Odmaknite mobitel 2,5 cm od glave

Mobilni telefoni zrače! S ovom ste činjenicom sigurno dobro upoznati. Razlog je tome vrlo jednostavan - da ne zrače ne bi ni mogli raditi, jer se naši digitalizirani glasovi između mobitela i najbliže bazne stanice prenose radio-valovima iliti elektromagnetskim zračenjem. Bez previše tehnikalija, recimo tek da frekvencija rada mobitela spada u takozvani neionizirajući dio EM spektra, što će reći da ljudski organizam na takvo zračenje reagira samo zagrijavanjem. Kraći radio valovi, od UV zraka (primjerice, rendgensko i gama zračenje) puno su opasniji po živuće organizme, jer izazivaju promjene na atomskome i molekularnome nivou. K tome, izlazna snaga mobilnoga telefona je tek par wati. Za ljudsko je zdravlje kudikamo opasnije snažnije zračenje dalekovoda, mikrovalnih pećnica, tv i radio odašiljača, baznih stanica, radarskih postaja i čega sve ne...

NI JEDNA STUDIJA DO SADA NIJE NEPOBITNO DOKAZALA VEZU IZMEÐU KORIŠTENJA MOBILNIH TELEFONA I RAKA, ALI...

Piše: Toni Ðugum / Slobodna Dalmacija
Foto: Ivana Marinić Kragić / CROPIX
 

Kontraargument je u ovome slučaju tipičan: da, reći će protivnici nove tehnologije, ali mobitel prislanjamo uz uho, za razliku od dalekovoda i mikrovalnih peći!

Mobilni telefoni opasni su za mozak jer su naslonjeni na uho. Jednostavna, brza i besplatna ‘metoda’ odmicanja mobitela zračenje smanjuje na 1,5 posto od razine koju primamo kad je ‘prilijepljen’ za uho

Pokus dug 20 godina

U posljednje smo vrijeme bombardirani raznim pričicama o štetnosti korištenja mobilnih telefona. Sigurno ste čuli pokoji savjet o štetnosti nošenja mobitela u džepu hlača, ili kuhanju (kokošjih!) jaja jednosatnim razgovorom?

Ako niste, vjerojatno ćete skoro čuti kako je “snaga stotinu mobitela” jednaka snazi ozloglašene mikrovalne pećnice, ili rezidualnome zračenju tla u ukrajinskome Pripjatu...

Do sada nije uspješno provedena studija koja bi nepobitno dokazala vezu korištenja mobilnih telefona i raka, jer jednostavno nema dovoljno podataka. Najdalje su otišli Danci, koji su dvadeset godina pratili 420 tisuća korisnika, pri čemu nije zabilježena povećana stopa smrtnosti od malignih bolesti.

Malo je poznata činjenica da je ljudsko tijelo, radi prosječne visine čovjeka, pet puta prijemčljivije za zračenje televizijskih odašiljača i FM radio postaja nego za RF zračenje mobilne bazne stanice.

Kao konkretna mjera zračenja mobilnih telefona uveden je SAR (Specific apsorption rate, ili specifična stopa apsorpcije), izražen u watima po kilogramu težine. Imajući na umu da je u Europi gornja granica SAR-a 2,0 w/kg, mobiteli su neškodljivi, jer trenutno najzastarjeliji modeli ne zrače preko 1,9 W/kg.

Za ljudsko zdravlje od mobitela je opasnije zračenje dalekovoda, ‘mikrovalki’, tv i radijskih odašiljača, baznih stanica, radarskih postaja... Ali dalekovod i mikrovalne pećnice ne prislanjamo uz uho

Internet naprosto vrvi web stranicama sa SAR indeksima za sve postojeće modele handseta. Ipak, i od takvih se zračenja možemo zaštititi na više načina. Prvi i najdjelotvorniji je samo načelo korištenja ALARA, “As Low as Reasonably Achievable”.

U prijevodu - što je kraće moguće. Korištenje mobilnoga telefona shvatite kao nužno zlo, a ne zabavu. Kako se ovoga pravila sigurno nećete pridržavati, čitajte dalje. Mobilni telefoni opasni su po mozak jer su naslonjeni na uho. OK - jednostavno ih udaljite od glave slušalicama ili modernom Bluetooth naušnicom.

Pri tome treba imati na umu da se i Bluetoothom ostvaruje radio veza od slušalice do mobitela. Premda se radi o puno manjoj izlaznoj snazi dometa tek desetak metara, zračenje je ipak prisutno. Puno je zdravije korištenje žičanih handsfree slušalica, ali se onda morate pomiriti sa groznom činjenicom da nitko neće vidjeti koji “mob’tel” koristite dok vozite...

U posebnu ezoteričnu skupinu spadaju čipovi, oklopi, štitnici, košuljice, magične trakice, phone guard, EM shield kutijice, elektro-grudnjaci i slične marketinške smicalice kojima se korisniku obećava zaštita od zračenja. Učinkovitost takvih naprava je, blago rečeno, upitna. Od zračenja će vas spasiti koliko i Čang-Šlang čaj Džirlo djevojku od debljanja... a možda i neće.

Mobiteli nisu za djecu

Želite li jednostavnu i brzu zaštitu, tijekom razgovora odmaknite slušalicu za dva i pol centimetra od glave. Time ćete smanjiti zračenje mozga na 1,5 posto od one razine koju biste primili da uobičajeno prilijepite mobitel na uho.

A još je besplatno! Ako se u području slabe pokrivenosti signalom, pričekajte s pozivom i pronađite područje bolje pokrivenosti. Isto tako, radije telefonirajte bliže prozoru ili vani, nego u zatvorenim prostorima. I na kraju, ne dajte mobilne telefone djeci u ruke.

Oni jesu lijepi statusni simboli i zgodni alati za lociranje klinaca na igralištima, ali dječji je organizam triput podložniji svim vrstama radijacije od odrasloga. Počnu li djeca rano s korištenjem, čeka ih znatno duži vijek i izlaganje relativno novome i neistražene fenomenu.

Povezani članci

Who's Online

We have 141 guests and no members online