Proslava blagdana Velike Gospe u Krugu

Uoči blagdana Velike Gospe, u srijedu 14.8.2019. predvečer pozivate se u Krug na ugodno druženje uz dobru kapljicu i čašice razgovora, soparnik i rižot. Svečana večernja molitva zaštitnici Kruga početi će u 19:30 sati. A poslije, zna se, velika pučka fešta i spektakularni vatromet.. bez požara. Vidimo se u Krugu.
 
Turistička agencija "Via check-in" iz Omiša organizira humanitarnu akciju - besplatno ljetovanje za 10 obitelji iz Slavonije. U suradnji s Gradom Novska, Vatrogasnom zajednicom Novske, Centrom za socijalnu skrb i ekipom 'Srijedom u 10' organiziraju prva ljetovanja po tjedan dana za obitelji iz Novske. Ljetovanja će se odvijati u posezoni na području omiške rivijere od 31. kolovoza do 26. listopada 2019. Partnerstvo bi omogućilo prijevoz i smještaj za 10 obitelji, saznaje Dalmatinski portal.  Iz omiške turističke agencije su pozvali i ostale da im se pridruže u ovoj humanitarnoj akciji...
 

Doggy (life)style

Bezbrižni ljubitelj životinja odlučio je na ovom zvizdanu svoje drage pseće ljubimce malo rashladiti u moru na sred dućke plaže pune djece i kupača. Što na ovaj podnevni prizor s prekrasne pješčane dućke plaže (a tako je i na ostalima u rano jutro ili u sumrak) reći, a da ne "uznemirimo" previše zabrinute roditelje male djece ili pak ljubitelje životnija, osim - volimo životnije (pokušajmo im osigurati i dijelić plaže), ali ipak više volimo (i brinimo se za) ljude, barem neke od njih.
 

FOTO: Dani naše ulice 2019.

Treća dobrosusjedska fešta "Dani naše ulice" u Omiškoj ulici u Dugom Ratu, koju za sebe i svoje turiste i prijatelje priređuju moji dragi susjedi, održala se u u petak, 09.08.2019 u večernjim satima. I ove godine složni susjedi iz male ulice u Dugom Ratu su se izvrsno zabavili uz čašicu razgovora, glazbu, pjesmu, ples, ma pravo pučko veselje uz brojne dalmatinske delicije i tekuća osvježenja. Što reći, sve je lako kad se ima dobre volje i sloge, a toga ne fali među dobrim susjedima iz Omiške ulice...  U nastavku iz objektiva Sandre Pavić pogledajte kako nam je sinoć bilo na tradiconalnoj velikoj fešti naše male ulice, Omiške ulice u Dugom Ratu.
 

Ribarska noć na Dućama

Društvo prijatelja Hajduka Duće - Dugi Rat i ove godine organizira ribarsku večer u Dućama. Fešta će se održati u subotu, 10.08. s početkom u 20 sati na plaži ispod crkve, uz odličnu glazbu Anite & Malo Vitra, iće, piće, bogatu lutriju, igre... vidimo se!
 

Dani naše ulice: Velika fešta u maloj ulici

Treće izdanje "Dani naše ulice", koje Dugoraćani obilježavaju u petak, 9.8.2019. s početkom u 19 sati, pa do ranih jutarnjih sati, i ove godine nema klasičan protokol. Svi koji se žele dobro zabaviti, prisjetiti se starih dječjih igara, uživati u domaćim delicijama, glazbi DJ-eva Čape i Kike, su dobrodošli. Dođite u miru ili ostanite doma.
- Ako želite guštat u smiju, iću i piću, samo dođite - jednostavan je poziv Slave Kadića, jednog od njih 30 organizatora druženja, a čija će konoba u sklopu OPG-a Konoba Kadić, biti centralno mjesto događanja "Dani naše ulice". Ona se naime nalazi po sredini Omiške ulice u Dugom Ratu, koja se proteže nekih 250 metara, od crkve Svetog Josipa do vrtića, i kada je prije tri godine u ulicu konačno stigao novi asfalt, kada se osvježila ulica novim “pokrivačem”, susjedi su to odlučili i proslaviti.
- Nekih 15 kuća je u ulici, plus dvije zgrade s pet katova, nešto više od 150 stanovnika. I grupica nas odlučila je dici prirediti zabavu na novom asfaltu, pa smo 15-ak onih starih igara od laštika, graničara, na male branke, “školice”, obruča, franja, sve onog što smo se mi kao dica igrali na ulici ispred naših kuća, opet osmislili i sproveli u djelo.
Dici smo dali igre, a mi stariji se pobrinuli za spizu - soparnik obvezno, pa velika teća, bronzin pun sočiva, leće ili slanutka, pečene srdele, meso s gradela, žene donesu kolače, sveg vam blaga bude kod nas.
Samo dođite - ponavlja pozivnicu Slavo Kadić, a da je veselje zagarantirano, potvrditi će vam i lanjski gosti - više od 500 ih je bilo na ovoj jedinstvenoj dugoratskoj fešti, koju organiziraju susjedi iz jedne male Dugoratske ulice. Omiške - nek se zna!
 

