Gata: Komemoracija nevinim žrtvama

Gata, spomenikKoncelebriranim bogoslužjem i prigodnom komemorativnom svečanošću u Gatima je obilježena 65. godišnjica tragičnog događaja kada su, 1. listopada 1942. godine četnici zloglasne Dinarske divizije, popa Momčila Ðujića, pod vodstvomo monstruma Mane Rotkvica i Veljka Ilijića počinili stravičan pokolj na području ovog te dvaju susjednih poljičkog sela Ostravice i Čišala, pretvorivši ih u zgarište. Za samo nekoliko sati krvoločnog pokolja bradate su horde u pratnji talijanskih vojnika, na  kućnom pragu mučki ubile, poklale te spalile 96 žitelja Srednjih Poljica, najviše nemoćnih žena, djece i staraca ...

Piše: Davor Grgat

crkva u GatimaZa vrijeme svete mise imena palih mještana u tom ranojesenskom jutru, prije 65 godina u podnožju Mosora, pročitao je dekan Poljičkog dekanata, don Vlade Ðuderija.

Uz svećenike poljičkog i omiškog dekanata kao i don Anđeka Kaćunka, kancelara Vojnog ordinarijata u Zagrebu, euharistijsko slavlje predvodio je don Krsto Tomić, svećenik iz Podgrađa.

U krugu crkvenog prostora, ispred spomenika palih žrtava, obavljeno je odriješenje, a potom je don Krsto Tomić, pročitao jednu svoju pjesmu, namijenjenu na tu temu, a potom su se prisutnima obratili Andrija Pivčević, preživjela žrtva zločina, Gordana Krstić, predsjednica Udruge obitelji Domovinskog rata s područja Omiša, te domaćin Ivan Škaričić, gradonačelnik Omiša i Luka Brčić, dožupan Splitsko-dalmatinski.

polaganje vijenaca pred spomenik u Gatima

U umjetničkom programu nastupili su učenici OŠ "1. listopad" iz Gata, koji su izveli nekoliko prigodnih recitacija, a na kraju su pred spomenik postavljeni vijenci, brojnih društveno-političkih organizacija i Grada Omiša, posebice Udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

crkva u Gatima
crkva u Gatima
crkva u Gatima

Povezani članci

Who's Online

We have 553 guests and no members online