Podržimo zahtjev za donošenje Zakona o odvjetničkim tarifama

odvjetnikHrvatski građani čekaju 10 puta duže na okončanje sudskih postupaka od njemačkih građana, ali zato plaćaju deseterostruko veće honorare svojim odvjetnicima. Jedan od najvažnijih uzroka za lihvarske cijene odvjetničkih usluga i dugotrajnost sudskih postupaka lihvar(nerijetko 30 i više godina) zakonske su ovlasti Hrvatske odvjetničke komore da samostalno određuju odvjetničke tarife. Zahvaljujući zloupotrebi monopola neki od hrvatskih odvjetnika imaju priliku zaračunati 100.000 kuna za svaki izlazak na sudsko ročište, a broj ročišta je neograničen... Udruga "Juris Protecta" traži od Vlade RH da bez odgađanja onemogući daljnju pljačku hrvatskih građana i masovno kršenje ljudskih prava, do čega dovodi zloupotreba monopola odvjetničkih tarifa u Republici Hrvatskoj, te traži da Vlada predloži Saboru ukidanje zakonskih ovlasti Hrvatske odvjetničke komore, prema kojima ona samovoljno određuje visinu i način obračuna odvjetničkih tarifa (čl. 18, 19 i 20 Zakona o odvjetništvu). Tražimo donošenje Zakona o odvjetničkim tarifama u skladu s uobičajenim europskim normama i platežnim mogućnostima hrvatskih građana! ...

Piše: Zlatko Zeljko / Juris Protecta

Za razliku od njemačkog modela obračuna odvjetničkih tarifa, koji poznaje paušalnu naknadu za odvjetničke usluge bez obzira na broj ročišta i trajanje sudskog postupka, odvjetnici u Hrvatskoj imaju pravo na neograničen broj nagrada.

odvjetniciBudući odvjetnici u Hrvatskoj zaračunavaju posebno svaki izlazak na ročište i podnesak sudu, njihov je interes da sudski postupak traje što je moguće duže, što vodi do sukoba interesa stranke i odvjetnika.

Lihvarske cijene odvjetničkih usluga u Hrvatskoj omogućile su stanovitom broju odvjetnika enormno bogaćenje, dok se stotinama tisuća građana istovremeno krše osnovna ljudska prava na suđenje u razumnom roku i po razumnim cijenama, a mnogi od njih su ostali bez krova nad glavom zbog isplate odvjetničkih honorara.

U normalnim državama tvorničari zauzimaju prvo mjesto na ljestvici prihoda, dok su, prema podacima porezne uprave, to u Hrvatskoj odvjetnici.

Usporedbom cijena odvjetničkih usluga u Njemačkoj i Hrvatskoj proizlazi da su zarade odvjetnika u Hrvatskoj i do 10 puta više od odvjetnika u Njemačkoj.

Ako se uzme u obzir činjenica da su prihodi po glavi stanovnika u Njemačkoj višestruko veći, dolazi se do zaključka da su odvjetničke tarife u Hrvatskoj doista ozakonjena pljačka građana, koja se ne bi mogla događati bez potpore izvršne, zakonodavne i sudbene vlasti.

Naime sudovi dosuđuju odvjetnicima naknade u milijunskim iznosima, iako je evidentno da se radi o lihvarskim cijenama koje stoje u disproporciji s učinjenim uslugama i, pored toga, protivne su dobrim običajima na europskoj razini. Lihvarske odvjetničke tarife stoga su ništave i sudovi ih ne bi smjeli primjenjivati.

Zbog mogućnosti enormnih zarada u odvjetništvu, suci su masovno napustili sudove, a na njihova mjesta su imenovani mladi, podobni i neiskusni kadrovi, tako da su visoke odvjetničke tarife devastirale sudove.

Ako se uzme u obzir činjenica da odvjetnik ima mogućnost zaraditi za jedan sat rada više nego sudac za cijelu godinu rada, razumljiva je frustracija sudaca i njihovo napuštanje profesije.

Odvjetničke nagrade naročito su visoke u sporovima visoke vrijednosti, koji se u pravilu pokreću u državnim institucijama ili tvrtkama u državnom ili paradržavnom vlasništvu, a poslovi se dobivaju samo u sprezi s političarima.

Stoga postoji osnovana sumnja da je jedan od motiva za određivanje lihvarskih tarifa bilo i pranje novca, koji sudionici nakon izvlačenja iz sustava međusobno dijele ...

Tražimo da Vlada Republike Hrvatske bez odgađanja onemogući daljnju pljačku hrvatskih građana i masovno kršenje ljudskih prava, do čega dovodi zloupotreba monopola odvjetničkih tarifa u Republici Hrvatskoj.

U vezi s tim, tražimo da Vlada predloži Saboru ukidanje zakonskih ovlasti Hrvatske odvjetničke komore, prema kojima ona samovoljno određuje visinu i način obračuna odvjetničkih tarifa (čl. 18, 19 i 20 Zakona o odvjetništvu)!

Tražimo donošenje Zakona o odvjetničkim tarifama u skladu s uobičajenim europskim normama i platežnim mogućnostima hrvatskih građana!

odvjetnici

Povezani članci

Who's Online

We have 95 guests and no members online