Zastrašujuće je da se zbog klevete ide u zatvor

Damir FintićUoči odlaska vukovarskog blogera Damira Fintića na odsluženje zatvorske kazne zbog klevete i uvrede, Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Građanski odbor za ljudska prava (GOLJP) ocijenili su u ponedjeljak zastrašujućim i nedopustivim da se u Hrvatskoj u 2009. zbog pisane riječi može ići u zatvor. Damir Fintić dva put je kažnjen novčano temeljem kaznene prijave nekadašnjeg vukovarskog gradonačelnika Vladimira Štengla ali kako nije platio kazne mora ići u zatvor dva puta po 20 dana. Zbog komentara koje su prije četiri i pol godine na njegovom blogu postavili anonimni autori, Fintić je kažnjen i sa četiri mjeseca zatvora uvjetno. Da li se to ponovno vraćamo u 90-te, kad su se ogromnim tužbama pokušavali ušutkati nepoćudni mediji? ...

UŠUTKAVANJE NOVINARA


 Izvori: Hina, Vjesnik


Kako se troškovi sudskog postupka ne mogu poput novčane kazne zamijeniti zatvorom Fintiću plijene pokretnu imovinu. Vukovarski bloger, koji ovrhom isplaćuje 50.000 kuna zbog duševnih boli Štenglovoj obitelji, rekao je na konferenciji za novinare u HND-u da se njegovim slučajem želi poslati poruku da je previše slobode na blogovima i da bi autocenzura bila valjana.

- "Kako god to tumačili u Hrvatskoj se zbog klevete može ići u zatvor" - ustvrdio je Fintić.

Ocijenio je da ako je i postojala kleveta ona je počinjena od strane anonimnog komentatora, a on (Fintić) je kažnjen jer je omogućio njezino pronošenje. Dodao je kako nije našao niti jedan sličan slučaj u Europi da se u zatvor ide zbog klevete.

- "Ne smijemo dopustiti da Hrvatska postane zemlja poput Kine, Irana i Sjeverne Koreje u kojoj će se zbog interneta i slobode izražavanja ići u zatvor" - rekao je predsjednik HND-a Zdenko Duka, dodavši da se ponovno vraćamo u 90-te, kad su se ogromnim tužbama pokušavali ušutkati nepoćudni mediji.

Povezani članci

Who's Online

We have 137 guests and one member online

  • admin