Dječja igrališta i bazeni mogu se graditi bez dozvola

dijeteŠto se čeka općinari? Odnosno Dugoraćke maškare?! Novi pravilnik o jednostavnim građevinama i radovima koji donosi prošireni popis koje sve građevine ne trebaju nikakvu dozvolu za gradnju stupit će na snagu 24. veljače. Po njemu će se bez lokacijske, građevinske dozvole i drugih akata moći podizati kiosci površine do 12 četvornih metara, dječja igrališta, spremnici vode i spetičke jame do 27 kubičnih metara, kao i spremnici goriva do deset kubičnih metara. Bez dozvole će se moći graditi i bazeni do 24 kubična metra, vrtne sjenice, ograde na kućama do visine 1,6 metara i zidovi oko kuće, ali samo do jednog metra visine, tako da se vlasnici i dalje neće moći opasavati zidinama kao da žive u dvorcima bez ishodovanja dozvole...

NOVI PRAVILNIK O JEDNOSTAVNIM GRAÐEVINAMA
 
Dječja igrališta i bazeni mogu se graditi bez dozvola

Na snagu stupa novi pravilnik o jednostavnim građevinama i radovima. Bez lokacijske i građevinske dozvole moći će se podizati i kiosci, vrtne sjenice, ali i ograde i zidovi oko kuća
 
Piše: Katarina Dimitrijevć Hrnjkaš / Vjesnik
Izvor: Vjesnik

 
Zanimljivo je da će se i reklamni panoi do 12 četvornih metara moći podizati bez dozvola, uz prethodnu suglasnost lokalnih zajednica, zbog čega predsjednik saborskog odbora za prostorno uređenje Jerko Rošin vidi mogući problem.
 
"Problem je i sam stav da je dovoljna suglasnost stanara neke zgrade kako bi se na njihovo pročelje mogla staviti reklama, jer se reklamom može narušiti vizura nekog mjesta i to postaje problem šire zajednice, a ne samo pojedinaca u nekoj zgradi. Općepoznat je i problem da se mnoge reklame vješaju bez pristanka svih stanara", pojašnjava Rošin.
 
Kako god bilo, polako se proširuje lista objekata koji ne moraju imati dozvole za građenje, pa su na najnoviji popis stavljene i građevine namijenjene biljnoj proizvodnji, ali i rasadnici te plastenici uz određena ograničenja.
 
A bez dozvole će se graditi i nadstrešnice za sklanjanje stoke pod uvjetom da ima samo tri zatvorene strane.
 

Olakšati onima koji zapravo grade svoju prvu nekretninu
 
Rošin je pojasnio da se i posljednjom izmjenom Zakona o gradnji smjeralo k pojednostavljenju procedure za gradnju gdje je to moguće, pa je za objekte do 400 četvornih metara dovoljno imati samo potvrdu glavnog projekta, a ne i lokacijsku i građevinsku dozvolu.
 
"Time se htjelo olakšati onima koji zapravo grade svoju prvu nekretninu, kako bi na jednostavniji način došli do svoga krova nad glavu. Naravno da uvijek postoje polemike, je li ova površina prevelika za one koji grade svoj prvi dom, no neki kuće grade za dvije ili tri generacije jedne obitelji", pojašnjava Rošin.
 

Zatvaranje balkona bez dozvole treba sankcionirati
 
Rošin upozorava i na problem 'sitnih nestašluka' pojedinaca koji misle da ne trebaju dozvolu za zatvaranje balkona ili dizanje nadstrešnica, što bi se trebalo sankcionirati, ali je slaba karika inspekcija.
 
"Savjesni pojedinci upozoravaju na nepravilnosti, ali je pitanje koliko su nadležna tijela spremna reagirati",
kaže Rošin.

Povezani članci

Who's Online

We have 135 guests and no members online