas, ništa se bitno nije promijenilo, grijeh struktura vlada ovom zemljom, kako to reče uzoriti kardinal Bozanić.

omiš

Ljudi su zbog svojih uvjerenja ostajali bez posla, odlazili u zatvore, a mi danas nemamo hrabrosti pred zdravim očima radi budućnosti naše djece ukazivati na nepravde koje se događaju u našem društvu.

Umjesto da rješavate pitanja općeg dobra svih stanovnika, a očito za to niste stručni ni kompetentni, Vi na najatraktivnijem zemljištu koje je gradu Omišu poklonila država, gradite stambene zgrade i tako nepovratno uništavate najvrednije prostore za razvoj budućih naraštaja.


U POVODU NAPADA NA PROF. IVANA ŠKARIČIĆA

Prosvjednici na krivoj adresi

omišPredsjedništvo Gradskog odbora Hrvatske i demokratske zajednice Omiš najoštrije osuđuje fizički napad na gradonačelnika i predsjednika Gradskog odbora HDZ-a Omiš, prof. Ivana Škaričića. Također osuđujemo prosvjede dijela mještana Duća, bivših vlasnika predmetnog nacionaliziranog ilie kspropriranog zemljišta koji su se solidarizirali s napadačem ...

Piše: Petar Pivčević
za predsjedništvo GO HDZ-a OMIŠ

Izričito napominjemo da Grad Omiš ničim nije sudjelovao u nacionalizaciji i eksproprijaciji, a niti u postupku povrata rečenog zemljišta. Tako je zbog ovoga prozivati Poglavarstvo Omiša i gradonačelnika potpuno pogrešno.

Poznato je da postupak povrata vode drugi organi državne uprave te kao krajnja instanca Upravni sud Republike Hrvatske. Tako za veći dio ovog zemljišta postoje pravomoćna rješenja Upravnog suda kojima je odbijen povrat, te određena novčana naknada. Ta rješenja su konačna i pravomoćna.

Za neke sporove koji nisu pravomoćno okončani, Grad je nudio nagodbu, budući daje zemljište rješenjem o sukcesiji donesenim od strane državne komisije pripalo Gradu Omišu.

omiš

Nagodba se može, ali i ne mora prihvatiti jer za nagodbu je potrebna suglasnost obiju strana. Ako nagodba nije moguća, konačnu odluku donosi Upravni sud Republike Hrvatske.

Dakle, još jednom ističemo da Grad Omiš ničim nije oštetio bivše vlasnike predmetnog zemljišta, nego je poštovao, a poštivat će i ubuduće vezano za ove predmete sve odluke nadležnih državnih institucija.

Povezani članci

Who's Online

We have 230 guests and no members online