Računala učinkovitija od tableta

Neki naši članovi pili su šaku tableta svakog dana, a otkad dolaze u udrugu i sudjeluju u našim projektima resocijalizacije branitelja oboljelih od PTSP-a, lijekovi su im sve manje potrebni - kaže Ivan Kanaet, potpredsjednik Udruge branitelja liječenih od PTSP-a, Tvrđava Knin. Rad ove udruge, kao i Udruge oboljelih od PTSP-a iz Šibenika, koja članovima pruža radnu terapiju u svom masliniku u zaleđu Pirovca, prepoznali su i u Ministarstvu branitelja. Ministrica Jadanka Kosor kazala je da su braniteljske udruge iz Šibensko-kninske županije uzor drugima u Hrvatskoj kako se boriti s PTSP-om. Dokaz njihova kvalitetna rada je podatak da je u ovoj županiji bilo najmanje samoubojstava branitelja, ukupno 26 od 1991. godine, a od 2001., kada su se aktivirale ove udruge, niti jednog. U Kninu, gdje se nakon Oluje doselio veliki broj bivših branitelja s obiteljima, nije bilo niti jednog suicida ...

ŠIBENSKO KNINSKA ŽUPANIJA UZOR KAKO SE BORITI S PTSP-om

 

Zahvaljujući angažmanu na projektima resocijalizacije branitelja u Kninu nema samoubojstava, a krizne situacije rješavaju se uspješno

Piše i snimila: Živana Juras / Slobodna Dalmacija

- To ne znači da u Kninu nema PTSP-a i kriznih situacija, ali mi smo naučili kako se sami nositi s ovim problemom - kaže Kanaet.

I sam je kao bivši branitelj godinama odlazio na grupnu psihoterapiju u Splitu, a onda se domislio da u Kninu osnuju udrugu branitelja liječenih od PTSP-a. Na početku je kninska udruga djelovala kao ogranak županijske udruge oboljelih od PTSP-a koju već godinama uspješno vodi Branko Smrček, dok se nisu osamostalili.

- Dobili smo potporu od Gradskog poglavarstva koje nam je dodijelilo prostor u Krešimirovoj ulici, koji smo preuredili i nabavili jedan kompjutor. Počeli smo polako informatizaciju, sve više je ljudi dolazilo u udrugu i pokazalo interes za informatičku edukaciju.

Kada je počela predizborna kampanja, razne političke stranke su ih posjećivale i donosile im nova računala, pa su ubrzo već imali pravu malu IT radionicu. Prije tri godine preselili su se u novi prostor koji im je ustupio MORH, gdje imaju suvremenu informatičku učionicu, odakle je više od tisuću Kninjana izišlo s ECDL diplomama.

U udrugu svaki dan dolazi stotinjak branitelja.


Projekti PTIC-a

U udruzi Tvrđava se branitelji druže, provode slobodno vrijeme za kompjutorom umjesto da dangube po kafićima, dijele svoje probleme, a često ih nazivaju i branitelji iz drugih županija, pitaju za savjete kome se obratiti vezano uz rješavanje svog statusa ili stambenog pitanja. Kninski branitelji sudjeluju u brojnim projektima pokrenutim u udruzi i njihovoj braniteljskoj zadruzi poput dosta ambicioznog Poslovno tehnološkog inovacijskog centra PTIC u kojemu će branitelji sklapati Končareve laptope i stvoriti vlastito brand računalo.