I javno-privatna partnerstva čekaju teška vremena

Model javno-privatnog partnerstva inspiriran britanskim modelom u kojem privatne kompanije grade i održavaju željeznice, škole i bolnice gubi na privlačnosti budući da su izvori kreditiranja presušili, a vitalne institucije zaglibile u problemima. Vlade u Europi prihvatile su javno-privatno partnerstvo, za koje vjeruju da nudi učinkovit način ulaganja u ključnu državnu infrastrukturu. No, kreditna kriza je dovela do oštrog povećanja troškova pozajmljivanja, srezala bazu kreditora za taj sektor, te gotovo iskorijenila osiguravatelje obveznica koji su nekoć stajali iza obveznica javno-privatnog partnerstva pa su ih stoga čak i najoprezniji ulagači smatrali sigurnima...

 zvor: Business.hr

"Kreditna kriza nepovoljno utječe na aktivnosti prikupljanja kapitala kada su pitanju kompanije, sektor nekretnina i onaj infrastrukture. Likvidnost je nedostatna pa su i cijene kapitala posljedično porasle", rekao je globalni čelnik Infrastructure Financea pri Pricewaterhouse Coopersu Richard Abadie.

"Nema projekata u Europi koji nisu pogođeni budući da su glavne banke sudionici za financiranje diljem Europe", tumači Abadie.

Tržišta za javno-privatna partnerstva u najvećim europskim gospodarstvima - Njemačkoj i Ujedinjenom Kraljevstvu - već trpe negativne posljedice.

Povezani članci

Who's Online

We have 279 guests and no members online