23. međunarodni sajam SASO 2019

Tradicionalni, 23. međunarodni sajam SASO 2019, održat će se od 23. do 26. 10. 2019. godine u splitskoj Spaladium areni. SASO je najznačajniji sajam za graditeljstvo, drvnu i metalnu industriju, alate i opremu, elektrotehniku i energetiku te obrtništvo i malu privredu koji se održava u vrijeme neposredno nakon završetka još jedne uspješne turističke sezone, kada cijeli turistički sektor započinje s pripremama za sljedeću, odnosno planira gradnju, renoviranje i ulaganja u turističke objekte. Svojim izlagačkim i stručnim programom, sajam SASO idealna je prilika za sve te aktivnosti posebice s obzirom na činjenicu da okuplja više od 800 brendova, izlagača i suizlagača iz osam europskih zemalja – Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije, Poljske, Italije, Austrije i Mađarske. Kao tradicionalno najznačajniji ovakav gospodarski skup u Splitsko-dalmatinskoj županiji, Hrvatskoj i regiji, sajam SASO sadrži 10 specijaliziranih sajmova te niz stručnih događanja. Na sajmu SASO 2019 održava se i bogat program stručnih konferencija i gospodarskih susreta: 16. Dan arhitekata, 14. Energetski summit, 12. Dan građevinara, 11. Dan ekologije, 8. dan kamena, Sajam komunalne opreme, te brojne radionice za obrtnike, gospodarski susreti B2B@SASOfair, savjetovanja, prezentacije, edukacije i predavanja.
 

Otpad nije smeće: Tribina o kompostiranju

U Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Split, na adresi Trumbićeva obala 4, u ponedjeljak, 21. listopada s početkom u 12 sati održat će se javna tribina pod nazivom Kompostiranje. Na tribini će sudjelovati Dejan Kosić, tehnički direktor komunalne tvrtke otoka Krka - Ponikve eko otok Krk d.o.o. koji će predstaviti otok Krk kao uspješan primjer otoka na kojem se biorazgradivi otpad odvojeno prikuplja od korisnika i kompostira u javnoj kompostani. Osim kućanstava, u sustav prikupljanja biorazgradivog otpada uključeni su gospodarstvenici, ugostiteljski objekti te poljoprivrednici, budući da je od 2009. na otoku Krku uvedeno i kompostiranje komine od maslina. U nastavku će tribine Gabrijela Medunić-Orlić, izvršna direktorica Udruge Sunce Split, predstaviti Dalmatia Green program – ekološki certifikat za privatne turističke smještajne objekte koji su odlučni ozeleniti svoje poslovanje i gostima pružiti jedinstven boravak u harmoniji s prirodom i lokalnom zajednicom, u čemu upravo kompostiranje predstavlja važnu ulogu. Jedan od kriterija koji se boduje prilikom procjene okolišno odgovornog poslovanja turističkog objekta je stvaranje i postupanje s otpadom, uključujući biootpad. Za sve koji nisu u mogućnosti doći, osiguran je live stream prijenos tribine na službenoj stranici projekta. Tribina se održava kao dio aktivnosti projekta „Otpad nije smeće“ u suradnji Grada Splita i Udruge Sunce, uz podršku Županijske komore Split.
 

Medena 29. Sabatina

Zadružni savez Dalmacije i Hrvatska udruga vinarskih gradova organiziraju 29. Međunarodni susret vinogradara i vinara Sabatina 2019. koji će se održati od 7. do 10. studenog 2019. u Hotelu Medena u Segetu Donjem kraj Trogira. Sabatina je prilika za razmjenu iskustava, povezivanje, informiranje te nove poslovne kontakte i razgovore, a prepoznata je po dinamičnom trodnevnom programu koji, osim stručne edukacije i rasprava u okviru znanstveno-stručnih skupova, uključuje i vođene degustacije vina, praktične radionice, prezentacije u vinogradu, predstavljanje projekata, inovacija i sl. U suradnji sa znanstveno-stručnim, obrazovnim i drugim institucijama, razvija se kvalitetan trodnevni program s aktualnim temama i informacijama. Cilj Sabatine je edukacija i povezivanje vinogradara i vinara međusobno, sa strukom, te s ostalim gospodarskim subjektima izravno vezanim za vinogradarstvo i vinarstvo. Na sajmu vinogradarstva i vinarstva, te burzi i izložbi vina svoje proizvode predstavlja oko 300 izlagača – vinarskih zadruga, OPG-a, obrta i tvrtki iz Hrvatske i inozemstva. Uzorci vina i jakih alkoholnih pića dostavljaju se do 30. rujna 2019., s iznimkom mladih vina koja se mogu dostaviti do 14. listopada 2019. Ocjenjivanje kvalitete i izgleda proizvoda po pojedinim kategorijama vrši pet zasebnih povjerenstava, sastavljenih od renomiranih certificiranih ocjenjivača, a proglašenje najboljih proizvoda tj. Šampiona Sabatine događa se na samoj Sabatini..
 
