Afganistan kao Obamin Vijetnam?

Barrack ObamaAmerički vojnici u AfganistanuDobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za mir, američki predsjednik Barrack Obama, očito se nalazi u škripcu. Od njega se očekuje donošenje odluke o povećanju broja vojnika u Afganistanu jer stanje u toj zemlji je, osam godina od početka rata, sve ozbiljnije, a žrtve među pripadnicima ISAF-a sve brojnije. Ne zaboravimo... u toj zemlji nalaze se i pripadnici hrvatskih vojnih postrojbi. Obama s jedne strane stalno naglašava da se "moraju ispitati sve mogućnosti" te da mora postojati jasan mandat za američke postrojbe. Ali sve veći broj napada talibana i Al-Qaide u Afganistanu i Pakistanu te rekordni broj američkih žrtava na Hindukušu već sada su sve ozbiljniji problem za politiku američkog predsjednika. On je već u proljeće najavio novu strategiju za Afganistan i Pakistan te slanje dodatnih 21.000 vojnika. I to iako se ondje već sada nalazi ukupno 100.000 vojnika iz država članica NATO-a. No glavni američki zapovjednik u toj misiji general Stanley McChrystal zatražio je hitno slanje još 44.000 američkih vojnika. Zbog takvog razvoja događaja u SAD-u se već otvoreno postavlja pitanje hoće li Afganistan biti "Obamin Vijetnam"? ...

AFGANISTAN

Obamin Vijetnam?


Izvori: ajg, dpa, Reuters, Deutsche Welle


Zbog takvog razvoja događaja u SAD-u se već otvoreno postavlja pitanje hoće li Afganistan biti "Obamin Vijetnam". Jer, od početka rata 2001. godine poginulo je 886 američkih vojnika.

Mnogi se pribojavaju da se SAD upustio u bezizgledni rat koji nije moguće dobiti, u zemlji koju očito nije moguće kontrolirati.


"Talibane je nemoguće uništiti"

U krugovima bliskim Bijeloj kući navodno sazrijeva spoznaja da se "talibane kao političku i vojnu silu ne može uništiti, bez obzira na to koliko će se vojnika još poslati u tu regiju".

Iz istih izvora se doznaje da se američka vlada sve više bavi pitanjem kako bi se više moglo angažirati same Afganistance i koje dijelove zemlje se može što prije potpuno prepustiti domaćim vlastima.


Povlačenje ne dolazi u obzir

U svakom slučaju, pritisak na Obamu sa svih strana raste. Iz republikanskog se tabora traži odlučnije i brže djelovanje, s terena stižu zahtjevi za većim brojem vojnika, dok bi dio američke javnosti najradije da se njihova zemlja potpuno povuče iz afganistanske misije. Ta zadnja opcija za Washington, barem za sada, ne dolazi u obzir.

Bijela kuća više puta je upozorila da bi povlačenje iz Afganistana imalo katastrofalne posljedice po susjednu atomsku vojnu silu Pakistan, gdje su islamski ekstremisti ionako vrlo jaki.


Pritisak na Obamu raste

Predsjednik Obama je u vojnoj bazi kod Dovera u saveznoj državi Delaware odao posljednju počast nedavno poginulim vojnicima čija su tijela dopremljena iz Afganistana. On je salutirao pred lijesovima i razgovarao sa članovima obitelji.

"Bilo je to otrežnjujuće podsjećanje na nevjerojatne žrtve vojnih postrojba i njihovih obitelji", izjavio je američki predsjednik.

Povezani članci

Who's Online

We have 564 guests and no members online