Posejdon grupa: Koči nas vaša administracija, a ne recesija

Posjedon grupaDanas je na kioscima osvanuo i drugi broj dalmatinskog tjednika "Vrime". O birokraciji koja je Dalmaciji ukrala tri milijarde eura, izborima u županijskom SDP-u, Torcidinom odgovoru Štimcu, Zadru, Gazdinom pobočniku Livaji, Fiorentinijevoj bušti, politici, aferama, i ostalim necenzuriranim temama iz Dalmacije.. možete čitati u friškom broju novog dalmatinskog tjednika. "Vrime" potpisuju i uređuju eminentna dalmatinska novinarska pera predvođena glavnim urednikom Matom Prlićem, Vinkom Vukovićem, Sandrom Livajić, Ivom Šćepanovićem, Damirom Petranovićem, Jasenom Bokom.. U nastavku prenosimo tekst Sandre Livajić o Dugoratskom "poslu stoljeća".. "Posejdon grupa o ulaganju u Dugi Rat: Koči nas vaša administracija, a ne recesija" ...


POSEJDON GRUPA O ULAGANJU U DUGI RAT


Koči nas vaša administracija, a ne recesija


Posjedon grupa


Piše: Sandra Livajić / Vrime
Izvor: Vrime


Unatoč špekulacijama kako je projekt hotelsko-turističkoga kompleksa vrijednog 200 milijuna eura, kojega Dugoraćani nestrpljivo očekuju, ‘zapeo’ zbog globalne recesije, Željko Raguž, direktor Posejdon grupe, konzultantske tvrtke i partnera Landmarka, vlasnika bivše dugoratske tvornice, kaže kako projekt ide sporo zbog spore zakonske procedure.

Nakon ponavljanja dijela procedure, prouzročenog primjedbama Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, tek je lanjskoga travnja usvojen Prostorni plan općine.

Prostornim planom općine Dugi Rat na prostoru bivše tvornice Dalmacija Dugi Rat predviđena je turistička zona na kojoj je planirana izgradnja hotelsko-turističkog kompleksa vrijednog 200 milijuna eura.

Urbanistički plan uređenja općine Dugi Rat u srijedu je stavljen na javni uvid. Plan će biti na javnom uvidu u prostorijama Općine do 15. ožujka, nakon čega ide na usvajanje u Županiju. Ukoliko Županija da svoju suglasnost, plan se vraća na usvajanje Općinskom vijeću.

- Nakon usvajanja Urbanističkoga plana zatražit ćemo lokacijsku i građevinsku dozvolu kako bismo mogli početi izgradnju planiranih turističkih sadržaja. Prema našem iskustvu, od trenutka usvajanja Prostornoga plana do glavnoga projekta prođe oko dvije godine - kazao je direktor ‘Posejdon grupe’ Željko Raguž.

Kako još nije usvojen Urbanistički plan uređenja Dugoga Rata, nema ni idejnoga rješenja budućeg turističkog kompleksa.

Otvoreno ostaje još rješavanje 34 tisuće metara kvadratnih koji se vode kao opće javno dobro u državnome vlasništvu. Oko zemljišta vodio se dugogodišnji spor između države i tvornice, a presudom Suda u Omišu, koncem 2005., odobren je zahtjev države da se na zemljište uknjiži kao vlasnik.

U tijeku su pregovori Općine Dugi Rat s Vladom da se Općini na upravljanje prepusti to zemljište kako bi Dugi Rat bio partner investitorima, odnosno da Općina dobije pravo građenja s pravom prijenosa na treće osobe.

- Od države tražimo da tih 34 tisuće četvornih metara zemljišta da na upravljanje Općini. Nedavno smo ponovili naš zahtjev, a odgovor iz nadležnoga ministarstva je bio da prvo treba pričekati usvajanje Urbanističkog plana.

Očekujem do proljeća usvajanje plana i ako uspijemo u našem naumu, i država nam prepusti to zemljište, bit će to presedan, jer do sada je država prepuštala svoje zemljište lokalnoj zajednici isključivo u gospodarske svrhe.

Ovo će biti prvi primjer da država prepušta zemljište u turističke svrhe - tvrdi načelnik općine Dugi Rat, Jerko Roglić.


Sporno zemljište je iznimno važno za projekt hotelsko-turističkog naselja jer se nalazi otprilike u sredini terena bivše tvornice, na dvije trećine terena od magistrale, te po sredini terena okomito na more.