O tome koliko bi izgradnja Omiške zaobilaznice značila za daljnji razvoj turizma tog kraja, vjerojatno nije ni potrebno trošiti riječi, svi već znamo skoro sve o tome. Za one koji su posljednjih pet godina proveli u Omiškom tunelu koji još ne vodi nigdje, recimo da Omiška zaobilaznica ima nulti značaj, ne samo za lokalno stanovništvo, već i za sve ostale građane koji prolaze ovim područjem. Obilaznica Omiša odnosno brza cesta Split - Omiš najveći je prometni problem u Hrvatskoj. Izgleda da su napokon stvari oko početka izgradnje maknule s mrtve točke. Popularni Rade s portala Dalmacija Danas doznaje kako je autrijska tvrtka Strabag uvedena u posao izgradnje novog omiškog mosta u kanjonu Cetine i novog tunela, te su time počeli teći rokovi, odnosno ugovorni rok.
– Radi se na pripremnim dokumentacijama kako bi oni mogli doći na teren. Fizički radovi će početi kroz mjesec, dva, kada nam dostave dinamički plan. Prvo treba napraviti pripremne radove što se tiče izvedbenih projekata i dogovoriti sve detalje sa lokalnim samoupravama kao investitorom, te onda izraditi dinamički plan – kazala je Tamara Pajić, glasnogovornica Hrvatskih Cesta.
– Mislim da neće biti nikakvih problema oko gradnje novog mosta i tunela. Ono što znam je ono što sam pročitao iz medija. Obzirom da je postupak javne nabave proveden sukladno zakonskim propisima vjerujem da neće biti problema. Nadam se da će konačno i taj most bit sagrađen, da se barem jednim dijelom taj promet rastereti prema samom gradu Omišu i da te gužve koje se stvaraju na ulazu u grad budu manje – smatra Ivo Tomasović, gradonačlenik Omiša, koji ne krije kako lobira da se to što prije provede u djelo.
– Lobiramo da se to nastavi. Kako imamo informaciju taj projekt se sprema za sljedeće programsko razdoblje 2021. – 2027, a mi ćemo nastojati da to bude prvi projekt koji će biti kandidiran baš za to programsko razdoblje kao i za sredstva iz Europskih fondova. Kao što je bio Pelješki most za ovo programsko razdoblje tako je plan da sada to bude obilaznica od Omiša do Trogira – kazao je gradonačelnik Omiša početkom rujna.
 

Nama porezi, njima pinezi

Premijer Andrej Plenković napokon je donio odluku: odustaje se od smanjenja PDV-a, a istovremeno se plaće u javnom sektoru povećavaju za više od 6 posto. Za premijera Uhljebistana ova je odluka potpuno očekivana, piše Index.hr.
Oko 230 tisuća ljudi u javnom sektoru od kojih je barem 50 tisuća višak dobit će povišicu, a oni koji rade u privatnom sektoru ovo mogu shvatiti kao poruku da im je najbolje da što prije spakiraju kofere i odu u inozemstvo jer je svaki dan proveden ovdje gubitak - i vremena i novca. Za one koji žive od države (prema procjenama barem dvije trećine građana RH na ovaj ili onaj način ovisi o državi) svaka kuna koja ne završi u njihovim džepovima je izgubljena kuna.
- "Nego, misli li Vlada i privatnicima povećati plaću? Može i nekim novim Zakonom, nema veze, samo neka im uplati taj postotak svaki mjesec. Nije pošteno da se jedino poduzetnicima ne povećaje plaća, a oni sve financiraju. Po tko zna koji put da napomenem da 98% poduzetnika čine mikro i mali poduzetnici. Dakle, oni koji rade sami za sebe sve poslove, od čistačice do knjigovođe.." - sarkastično se javno zapitala Ivana Ninčević-Lesandrić, saborska zastupnica MOST-a, komentirajući najnoviju vijest iz Uhljebistana.
 
