Nekorektan odnos trgovaca uništava dalmatinsku proizvodnju

Davor KarninčićPri Gospodarskoj komori Splitsko-dalmatinske županije nedavno je osnovana grupacija prehrambenih proizvođača s ciljem da zajedničkim nastupom progovore o svojim problemima i zatraže mjerodavne institucije za pomoć. Davor Karninčić iz tvrtke Trenton iz Splita, inicijator osnivanja grupacije, kaže da je proizvođačima najveći problem dobivanje kredita, ali i nekorektan odnos trgovačkih lanaca prema njima... No, posebno bolna tema je odnos trgovaca prema proizvođačima zbog nepovoljnih ugovora koje imaju s njima te velikim kašnjenjem plaćanja. Trebalo bi provjeriti zakonitost naših ugovora s trgovcima, kaže Karninčić, jer se ugovaraju rabati od 43 posto od cijene proizvoda. "Rokovi plaćanja otežu se i više od 220 dana, iako se redovito ugovara odgoda plaćanja proizvoda na 100 dana. Kašnjenja su redovita i ako spomenete kamatu na kašnjenje, automatski dolazi do raskida suradnje", prepričava Karninčić nemoguće uvjete poslovanja u kojoma se nalaze dalmatinski proizvođači. Zbog svih tih poteškoća razmišlja i otvaranju vlastitih prodavaonica, kao što su neki proizvođači, poput Gavrilović, Pivke i Vidije, već i učinili te tako zaobišli pohlepne trgovačke lance ...


ZEMLJA (TRG)OVACA
 
Nekorektan odnos trgovaca uništava proizvodnju

 
Trebalo bi provjeriti zakonitost naših ugovora s trgovcima, jer se ugovaraju rabati od 43 posto od cijene proizvoda, ističe Davor Karninčić
 

Piše: Katarina Dimitrijević Hrnjkaš / Vjesnik
Izvor: Vjesnik

 
Davor Karninčić iz tvrtke Trenton iz Splita, inicijator osnivanja grupacije, kaže da je proizvođačima najveći problem dobivanje kredita, ali i nekorektan odnos trgovačkih lanaca prema njima.
 
"Banke su postrožile uvjete kreditiranja, a kamatna stopa kreće se oko deset posto, dok je prijašnjih godina kamatna stopa bila oko 6,5 posto. To je golemo opterećenje s obzirom na to da kredite trebamo da bismo kupili sirovinu za rad«, kaže čelnik tvrtke koja se bavi proizvodnjom maslinova ulja, stolnih maslina i ribljih prerađevina.
 
Iako je pohvalio sve napore Hrvatske banke za obnovu i razvitak, koja svoje kredite daje po povoljnoj kamati u prosjeku od 3,5 posto, kaže da je problem što se ti krediti plasiraju preko poslovnih banaka koje na kamatu dodaju još tri posto vlastite kamate.
 
No, posebno bolna tema je odnos trgovaca prema proizvođačima zbog nepovoljnih ugovora koje imaju s njima te velikim kašnjenjem plaćanja.
 
"Trebalo bi provjeriti zakonitost naših ugovora s trgovcima, jer se ugovaraju rabati od 43 posto od cijene proizvoda. To se usmjerava na uređenje trgovina i prodajnih polica za naše proizvode, no već sutra trgovci mogu s nama raskinuti suradnju, a proizvođaču se ne vraća uloženi novac kojim su se uređivale trgovine", žali se Vjesnikov sugovornik.
 
Kaže da se tvrtki Trenton upravo to i dogodilo prije dva tjedna s jednim od trgovačkih kuća. Rokovi plaćanja, pak, otežu se i više od 220 dana, iako se redovito ugovara odgoda plaćanja proizvoda na 100 dana.
 
"No, kašnjenja su redovita i ako spomenete kamatu na kašnjenje, automatski dolazi do raskida suradnje", prepričava Karninčić.

Na pitanje zašto proizvođači uopće potpisuju za njih toliko nepovoljne ugovore, odgovara da se mora s nekim poslovati ili se ostaje osamljen na tržištu.

Zbog svih tih poteškoća čelnik Trintona razmišlja i otvaranju vlastitih prodavaonica, kao što su neki proizvođači, poput Gavrilović, Pivke i Vidije, već i učinili te tako zaobišli trgovačke lance.
 
K tome, dodaje, daleko je lakše surađivati sa stranim trgovinama koje plaćaju u dan nakon prvotnog počeka od sto dana.

Povezani članci

Who's Online

We have 155 guests and no members online