Tomaši proslavili prvih 50 godina zajedničkog života

U Župnoj crkvi sv. Roka u Jesenicama u nedjelju 4. siječnja supružnici Vlade i Katica Tomaš (rođena Rakuljić) u društvu kumova, Ivana Števića i Bartula Rakuljića, obnovili su sveti sakrament vjenčanja, baš kao što su to učinili i "prvi" put, 4. siječnja 1965. godine, kada su se vjenčali. Poslijepodnevnoj svečanosti, koja je uslijedila nakon svete mise, a koju su organizirali u starom selu Jesenice, nazočila je mnogobrojna rodbina, prijatelji i znanci, a fešta se odužila do kasno u noć. Kako nam rekoše slavljenici, život ih nije mazio, prošli su zaista teške i mukotrpne dane, ali je sve vridilo.. Vlade se zaposlio u Fabrici (tvornica "Dalmacija“ Dugi Rat) još davne 1956., no u Dugom Ratu je radio samo 2 godine, da bi potom odslužio vojni rok u mornarici, a zatim 10 godina odradio u Obalnoj plovidbi Split, potom punih 22 godine u danas već odavno ugašenom "Jadrantransu“. Svaki je dan iz svog Krila putovao put Split i popodne nazad ženi doma. Najgore im je, kažu, bilo početkom 90-tih godina a 1995. je otišao u mirovinu.. Ubrzo nakon vjenčanja, stigla su i djeca, pričaju nam slavljenici ..

JESENICE

Tomaši proslavili prvih 50 godina zajedničkog života

Tekst i snimci: Davor Grgat

Tomaši proslavili prvih 50 godina zajedničkog života

- "Dok sam ja radio po brodovima, žena je podizala našu djecu, brinula se za moju staru majku i na tovarima nosila blokove za gradnju kuće. Uz sve to, bila je i ostala velika katolikinja, koja je vjeru prenosila i na našu dicu i po njoj živjela..." - priča nam Vlade Tomaš.

A dok je Vlade radio, supruga Katica rodila mu je dva sina, Gorana i Romea i kćer Nikolinu, koji su im kasnije podarili i petero unučadi - Kate, Jure, Vlado, Nikolina i Vladimir. Tomaši su se u slobodno vrijeme bavili poslom u polju, uzgajali višnje, a vinograd i masline su uvijek bili okopani, a ujesen i puni plodova.

Njjihovoj fešti u Jesenicama nazočila su i dva svećenika, župnik župe sv. Roka u Jesenicama don Tomislav Bašić i don Vjenceslav Kujundžić, bivši župnik Jesenica, kao i popularni pjevač Pero Panjković, koji je uz mladog boema i harmonikaša Ivana Peraka zabavljalo veliko društvo sve do kasnih večernjih sati.

Tomaši proslavili prvih 50 godina zajedničkog života