Jurica Pavičić: Je li došao kraj terora neobrazovanih i glupih?

Sve do prije nekoliko tjedana činilo se da živimo u svijetu kojim su potpuno zavladali moroni, u kojem je znanje devalvirano, a stručnost predmet poruge. Živjeli smo u svijetu u kojem je do karikature doveden postmoderni princip “anything goes”, pa je u kakofoniji javne rasprave bio jednako vrijedan stav akademika i stav debila, znanstveni rad i internetska forvarduša.
Do prije nekoliko tjedana živjeli smo u svijetu u kojem se na kiosku prodaju knjige o “flat Earth” teoriji, a kojima predgovor piše šef Nadbiskupskog arhiva. Živjeli smo u svijetu u kojem David Icke posjećuje Sabor u aranžmanu po snazi treće parlamentarne stranke, u kojem su antivakseri postajali iz dana u dan sve glasnija i bučnija većina, u kojem su na javnoj televiziji istupali negatori Jasenovca, a svaka nova bazna stanica mobilne telefonije pretvarala se u mali lokalni rat između inženjera fizike i kvartovskih teoretičara zavjere.
Cijelo suvremeno društvo, a pogotovo hrvatsko društvo, pretvorilo se u metastaziranu ekstenziju (inače zabavnog) TV showa “Na rubu znanosti”. Čudni marginalci, teoretičari zavjere i ljubitelji opskurantskih koincidencija prestali su biti domena Mišakove emisije za kasne noćne sate, a pretvorili se u relevantne sugovornike. Kojekakve teorije zavjere, od chemtrailsa preko ravne Zemlje do 5G mreža, izlile su se iz korita i ušle u srednju struju.
Fatalni koktel interneta, društvenih mreža, demokracije i postmoderne pretvorio je tvrdnju svakog morona u ravnopravni stav. Elite su ionako omražene, a oni koji su obrazovani - naravno - dio su elite.
Mainstream mediji vam lažu i nisu relevantan izvor informiranja. Elite od vas kriju istinu. Istinu znaju odbačeni i skrajnuti marginalci, a ti marginalci - srećom - sad više nisu skrajnuti zato što postoje društvene mreže. Mreže su glupanima dale oruđe koje im je nedostajalo: oruđe da bajpasiraju obrazovane i da se međusobno povežu.
Tako je, velim, naš širi i uži svijet izgledao prije samo nekoliko tjedana. No, više ne izgleda ili barem ne izgleda u toj mjeri. A sve to možemo zahvaliti jednom majušnom, nazubljenom virusu, piše Jurica Pavičić u svojoj kolumni na stranicama Jutarnjeg lista.

Izvor: Jutarnji list

Povezani članci

Who's Online

We have 223 guests and no members online