Posljednjih dana u medijskom prostoru aktualne su teme poreznih reformi i paušalnih obrta, posebno u IT industriji. Najavljene porezne reforme su vrlo generičke i ne uzimaju u obzir širi kontekst najbrže rastuće svjetske industrije. Pozivamo ministra Marića da prouči porezni pristup brojnih okolnih rastućih ekonomija i omogući IT izvoznicima da značajno doprinesu hrvatskom BDP-u.
- "Mi u stranci Pametno smatramo da su paušalni obrti svakako korisna i vrijedna inicijativa za samozapošljavanje i treba je i dalje zadržati i razvijati u budućnosti. No, ovim izmjenama zakona uvodi se nejasan okvir oko toga što je dopušteno u suradnji paušalnog obrtnika s IT tvrtkom, što otvara prostor za slobodno tumačenje poreznih nadzornika od slučaja do slučaja. Ovo je svakako potrebno promijeniti, jer temelj zdrave ekonomije su jasni porezni zakoni i ista pravila za sve. Zakon je loše i nejasno napisan." – kaže Marijana Puljak, predsjednica Pametno.
Pozivamo ministra Marića i Vladu da omoguće industriji znanja da procvjeta.
 

Država sufinancira mikrosolare

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao je svega 20 milijuna kuna za sufinanciranje fotonaponskih elektrana na obiteljskim kućama, te objavio javni poziv na koji se mogu javiti građani koji žele proizvoditi električnu energiju uz pomoć sunca. Programom sufinanciranja za obiteljske kuće obuhvaćeni su sustavi u mrežnom i samostalnom radu, odnosno kućanstva priključena na elektroenergetsku mrežu, ali i tzv. "off grid" sustavi u kojima se električna energija koristi samo za vlastite potrebe korisnika, piše Slobodna Dalmacija. Za sufinanciranje se mogu prijaviti vlasnici ili suvlasnici obiteljskih kuća koje su zakonite, u kojima je više od 50% površine namijenjeno stanovanju te imaju najviše tri stambene jedinice ili građevinsku bruto površinu do 600 m2. Prilikom prijave građani moraju priložiti i glavni projekt, koji je izradio ovlašteni inženjer elektrotehnike, a radi sigurnosti je obavezan i stručni nadzor nad radovima. Zaprimanje zahtjeva za sufinanciranje završava istekom / kalendarske godine 31. prosinca 2019. godine, odnosne dostavom posljednjeg zahtjeva kojim su iskorištena predviđena sredstva. Odmah nakon objave poziva, u prvih nekoliko dana, već je pristiglo 200-tinjak zahtjeva..
 

Morski.hr: Divlji zapad u luci Krilo

Krilo i Bajenice dom su za više od 170 brodova, čiji se broj svake godine povećava. Brodove treba održavati, ali veliki problem za okoliš čine neodgovorni vlasnici koji otpad gomilaju na hrpe ili jednostavno bacaju u more, piše portal Morski.hr. Nedavni primjer je pokazao da ih čišćenjee baš i ne zanima, pa im mjesto čiste drugi. Kad se natrpa dovoljno smeća i mulja, pa ni brodovi više ne mogu sigurno prolaziti, onda neki brodari uzmu jaružalo i krenu sami produbljivati dno. No isti taj otrovni mulj iskrcavaju nasred otvorenog mora, naravno bez ikakvog pitanja nadležnima i dobivenih dozvola. Ovaj put su snimljeni i slijedi im optužni prijedlog.
– Prijavili smo ovo i prenijeli lučkoj kapetaniji. Ta luka je prije 10-ak godina nasuta i tad mi nismo s njom upravljali. Cijela luka je nelegalno nasuta, ali u tom kontekstu je jaružanje na nedozvoljen način, naravno, nelegalno! Po pravnicima i zakonima jedino tko ih može sankcionirati je Lučka kapetanija. Mi smo već i prijavljivali ovakve stvari – kazao je Ivo Bošnjak iz županijske Lučke uprave.
Inspektori su u Krilu bili u petak i kapetan iz Omiša je išao na teren te im dao usmenu zabranu izvođenja radova, dok se ne ishodi potrebna dozvola. Malo se čudim našim brodarima jer nije nikakav problem dati zahtjev za jaružanje, zbog nanosa mulja i slično. Normalna je stvar da se to izjaruža, ali mora se raditi po proceduri, postoji pozicija gdje se to odlaže. Glupost je to raditi van procedure! I njih sam također pitao zašto to ne rade po proceduri. Nitko im ne bi zabranio niti odbio to jaružanje. Prema proceduri, inspektori sigurnosti plovidbe i hidrograđevinski inspektori trebali bi dići optužni prijedlog prema investitoru i čovjeku koji je to izvodio – reko je za portal Morski.hr Željko Kuštera, kapetan Lučke kapetanije u Splitu.
 
