Zainteresirani za rad u institucijama EU?

Ulazak u Europsku uniju otvara nam i novo tržište rada. Kada Hrvatska postane članica Europske unije i hrvatski će građani imati pravo pristupa testiranjima za stalno zaposlenje u institucijama EU-a, prije svega u Europskoj komisiji. Kvota radnih mjesta koja bi mogla biti predviđena za Hrvatske građane još nije poznata. Zna se tek da za te poslove ne postoji dobna granica te da nema nikakve mogućnosti za utjecaj političara ili predstavnika Hrvatske u EU na to tko će dobiti posao, objasnio je David Bearfield, direktor Europskog ureda za odabir kadrova (EPSO), na nedavnom razgovoru s novinarima na kojem je predstavljen novi način izbora kadrova za rezervnu listu za zaposlenja u EU. Testiranja će se ubuduće provoditi jedanput na godinu - u ožujku za administrativno osoblje, pravnike, ekonomiste i IT-stručnjake, u srpnju za prevoditelje, a u rujnu za asistente i tajnike ...


ZAINTERESIRANI ZA RAD U INSTITUCIJAMA EU?


U institucijama EU radit će i hrvatski građani


Piše: Marijana Matković / Vjesnik
Izvor: Vjesnik


PROČITAJTE VIŠE...


Kandidacijski postupak provodi se za dvije vrste zaposlenja: ono na određeno vrijeme, koje može trajati najdulje tri godine uz mogućnost jednog produljenja do tri godine (za što je u Hrvatskoj početkom 2009. godine već proveden jedan natječaj) te natječaj (concours) za stalno radno mjesto na koji se građani neke države mogu prijaviti tek kada ona i službeno postane članica EU-a.

Nakon formiranja liste kandidata, institucije EU-a među njima biraju zaposlenike kada se otvori radno mjesto, što znači da ni sam kandidacijski postupak nije jamstvo da će netko sigurno i dobiti određeni posao. O tome samostalno odlučuju institucije koje zapošljavaju te ljude, odnosno EPSO na to nema nikakav utjecaj, objasnio je Bearfield.

Na internetskim stranicama EPSO-a (European Personnel Selection Office, www.europa.eu/epso/) mogu se pronaći simulacije testova putem kojih se kandidati mogu pripremiti za testiranje. Dodatne informacije o testiranju, primjeri pitanja te preporučena literatura mogu se pronaći i na internetskoj stranici Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija na kojoj je detaljnije objašnjen cijeli postupa.Jedna od najpoželjnijih osobina, odnosno uvjet za to da bi netko uopće mogao kandidirati za posao u EU svakako je znanje stranih jezika, i to obavezno dva, uz intenciju da se uči i treći (jedan od obaveznih jezika su engleski, francuski i njemački, jezici kojima se služe institucije EU-a), kao i mogućnost suradnje s različitim ljudima i nacijama, a jedna od najznačajnijih prednosti posla u institucijama EU-a, osim što je financijski isplativ, jest i činjenica da se pruža puno prilike za mijenjanje mjesta rada, vrste posla te da je to prilika za upoznavanje različitih naroda.

Povezani članci

Who's Online

We have 216 guests and no members online