Iz recesije se treba izvući ulaganjem, a ne štednjom

CeBITNa najvećem specijaliziranom tehnološkom sajmu na svijetu Cebitu, koji je u nedjelju završen u njemačkom gradu Hannoferu, ove je godine sudjeluvalo tisuću tvrtki manje nego lani (4200 iz 69 zemalja, s tim da ih je 11 iz Hrvatske). Craig Barrett, predsjednik uprave tvrtke Intel Corporation, pozvao je na Cebitu tehnološku industriju i sve zemlje svijeta da inoviraju i investiraju ne bi li potaknule gospodarski razvoj i riješile globalne izazove. Dodao je da su inovacija i tehnologija žila kucavica modernog gospodarstva, te da će ulaganja u informacijsko-komunikacijske tehnologije (ICT) pridonijeti gospodarskom prosperitetu tijekom digitalne preobrazbe kroz koju svijet upravo prolazi ...
 

Iz recesije se treba izvući ulaganjem, a ne štednjom
 
Na najvećem specijaliziranom tehnološkom sajmu na svijetu, njemačkom CeBitu, Craig Barrett, predsjednik uprave Intel Corporationa, pozvao tehnološku industriju i sve zemlje svijeta da inoviraju i investiraju ne bi li potaknule gospodarski razvoj
 
Piše: Marinko Petković / Vjesnik
Izvor: Vjesnik

 
Craig BarrettPostoje tri područja, kaže, u kojima se pojedine zemlje mogu usavršavati radi povećanja konkurentnosti. Prvo je ulaganje u kvalitetno obrazovanje, zatim ulaganje u istraživanje i razvoj čime se potiču pametne ideje te, naposlijetku, stvaranje odgovarajućeg okružja u kojemu će pametni ljudi razvijati pametne ideje.
 
Takvi bi koraci potaknuli gospodarski razvoj, otvaranje radnih mjesta i stvaranje prilika, uključujući buduću suradnju privatnog sektora, države i akademskih krugova.
 
Barrettovi se zaključci temelje na opažanjima koja prikuplja posjećujući više od 30 zemalja godišnje kao predsjednik UN-ova globalnog saveza za ICT i razvoj.
 
Zemlje koje mudro ulažu u tehnologiju, bolje su opremljene za hvatanje ukoštac s takvim izazovima, ustvrdio je Barrett, dok je sve izglednije da će se zemlje koje zanemaruju i odgađaju takva ulaganja naći u lošijem položaju na globalnoj razini.
 
U trenutnoj je globalnoj gospodarskoj situaciji važnije no ikad razmišljati dugoročno.
 
"Sad možemo položiti temelje za rast. Mnoge se zemlje i tvrtke nastoje iz recesije izvući štednjom, a mnogo je bolje izvući se ulaganjima", smatra Barett.
 
Prema njegovim riječima, ulaganjem u nove ideje i izume ne potiče se samo stvaranje radnih mjesta, već i produktivnost, nastaju novi oblici energije i pametniji načini potrošnje energije, poboljšava se zdravstvena skrb te se kupcima nudi više pogodnosti za manje novca.
 
Barrett je naglasio da je potrebno ulagati u obrazovanje koje je temelj jakog gospodarstva, naročito danas kad razvijene zemlje prelaze iz proizvodnih društava u društva utemeljena na znanju.
 
CeBITDodao je da i zemlje u razvoju mogu iskoristiti taj temelj poticanjem korištenja računala, interneta i drugih tehnologija u nastavi kako bi mladi bili spremni natjecati se za radna mjesta u 21. stoljeću.
 
"Nema boljeg od ulaganja u kvalitetne ljude i ideje", rekao je Barrett okupljenima na Cebitu, poručujući da su javno-privatna partnerstva ključna za pronalaženje rješenja i hvatanje ukoštac s globalnim izazovima.
 
Na ovogodišnjem Cebitu, koji je održan 23. godinu zaredom, bilo je gotovo pola milijuna posjetitelja iz cijelog svijeta.

Povezani članci

Who's Online

We have 398 guests and no members online