Dani male brodogradnje

U marini splitskog hotela Le Meridien Lav u četvrtak su otvoreni 2. Dani hrvatske male brodogradnje na kojima je izloženo 58 plovila veličine do 14 metara i četiri broda tradicijske (drvene) proizvodnje, a tijekom manifestacije koja traje do 2. svibnja očekuje se uplovljavanje još pet tradicijskih brodova. Zanimanje za ovogodišnje Dane hrvatske male brodogradnje je poraslo zato što su ih mali brodograditelji prepoznali kao središnje mjesto za strukovna druženja i rasprave o unapređenju te industrijske grane.


Izvor: Vjesnik

Visoke trošarine ugasile 2000 radnih mjesta


- Ove godine male brodograditelje očekuje preživljanje, a iduće kako nam se Bog i Vlada smiluju. Trošarine su nas dotukle, a od kolovoza 2009. godine pa do veljače 2010. godine, kad su trošarine ukinute, propalo je sigurno 15 posto tvrtki, a 40 posto, odnosno dvije tisuće ljudi nakon gubitka posla završilo je na burzi – kazao je Boris Vukušić, predsjednik Udruženja male brodogradnje pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, koja okuplja oko 110 članica, na otvaranju Drugih dana male brodogradnje u organizaciji tvrtke “Libor” u marini hotela “Le Meridien Lav”.


Piše: Magdalena Družijanić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


- Iako je brodogradnja najperspektivnija djelatnost u Hrvatskoj posljednih desetak godina, i baš je napokon i dobila nekog zamaha, država, odnosno Ministarstvo financija nas je uništilo.

To potkrepljujem i podatkom da je mala brodogradnja od 2000. rasla od 30 do 60 posto, a Hrvatska je tada imala tek desetak proizvođača, a mi se pitamo gdje bi nam bio kraj da nije bilo spornih trošarina - napominje Vukušić.

Začudio je Vukušića i nastup Ivana Šukera, ministra financija, koji je Vukušiću u dva navrata dopisom objasnio kakvo je zaista „pravo stanje stvari“.


Šuker: Što se bunite, trošarine ionako plaća kupac

- Nakon što se naše udruženje pobunilo zbog prevelikih trošarina, kazao mi je Šuker tada da zbog čega se bunimo kad ionako trošarine plaća kupac.

Drugi put, nakon ukidanja trošarina, Šukera sam pitao tko će snositi odgovornost za štetu nastalu povećanim trošarinama, nakon čega Šuker odgovara dopisom da je država pak išla naruku malim brodograditeljima – navodi Vukušić, pitajući se tko je tu zapravo lud.


Predstavljeno 35 proizvođača, 60 plovila,..

- Ove godine - kazao je Damir Skelin, organizator Sajma - predstavljeno je 35 proizvođača, desetak više nego 2009., plus prateća oprema s oko 60-ak plovila iz svih krajeva Hrvatske, što je rast od 40 posto u odnosu na godinu ranije.

I cijene variraju, a posjetitelji od ponuđenih plovila imaju prilike vidjeti i “Terra Nautu”, najskuplji izloženi primjerak od 13 metara, vrijedan 300 tisuća eura, ali i brodicu od samo dvije tisuće kuna.

 

Povezani članci

Who's Online

We have 274 guests and no members online