Dugoratski načelnik ističe kako je ovo jedan od trenutačno najvećih projekata u Hrvatskoj te da će potpuno promijeniti kvalitetu života u Dugome Ratu.

Vlasnik bivše tvornice i investitor projekta hotelsko-turističkog kompleksa, britanski investicijski fond Landmark Property, registrirao je tvrtku Projekt uvala samo za realizaciju ovoga projekta u Dugome Ratu.

Na 180 tisuća četvornih metara zemljišta bivše tvornice planiraju izgradnju hotelskoga kompleksa visoke kategorije s marinom od 350 vezova, istezalištem brodova i suhim vezom te trgovačkim centrom. Već u prvoj fazi gradnje planiraju zaposliti dvjestotinjak radnika s područja Dugoga Rata.

Investicijski fond Landmark je osnovan zbog ulaganja dvije milijarde eura u tranzicijske zemlje jugoistočne Europe, a Dugi Rat je prva investicija u Hrvatskoj u kojoj planiraju investirati polovicu tog iznosa. Do sada su ulagali u Rumunjskoj, Bugarskoj i Turskoj, uglavnom u poslovne objekte.

U Hrvatskoj su, uz dugoratsku tvornicu, na otoku Hvaru, u uvali Ključna, kupili milijun četvornih metara poljoprivrednoga zemljišta za samo 20-ak milijuna eura koje je potom, promjenama Prostornoga plana, postalo građevinsko. U Istri su prisutni kroz Citygreen Holdings koji raspolaže s više od 55 posjeda, uglavnom luksuznih vila za iznajmljivanje.

- Zbog globalne recesije ulaganje u turističke projekte u ovome trenutku je riskantno, pa su svi ostali projekti, osim Dugoga Rata, na čekanju - rekao nam je Raguž potvrdivši kako Landmark nema namjeru prodavati zemljšte već izgraditi turističko naselje na mjestu bivše tvornice.

- Tvrtka je financijski stabilna, s ukupnom vrijednosti dionica uloženom od strane dioničara od preko 102 milijuna eura, a njeni dioničari ostaju predani potpori projekta Dugi Rat, koji se nastavlja razvijati.

Predviđeni hotel u Dugome Ratu, sa četiri ili pet zvjezdica, imat će 200 soba te biti upravljan od strane renomiranog internacionalnog hotelijera. Ugovor za hotelijera se trenutačno finalizira; sa zadovoljstvom ćemo objaviti pobjednika natječaja čim bude potvrđen.

Uz hotel, cilj je razviti uspješnu turističku destinaciju baziranu oko marine s 350 vezova - ističu u Landmarku.

Prema procjeni investitora, novi hotelsko-turistički projekt koji Dugoraćani s nestrpljenjem očekuju, bit će dovršen za tri godine.


Špekulacije o velikoj zaradi od prodaje zemljišta


Stogodišnja tvornica ferelegura srušena je u lipnju 2008. godine. Nestali su tvornički dimnjaci koji su desetljećima tvorili vizuru Dugog Rata. Iako su se među mještanima pojavile špekulacije da je investitor zaradio dvostruko od uloženog prodajom starog željeza i ostalog otpada od srušene tvornice, Željko Raguž kaže kako je posao rušenja i čišćenja obavila tvrtka Dilaver Company iz Zenice u zamjenu za otpad s terena.


Prodaja tek iz devetog pokušaja


Dugoratska tvornica u stečaju prodana je u lipnju 2006. godine Projekt uvali na devetom natječaju po cijeni od 8,5 milijuna eura, a kupac je preuzeo i vraćanje hipotekarnog kredita Hrvatskom fondu za privatizaciju u iznosu od 15,8 milijuna kuna.

Podmirili smo sve obveze’, ističe Raguž. Obvezali su se i zaposliti 104 bivša radnika. Projekt Uvala je i vlasnik susjednog pogona CG stupovi u krugu tvornice koji je kupio za 20,4 milijuna kuna.


Početkom svibnja zaposlit će se 60 radnika


Sanacija prostora bivše tvornice mogla bi početi, prema najavama, početkom svibnja. Ova vijest obradovat će bivše radnike tvornice koji će raditi na sanaciji, a prvih 60 radnika zaposlit će se krajem ovog mjeseca.

Povezani članci

Who's Online

We have 158 guests and no members online