Odzvonilo anonimnim prepaid mobitel uslugama?

mobiteliranjepovjerljivoKako sada stvari stoje, ubrzo će sve osobe koje koriste prepaid usluge u RH, točnije korisnici koji kupuju bonove za mobitele, morati biti registrirane imenom i prezimenom. Na tome, naime, inzistiraju naše sigurnosno obavještajne službe pod izlikom borbe protiv kriminala i korupcije, što s jedne strane jest uvjerljiv razlog, no s druge ipak nas lagano podsjeća da je pravo pojedinca na privatnost i kod nas u ovoj ćiribimba današnjici samo prazno slovo na papiru do kojega više nitko, pa ni država, ne drži ...


TAJNO, TAJNO, DA NE MOŽE BIT TAJNIJE


OTC James Bond


Izvor: Večernji List, Podstranski list, HINA


Rasprava o tome kako i kada registrirati sve korisnike traje već neko vrijeme, i dok su službeni odgovori operatera mnogo blaži, neslužbeno tvrde da je riječ o velikim pritiscima Operativno-tehničkih centara za nadzor telekomunikacija tajnih službi, koji želi da im se omogući što hitniji nadzor, piše Večernji List.

Ravnatelj OTC-a, Dinko Majić, tvrdi da 'samo provode zakon'. Dodaje da čak tri zakona reguliraju to područje, kao i dodatna Vladina uredba, zbog čega, tvrdi, ne čine ništa protuzakonito.


špijuniranje


U Vipnetu naglašavaju:  "Prema našim procjenama, donošenje takve regulative bilo bi štetno ne samo za mobilne operatere nego i za cjelokupni sustav mobilne industrije, što uključuje i distributivne lance. Gledajući s gospodarske strane, smatramo da je opasno drastično mijenjati sustav koji je doveo do strelovitog razvoja mobilne telefonije i pozicionirao Hrvatsku u europski vrh u prepaid segmentu.

Sustav o kojem govorimo temelji se na oko 75 posto prepaid korisnika koji su većinom anonimni.

Budući da Ustav štiti temeljne slobode i ljudska prava svih građana, pa tako i pravo na anonimnost i zaštitu tajnosti podataka, bude li donesena odluka o promjeni postojeće regulative, očekujemo nedvosmislen pravni akt koji jasno opisuje novi zakonski okvir"