U tijeku je akcija '4+1 gratis' na svim Galebovim prodajnim mjestima pri kupnji komada iz proljetno-ljetne kolekcije, javljaju iz posljednje tvornice dalmatinske trikotaže, tvornice "Galeb" iz Omiša. Posjetiteljima internet dućana Galeb nudi dodatnih 20% popusta na proljetno-ljetni asortiman koji je već snižen 50%. - Odaberite kvalitetno, zdravo i domaće za sebe i svoje najdraže! - poručuju iz Galeba.
 
"Odvojeno prikupljanje komunalnog otpada (i ponovna upotreba predmeta)" naziv je javne tribine koja će se održati u ponedjeljak, 30.9. s početkom u 18 sati u Amfiteatru zgrade tri fakulteta, na splitskom Kampusu. Posjetitelji će imati prilike čuti više o gradovima i općinama – primjerima dobre prakse u odvajanju komunalnog otpada. Marko Košak, koordinator mreže Zero Waste Croatia i voditelj programa Gospodarenje otpadom u Zelenoj Akciji te je jedan od koautora Analize sustava gospodarenja otpadom Donjeg Međimurja, predstavit će rezultate Analize i preporuke za unaprjeđenje sustava odvojenog prikupljanja koje su usvojili grad Prelog i općine Donjeg Međimurja. Također, predstavit će koncept Centara za ponovnu upotrebu.
- Zašto su baš ove općine među najuspješnijima u RH u odvojenom prikupljanju i recikliranju? Možemo li njihovo iskustvo 'kopirati' i primijeniti u našem gradu i županiji? Samo su neka od tema i pitanja kojima će se baviti javna tribina - poručuju organizatori. Ivana Krstulović Baković, voditeljica odjela Prava okoliša u Udruzi Sunce, predstavit će sustav odvojenog prikupljanja otpada u gradu Splitu, kako on izgleda danas te kako bi trebao izgledati u budućnosti. Građani će se imati priliku upoznati s pojmovima i funkcijama zelenih otoka i reciklažnih dvorišta. Tribinu će moderirati Tina Disopra.
 

Pametna autobusna čekaonica u Garmi

Na domaćem tržištu pojavio se zanimljiv proizvod vrijedan pažnje, tim više jer je u cijelosti nastao u Dalmaciji. Riječ je o solarnoj pametnoj stanici MM-19 splitske tvrtke Smart Communications koja se već niz godina bavi elektrifikacijom odnosno prodajom i servisom električnih scootera i svime što je vezano uz nove zelene tehnologije, a u Dalmaciji surađuju i s Ericsson Nikola Tesla u području optičke infrastrukture, piše portal Dalmacija Danas. Radi se o novoj generaciji autobusnih čekaonica, ali ne bilo kakvih stanica nego modernih, pametnih koje umjesto klasičnog krova imaju solarne panele preko kojih napajaju cijelu stanicu i njenu multimediju. Pametne autobusne stanice možete pogledati na lokacijama Put Brodarice 2, Split i Garma 14, Omiš!
 

