Svi ćemo u pečalbu?!

Uz ovakvu vlast Hrvatima će i dalje jedini stvarni izlaz biti odlazak u pečalbu - zaključuje Danko Plevnik u današnjoj Slobodnoj Dalmaciji. Jer, postaje izvjesno da nas Jadranka Kosor ne može spasiti. Tko može? Njeni savjetnici? Oni traže rješenja za medije i udžbenike, a ne za nas. Željko Lovrinčević širi struju optimizma najavljujući ulaganja u energetiku, koja bi se opet lomila na leđima potrošačkih žrtava "korekcijom cijena", tj. poskupljenjem - ne bili se privukli privatni strani ulagači. Hrvatska je sličnima prodala svoje banke za cijenu 700 posto nižu od one kojom ih je sanirala. Privatnici su došli i pokazali smisao za "konkurentnost" nabivši kamate veće nego u svojim matičnim bankama, a uskoro bi novi investitori siromašnim građanima prodavali skuplju, a ne jeftiniju struju!? Ni opozicija ne nudi spas. SDP bi labavlo kunu i krenuo u kreativna zaduživanja, HNS kao novi ciklus gura balon stanogradnje iako je tržište zasićeno stanovima. Nema spasa ni od HUP-a koji je imao mnogo sastanaka o drugima, npr. kako smanjiti prava i izdvajanja za radnike, a nikada o tome što očekuje od sebe. Hrvatski radnici već od 1960-ih svoju sposobnost dokazuju na Zapadu. Nažalost, Hrvatima će i dalje jedini stvarni izlaz biti pečalba jer imaju državu, poslodavce i sustav koji uglavnom razvija nezaposlenost, nelikvidnost i dugove ... I zato je dobro što ćemo uskoro ući u EU. Valjda...


KARTOLINA S JUGA


Svi ćemo u pečalbu?!


Uz ovakvu vlast Hrvatima će i dalje jedini stvarni izlaz biti odlazak u pečalbu


Piše: Danko Plevnik / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Postaje izvjesno da nas Jadranka Kosor ne može spasiti. Tko može? Njeni savjetnici? Oni traže rješenja za medije i udžbenike, a ne za nas.

Željko Lovrinčević širi struju optimizma najavljujući ulaganja u energetiku, koja bi se opet lomila na leđima potrošačkih žrtava "korekcijom cijena", tj. poskupljenjem - ne bili se privukli privatni strani ulagači.

Hrvatska je sličnima prodala svoje banke za cijenu 700 posto nižu od one kojom ih je sanirala. Privatnici su došli i pokazali smisao za "konkurentnost" nabivši kamate veće nego u svojim matičnim bankama.

Kalifornija je toliko liberalizirala energetski sektor da je u jednom trenu izgubila energetsku suverenost i pala u mrak. U čemu se ogleda ekonomičnost kapitalizma i komu trebaju investitori koji će siromašnim građanima prodavati skuplju, a ne jeftiniju struju!?

Ni opozicija ne nudi spas. SDP bi labavlo kunu i krenuo u kreativna zaduživanja, HNS kao novi ciklus gura balon stanogradnje iako je tržište zasićeno stanovima.

Nema spasa ni od HUP-a koji je imao mnogo sastanaka o drugima, npr. kako smanjiti prava i izdvajanja za radnike, a nikada o tome što očekuje od sebe.

Hrvatski radnici već od 1960-ih svoju sposobnost dokazuju na Zapadu, a tko se od poduzetnika iz Hrvatske od 1990-ih tamo istaknuo? Štrok s labirint hotelom u Windsoru?

Propast generira i način na koji su poduzetnici došli do vlasništva. Ta njihova sprega s državom trajno ih je udaljila od liberalnog kapitalizma, pa se ufaju samo u državni kapitalizam. Ako im Vlada ne donira dovoljno, odmah traže njenu smjenu.

Hrvatima će i dalje jedini stvarni izlaz biti pečalba jer imaju državu, poslodavce i sustav koji uglavnom razvija nezaposlenost, nelikvidnost i dugove.

Nedostaju ljudi poput Ljube Jurčića koji znaju misliti teorijski i u praksi spašavati "Podravku". Ne treba nam više vlada nacionalnog spasa kao konsenzus stranačkih interesa, nego vlada profesionalnog spasa.

Ali tko se u strankama i Vladi želi odreći vlasti radi stvaranja općeg dobra!?

Povezani članci

Who's Online

We have 191 guests and no members online