Dani Omiške ulice

U petak, 9.8.2019. u večernjim satima će se, već treću godinu zaredom, održati velika fešta u (kultnoj) Omiškoj ulici koja se u Dugom Ratu nalazi odmah uz crkvu sv. Josipa. Hvalevrijedna je to akcija mještana jer je u pozadini ovog događaja iskrena želja za međusobnim druženjem i veseljem, ponajprije susjeda te ulice pa onda i njihovih turista i prijatelja koji će tu večer rado navratiti do njih. Rijetko se koja ulica u našem malom mjestu može pohvaliti ovakvim projektom koji gradi ljubav i zajedništvo ponajprije među susjedima te u tom smislu ova inicijativa i lijepi, veseli događaj zaslužuje veliki respekt i potporu. Bravo susjedi, samo hrabro, veselo i složno naprijed!
 
Treća dobrosusjedska fešta u Omiškoj ulici u Dugom Ratu, koju za sebe i svoje drage goste i prijatelje evo već treću godinu priređuju moji dragi susjedi iz ulice, održati će se u petak, 09.08.2019 u večernjim satima.
I ove godine dobri susjedi iz male ulice u Dugom Ratu spremaju veliku feštu i vrhunsku zabavu s par glazbenih iznenađenja za sve one dobre volje iz ulice. Lani, na 2. Danima naše ulice, feštali smo sa par stotina veseljaka, uvijek za feštu i druženje spremnih, dok je hladno pivo teklo na bačve, dobro vino također, kašete tužnih srdela završile su na gradelama, koje su marljivi grill meštri veselo okrećali, pokusalo se pet soparnika, nije falilo ni bržola, kobasica, čevapa, a bilo je i odličnog rižota by Stipe,.. Djeca su se natjecala na brojnim poligonima i igrama nacrtanim na još uvijek dobrom asfaltu (a s friškim asfaltom je nekako sve i počelo..) i ono najvažnije, sve to odravalo se u dobrosusjedskom veselom okruženju, u odličnoj atmosferi punoj radosti, pjesme i plesa... Nema razloga da tako, ako ne i bolje i veselije, ne bude i na 3. Danima naše ulice u petak, 09.08.2019. u večernjim satima u Omiškoj ulici u Dugom Ratu.
Susjedi, pridružimo se organizaciji i svojim prilogom pomognimo pripremu naše fešte.. a vi dragi naši gosti, prijateljice i prijatelji pridružite nam se u miru ili ostanite doma... Vidimo se u petak na fešti!
 
U hrvata, bogu hvala, ne fali blagdana posvećenih majci Božjoj, Svetoj Mariji, no blagdan Gospe od sniga, odnosno Snježne Gospe, koji se slavi danas, 5. kolovoza jedan je od koji je pobuđivao zanimanje mnogih, kako vjernika, tako i znatiželjnika. Znamo da se odvajkada slavi u našim Dućama, na Stomorici, ali otkud blagdan takvog zimskog imena usred kolovoza, usred ljeta? Uistinu, blagdan je povezan s padanjem snijega, ali u – Rimu! Naziv Gospa Snježna ili Gospa od Snijega dolazi iz legende po kojoj je usred ljeta, 5. kolovoza, u Rimu pao snijeg. Po toj legendi koja je nastala u XIII. stoljeću, Bogorodica se ukazala u noći 3. kolovoza 352. g. tadašnjem papi Liberiju i rimskome patriciju Ivanu naređujući im da njoj u čast izgrade crkvu na onome mjestu koje će biti označeno snijegom, koji će padati te noći. I tako je u noći, 5.kolovoza usred ljeta pao snijeg na brežuljku Eskvilinu u Rimu. Sagrađena je bazililika pod imenom Santa Maria Maggiore (Sveta Marija Velika). Uz to bazilika se zove i Sancta Maria ad nives” – Gospa od snijega.
Ne znam s sigurnošću da li je 5. kolovoza pao snijeg i u našim Dućama, ali nema sumnje da Dućani, i ne samo oni, već stoljećima na današnji dan pohode malu crkvicu na Stomorici. I da će brojni to napraviti i danas.
 
Tko kaže da se ništa u Dugom Ratu navečer ne događa? Da se turisti i namjernici nemaju gdje zabaviti u večernjim satima. Ovo je samo ovotjedni glazbeni program u populaarnom Pino baru na dugoratskoj plaži. A što nas tek čaka u nastavku lita vilovita...
 