Inkubator zapošljavanja u InfoZoni

Split će u narednim mjesecima ugostiti zanimljive edukativne radionice namijenjene nezaposlenima koji će na njima od iskusnih stručnjaka prve ruke moći čuti o poduzetništvu, samozapošljavanju i iskustvima poslovanja u različitim branšama, piše portal InfoZona.hr.. Radi se o projektu "Inkubator zapošljavanja" koji ima za cilj potaknuti i ohrabriti ljude da se aktiviraju, educiraju, da se umrežavaju te da razvojem svojih vještina i praktičnih znanja ili nađu zaposlenje ili još bolje - da sami pokrenu posao. U Splitu, Sinju i Supetru održat će se po sedam radionica u trajanju od četiri sata i to na sljedeće teme: Osobna konkurentnost, Prodaja i samopromocija, Psihologija izvrsnosti, Odnosi s javnošću, Knjigovodstvo i obveze gospodarskih subjekata, Bespovratne potpore, Pravo dok će se radionica s temom Zaštita inovacija i intelektualnog vlasništva održati samo jednom, za sve sudionike zajedno u Splitu 2. prosinca. Edukativne radionice započinju u Splitu 9. rujna na lokaciji Centra za informiranje i savjetovanje o karijeri HZZ-a, Ulica Bana J. Jelačića 17 (kod Kantuna Paulina). Osim online, za sudjelovanje se može prijaviti i direktno dolaskom na radionicu uz predočenje osobne iskaznice. Sve informacije o projektu, predavačima, načinima prijave kao i detaljan raspored svih radionica u Sinju i Supetru bit će dostupan na web stranici: inkubator-zaposljavanja.eu te na Facebook stranici 'Inkubator zapošljavanja'.
 

Švicarci: Banke izgubile

Vrhovni sud RH odbio je zahtjev banaka i donio konačnu presudu u korist dužnika u švicarskim francima u kolektivnom postupku koji su za dužnike vodili udruge Franak i Potrošač. Vrhovni sud RH donio je presudu kojom je odbio revizije tuženika u predmetu tužitelja Potrošača – Hrvatskog saveza udruga za zaštitu potrošača, protiv osam domaćih banaka radi zaštite kolektivnih interesa i prava potrošača.
Nakon ove odluke dužnici u švicarcima povrat preplaćenog mogu tražiti u pojedinačnim sudskim postupcima.
 
ICT županija od ove godine uvodi novi edukacijski program za poduzetnike početnike za koji prijave počinju 2. rujna i traju do 15. rujna. StartIT@PICS je program poduzetničke edukacije namijenjem pojedincima i timovima koji planiraju razviti vlastiti IT proizvod ili uslugu. Program će se provoditi u predinkubacijskom i coworking prostoru PICS. Edukacijski program namijenjen je pojedincima i timovima koji se nalaze u  inicijalnoj fazi razvoja inovativnih IT proizvoda/usluga, te žele steći nova znanja i vještine vezane za pokretanje poslovanja, te u tome dobiti pomoć uspješnih mentora sa bogatim iskustvom u pokretanju i vođenju vlastitih poduzeća.
Prijave za startup akademiju - StartIT@PICS započinju 02.09.2019. Broj pilaznika je ograničen, a osiguran je i fond nagrada od 30.000 kuna za najbolje timove ili pojedince. Intenzivnu edukaciju u prvom tjednu provođenja programa će održati dvojica glavnih mentora: Luka Sučić i dugoraćanim dobro poznati Armando Matijević.
 

Raspisan natječaj za izgradnju RCGO Lećevica

U ponedjeljak je raspisan dugoočekivani natječaj za izvođenje građevinskih radova na Centru za gospodarenje otpadom Lećevica. Natječaj traje do 25. rujna nakon čega će napokon biti odabran izvođač. Procijenjena vrijednost radova je oko 44 milijuna eura. Početak izgradnje prve od 14 faza se očekuje krajem 2020., početkom 2021. godine. Sva odlagališta u županijji će se zatvoriti kada bude dovršen RCGO Lećevica. Međutim, vijek svih odlagališta, starih i novih ploha, ovise direktno o tome kakve se mjere provode na razini jedinica lokalne samouprave. Ako se u Splitu otpad ne bude razvrstavao kako je to predviđeno, nova ploha na Karepovcu će se napuniti ranije bez obzira na nas. Karepovac otpad može primati još oko četiri godine, ako do tada ne bude gotov RCGO Lećevica, Split i većina županije naći će se u velikom problemu..