Selo moje budi Etno-eko

Staro seloDo 25. listopada traje poziv Splitsko-dalmatinske županije gradovima i općinama da se prijave za sredstva iz projekta Etno–eko sela. Godišnje je u to u proračunu osigurano oko 1,6 milijuna kuna. Novac za razvoj ruralnog turizma stanovnici naše županije mogu dobiti kroz program sufinanciranja razvitka seoskog prostora te kroz županijski Fond za poljoprivredu i stočarstvo. Program Etno-eko doprinosi očuvanju kulturne baštine, obnovi tradicionalnih dalmatinskih objekata, promociji dalmatinskog turizma, zaustavljanju raseljavanja, povratku stanovništva, oživljavanju tradicijske proizvodnje i starih obrta, poticanju i zaštiti autohtonih proizvoda otoka i Dalmatinske zagore... (Korisnici sredstava su jedinice lokalne uprave, među kojima je dosad bila i naša Općina Dugi Rat, op.ur.) ...


Uspješan projekt Etno-eko sela

Kako bi produljila turističku sezonu, Splitsko-dalmatinska županija već godinama ulaže velika sredstva i napore za podizanje razine svog ruralnog turizma

Piše: Irena Dragičević / Vjesnik
Izvor: Vjesnik

Kako bi produljila turističku sezonu, Splitsko-dalmatinska županija već godinama ulaže velika sredstva i napore za podizanje razine svog ruralnog turizma. Projekt Etno-eko sela koji je, kao prva u Hrvatskoj, ova županija pokrenula 2005. i u koji je do sada uložila više od sedam milijuna kuna ostvaruje dobre rezultate.

Korisnici sredstava su jedinice lokalne uprave. Županijski novac može se koristiti za izradu geodetskih i konzervatorskih podloga, katastra, urbanističkih planova, modela upravljanja, investicijsko-tehničke dokumentacije, nabavu kamena za obnovu tradicijskih objekata, otkup objekata za etno zbirke, galerije, recepcije, suvenirnice te uređenje komunalne infrastrukture.

Temeljem lanjskog natječaja, kroz program Etno-eko sela, županija sufinancira projekte obnove zapuštenih sela u 20 gradova i općina.