U četvrtak, 1.8.2019. s početkom u 17 sati na boćalištu u Dugom ratu održati će se 2. Turnir gradonačelnika, načelnika i vijećnika u balotama 3+1. Osim naših dugoratskih poglavara na zjogu se očekuju jake balotaške ekipe Omiša, Podstrane, Solina, Šestanovca, Županije,.. Lani smo vidjeli da naši (grado)načelnici znaju uz lažna (predizborna) obećanja znaju itekako lijepo uvaljati i balote do bulina, a nije da ih ne ide i izbijanje, skoro kao izbijanje naših kuna iz  proračuna. Ali nećemo sad opet o "reformama" i o radnoj svakodnevnici.
Lijepo je da će se našo "glavari" svi okupiti u četvrtak popodne u našem malom mistu, oko zjoga, na antistres balotaškom turniru, a ako se kojim slučajem između dvije partije i balota dogovori i kakva "požurnica" za početak izgradnje dugoočekivane i još duže najavljivane školske dvorane na Oriju, sredi nekakva donacija  za dovršetak i opremanje novog Vatrogasnog doma, možda i koja kuna za "eksperimantalno" opremanje škole na Oriju i našeg Dugoratskog vrtića.. bio bi to ne samo lijepi već i korisni epilog druženja vladajućih u našem malom mistu... 
Program će na boćalištu, baš kao i lani, voditi te dugoratsku publiku britkim doskočicama uveseljavati svestrana Ivana Giove Župa. Vidimo se danas, osim na plaži i popularnim dugoratskim kafićima, i oko zjoga...
 

Petak u Pina

Večeras u Pina Vas ne zabavlja Rake, koja se otišla malo odmorit na obalama Siene, ali tu je neumorni DJ Mad Froe za miks pultom i Marin Klarić na saksofonu.
Dođite sa krasoticom srca i uživajte i večeras u osvježavajućim pićima i coolerskoj atmosferi u popularnom Pino baru na dugoratskoj plaži. It's Pino's Friday, ili što bi Vlatka rekla.. petak je dan za...
 

Maturanti '89 proslavili 30 godišnjicu mature

U subotu, 27. srpnja 2019. (ma kud baš na Festival soparnika!) opet su se okupili maturanti generacije 1989. omiškog "Centra za usmjereno obrazovanje", nekad zvanog po Katji Pavišić Šperac, danas je to Srednja škola "Jure Kaštelan" Omiš. U 19:30 uslikali su se na stepenicama svoje škole za novu milenijsku fotografiju, a potom su se, zahvaljujući marljivim organizatorima i pregovaračima Tajani, Bari, Bobi i svima ostalima koji su pripomogli u organizaciji i okupljanju, šotobraco uputili do broda "Joskan" usidrenog u budućoj novoj Gradskoj luci, gdje su se na drugoj palubi uz čašice ugodnog razgovora i lijepu večeru družili i "evocirali uspomene" do duboko u noć..
 
Lipo je kad se učenici i kolege iz školskih klupa i godinama poslije manje-više redovito nađu, uslikaju ispred svoje stare škole i odu zajedno sa svojim profesorima na čašicu razgovora i evociranje brojnih školskih uspomena, na novo zajedničko druženje, lipu večeru..
U subotu, 27. srpnja 2019. (ma kud baš na Festival soparnika!) opet će se okupiti maturanti generacije 1989. omiškog "Centra za usmjereno obrazovanje", nekad zvanog po Katji Pavišić Šperac, danas je to Srednja škola "Jure Kaštelan" Omiš.
- Ne mogu virovat da je već prošlo 30 godina! Pa Ivana izgleda kao da joj je još 19... a tek Nataša, Snježana, Antonela... a ja si još utvaram, da parafraziram legendarnog švalera Ćiru, da još imam neke teoretske šanse kod single djevojaka od 30 godina, ako postoji u selu još koja takva..
U društvu nekoliko razrednika vječno mladi maturanati generacije '89 opet će se okupiti ispred svoje stare škole oko 19 sati. U 19:30 uslikati ćemo se na stepenicama ispred škole za novu milenijsku fotografiju, a potom ćemo se, zahvaljujući marljivim organizatorima i pregovaračima Bari i Bobi, i svima ostalima koji su pripomogli u organizaciji i okupljanju, šotobraco uputiti do broda "Joskan" u budućoj novoj Gradskoj luci, gdje će se održati cjelovečernje (d)ruženje mladih maturanata, uz čašice ugodnog razgovora i lijepu večeru do duboko u noć. Zabave, glazbe i pjesme, znajući nas, neće faliti. Šenza će imati svoj uobičajeni stand-up show, prof. Šicer će se opet rasplesati u svih 16, pivat će se uz harmoniku i gitaru maestralnog puntarskog dua Tafra & Kusa.. da sad ne otkrivamo sve što nam je Nataša i ostala ekipa pripremila za "revival" feštu.
Generacijo 1989, sritno nam! Dugo u zdravlju i veselju živili! I vidimo se ispred škole u subotu, 27. srpnja 2019. Dođite! Javite i kolegicama i kolegama iz razreda. Nema picavanja! Zelić je reka da neće bit ni kontrolnog ni ispitivanja..
 
Koncerti u Rivice, stalni vikend partiji u Pino baru, tko kaže da se ništa "ne događa" u večernjim satima u trećem beach baru na dugoratskoj plaži, u Bava baru? Evo demantija. Omiški akustični duo Ivana i Dario zabavljati će Vas večeras, u srijedu, 24.7. od 21 sat u popularnom Bava baru na dugoratskoj plaži. Još da krene i koji happy hour i gdje će biti kraj.. Vidimo se..